Denna app innehåller i-app-köp som kan bli dyra! Vi rekommenderar alltid att ha köp inuti program avstängt. Läs hur man gör här.

Användningsområden

Pearltrees är just nu en av mina favoriter. Jag använder denna dagligen på alla mina enheter, datorer, telefonen och på iPaden. Det Pearltrees gör är att den hjälper mig att spara och hålla ordning på mina favoritlänkar på nätet, men det bästa är att man kan bygga upp samarbetsteam som tillsammans bygger och organiserar länkträd.



Förutom att det blir ganska läckra länkträd, som ser ut som pärlor så är detta även en social sajt där man kan diskutera länkarna med andra.

Till skillnad från andra bokmärkestjänster som Diigo och Delicious som är mer textbaserade är Pearltrees helt uppbyggd kring ett visuellt gränssnitt. Flytta runt länkar med fingret, dra och släpp för att organisera. Busenkelt!

Pearltrees

 

Länkträden går lätt att dela via länk, de kan bäddas in på bloggar och hemsidor.

En annan lite kul detalj är att ni med funktionen ”Related Pearltrees” kan hitta andras länkträd som handlar om samma ämne som ditt. Där har jag fått massor av tips på länkar och sidor som är användbara från andra användare.

För elever är verktyget supersmart att använda inför olika arbetsområden. Elever kan samla sidor och filmer som de organiserar efter eget behov.

Den här appen får en 4 i betyg. Jag skulle gärna ge en 5:a, men då vill jag kunna lägga in egna anteckningar och minnesanteckningar till varje länk. Detta går inte idag.

En varning: Precis som i webbversionen av Pearltrees kan man köpa premiumabonnemang. Detta gör att man får möjlighet att skapa obegränsat med länkar och göra dem personliga (ej synliga för andra). Detta i-app-köp kostar dock 749 kr!

Funktioner

  • Spara och organisera länkar i fina länkträd.
  • Samarbeta med andra och bygg länkträd tillsammans.
  • Prenumerera på andras länkar.
  • Använd som mindmapverktyg.
  • Bädda in dina länkträd på bloggar och hemsidor.
  • Gör länkträd av dina bilder.
  • Diskutera länkar med andra.
  • Parkera länkar du vill spara men inte vet vad du ska göra med i ”Dropzone”.


Instruktionsfilm på engelska

Tänk utanför appen

Huvudsyftet med Pearltrees är att samla och spara länkar, men jag tycker att det finns en del andra fiffiga områden. T.ex. skulle eleverna kunna göra en webbvernissage där de lägger upp sina bilder och låter andra ge feedback på bilderna.

Noteringsfunktionen skulle också kunna användas för att lägga upp notiser, ungefär som ett mindmapverktyg.
Bildutställning in Vernissage / Lena Gällhagen (lenbys)

Koppling till Lgr 11

Lgr 11 Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande.

Undervisningens syfte

Sh Undervisningen ska ge eleverna verktyg att hantera information i vardagsliv och studier.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sh Söka information om samhället från medier, Internet och andra källor och värdera dess relevans och trovärdighet.

Sv Söka information från olika källor och värdera dessa.



Verktyg
Planera
Förmågor
Söka

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

4 Responses to Pearltrees – Spara dina favoritlänkar på nätet

  1. Mikael Parknäs skriver:

    Tack, Lena! Jag såg att du lämnade en ”länklista” i form av Pearltrees efter en föreläsning och blev så fascinerad att jag började använda det. Så den här recensionen kommer perfekt!

  2. Lena Gällhagen skriver:

    Hej Mikael! Roligt att pearltrees kommer till nytta för er!

  3. Johanna Wilhelmsson skriver:

    Hej! Jag är ute efter en traditionell mindmap som jag kan dela med mina elever. Har ni någon annan gratisversion att rekommendera? /Johanna

Facebook
Twitter
Recensenter