Användningsområden

GarageBand i all ära, men här kommer appen som verkligen blir kanonbra för musikskapande i skolans alla ämnen!

I veckan som gick fick jag av en händelse syn på ett inlägg om en ny app av Karl Malbert. När jag tittade på det YouTube-klipp som var länkat till inlägget, blev jag varm i själen. Appen gav mig en wow-känsla som jag inte haft på ett bra tag.Garageband är en fantastisk app att utforska för den som klarar av många moment, många val och många olika vyer. Personligen anser jag att GarageBand är superkul och innehåller oerhört många fantastiska val och skojiga moment – den är verkligen en app att utforska. Jag har använt GarageBand, workshopat den, lett grupper i fortbildning runt lärplattor, lett dem steg för steg genom de olika många verktygen i appen. Men många gånger har det tagit stopp, och många ryggar för att ta den omfattande appen in i sina undervisningssituationer, när man upplever att den är komplex och svår att överblicka.

Paint Music fyller ett hål, en egen nisch, där det verkligen har saknats ett steg i musikskapande med iPaden som verktyg. Att göra musikskapande tillgängligt för fler. Denna nya svenska app passar perfekt för många elever som har stora svårigheter när det blir för mycket att ta in i komplexa appar. Nu kan alla elever göra sin egen musik till bl a filmer och bli nöjda med vad de åstadkommit.

När du kommer in appen har du ett val: Välj tema att göra musik i. Det finns 16 st teman att välja mellan. När du valt ett tema finns alla instrument du kan välja att att lägga till i vänstermarginalen och de är alla förprogrammerade. De låter som de låter och passar på så sätt in i det valda temat. Nu är det bara att börja att ”måla musik”. Det gör du genom att dra med fingret på iPadens yta från instrumentet och mot höger. Lägg till instrument vartefter, du bygger på så sätt upp ditt musikstycke. Du kan enkelt ångra ditt val genom att dutta på soptunnan längst till höger på skärmen. Vill du lyssna på vad du skapat, dutta på playknappen i högra övre hörnet. När du känner dig nöjd med din komposition, kan du exportera verket via mejl, dela via SoundCloud eller öppna i en annan app som du har installerad på din iPad.

Här är ett resultat från den musik jag knåpat ihop och som jag har provat att dela. Jag har delat den dels till  iMovie och en trudelutt har jag lagt upp på SoundCloud-konto.

Under veckan har appens ankomst spridits via sociala medier och en lärare i Södertälje, Helen Sjöstedt, kommenterade appen på Facebook så här:

”Jag provade den läääänge i går. Lätt att fascineras av hur enkelt man kan göra väldigt bra musik. Inga problem att dela på många olika sätt. Blev snabbt en favorit. Nu kan eleverna göra egen musik till sina iMovie-filmer”.

Jag instämmer. En ny favoritapp! Betyget är en klar femma!

Vill du ha ett litet smakprov innan du köper appen så finns den som lite-version.

Funktioner

Ta del av utvecklarens egen instruktionsvideo:

Tänk utanför appen

Jag ser Paint Music som ett välkommet tillskott i floran av musikskapar-appar, med tyngdpunkt på att fler personer, med stöd av appen, blir delaktiga i ett skapande sammanhang. En egen låt som man kan lägga på ex den film eller det bildspel man gjort som en redovisning i något skolämne. Här går det verkligen att tänka ämnesövergripande och få flera kursplaner att interagera med varandra.

Jag har haft förmånen att arbeta en del i relation till särskola för olika åldersgrupper av elever, såväl särskola, som särskola med träningsinriktning och här kan jag uppleva att GarageBand eventuellt kan fungera, men nu när Paint Music appen är här, fyller den ett hål i appfloran genom att vara lätt tillgänglig. Den gör att musikskapande blir möjligt för fler, som kan bli nöjda och stolta över resultatet.

Jag tänker även att det borde bli lättare att skapa jinglar till podradio. Det tar lagom lång tid. Ingen hinner egentligen tröttna innan man har fått ett fint resultat.

Undervisningens syfte

Mu Undervisningen ska syfta till att eleverna ska utveckla kunskaper som gör det möjligt att delta i musikaliska sammanhang, både genom att själva musicera och genom att lyssna på musik.

Mu Undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att tillägna sig musik som uttrycksform och kommunikationsmedel.

Mu Undervisningen ska ge eleverna kunskap att använda digitala verktyg i olika musikaliska former och sammanhang.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Mu Skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar och idéer.

Mu Analysera och samtala om musikens uttryck i olika sociala, kulturella och historiska sammanhang.

Mu Spela i olika musikaliska former och genrer.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Facebook
Recensenter
Twitter