Användningsområden

Den här appen är ett enkelt verktyg för att dokumentera sina utflykter eller fältstudier. På ett enkelt sätt kan eleverna ta bilder av intressanta upptäckter och koppla fotot till en plats på en karta. Det finns många möjligheter att anpassa vad som presenteras och hur. Det känns kul att kunna välja mellan färdiga layouter och mallar och man får direkt ett snyggt resultat.

Antingen kan man ta en bild på platsen och direkt lägga upp den i en presentation, eller så anger man en adress som ens bild ska läggas in på. Då kan man även lägga in andra bilder än de kort man tagit på platsen. Tyvärr har inte iPad GPS inbyggt utan man är beroende av att ha internet- eller mobiluppkoppling. Man kan skriva en beskrivning av platsen eller fotot. Du kan själv välja om du vill att appen anger de geografiska koordinaterna för platsen. Dessutom anger appen hur högt man är över havet och i vilken riktning kortet är taget.



Rådhuset på torget i Lidköping. Numera är det turistinformation i huset. På torget är det torghandel på lördagar. Idag är det mulet och lite blåsigt.

Med appen kan eleverna göra enkla användningar av GIS och en utmärkt app att börja med när man vill dokumentera fältstudier. Dock går det endast att markera punkter på kartan och inte linjer eller ytor, men samtidigt är det också det som gör den så enkel att börja med. På varje presentation kan man spara en punkt, en bild och en beskrivning. Vill man ta fler bilder från samma område så gör man enkelt flera presentationer, som man sedan kan sätta ihop i ett bildspel. När man ska spara sin presentation så använder man delaknappen. Presentationen går då att spara i kamerarullen.

Appen är på engelska men går mycket snabbt att lära sig, eftersom det inte finns några längre instruktioner utan endast knappar som ”style”, ”photo” och ”location” i appen. Däremot väljer den lokala kartor så kartan och namn på platser blir automatiskt på svenska.

Funktioner

  • Välj mellan satellit-, terräng-, väg- eller hybridkarta.
  • Välj skala på kartan.
  • Välj mellan flera olika mallar.
  • Adressök gör det möjligt att markera på kartan utan uppkoppling på plats.
  • Anger kartans metadata automatiskt.
  • Många olika möjligheter att dela sin presentation, till exempel mail, Facebook, Twitter, Instagram och Flickr.
  • Användarspråk är engelska.

Tänk utanför appen

Vänd på dokumentationen och låt eleverna hitta platsen som du markerat och låt fotot vara en bildgåta.

Använd appen för att redovisa i alla ämnen som går att koppla till en plats, som friluftsliv i idrotten eller mattraditioner i hemkunskapen.

Undervisningens syfte

SO Ge Undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att utveckla kunskaper i att göra geografiska analyser av omvärlden och att presentera resultaten med hjälp av geografiska begrepp.

Bi Undervisningen ska ge eleverna  förutsättningar att utveckla sin förmåga att använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta  ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Ge SO Göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, modeller och tekniker.

Bi NO  Genomföra enkla fältstudier och andra undersökningar och dokumentera sina undersökningar i text och bild.

Id Orientera sig i okända miljöer och använda kartor och andra hjälpmedel.



Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

One Response to Photo Mapo – Presentationer on the go

  1. Mia Billmark skriver:

    Tack för ny apprecension! De ipads som har en plats för simkort har även inbyggd GPS som funkar utan internetuppkoppling. (Då kan man bla geocacha offline om man laddar ner kartorna innan…) Spännande app – perfekt för mitt arbete med utomhuspedagogik med ipad!

Twitter
Facebook
Recensenter