Användningsområden

Tidigare har jag bara provat att använda Pinterest via datorn men nu när jag testat appen är jag frälst. Det är ju superenkelt och dessutom väldigt smidigt att alltid ha med sig sina tips via paddan. Via appen har du samma möjligheter som från datorn.

I appen (och webbtjänsten) har du möjlighet att antingen skapa listor med dina egna favoritsidor på webben eller följa andras listor. Du kan t o m samarbeta med andra kring att göra listor.



Ordet ”pin” betyder ”nål” eller ”att nåla”, och att ”pinna” betyder att du fäster utvalda guldkorn och sorterar dem i listor, så kallade boards, så att du kan återkomma till dem.

När du startar appen ser du de senast pinnade tipsen från de boards som du följer. Vill du gå in på en speciell typ av tips är det bara att söka via listen på vänster sida. Om du här söker på #svapplista (för svensk applista) hittar du många bra listor med tips från pedagoger på appar till undervisningen. Via menyn i vänsterkant kan du också välja att gå in på en webbsida, t ex Skolappar.nu, och pinna direkt härifrån.

I appen är det irriterande att varje val jag gör lägger sig som en sida ovanpå den förra vilket gör att jag antingen måste klicka ”hem” i menyn eller ”kryssa” bort alla sidor jag samlat på mig. Annars är appen fullkomligt lysande och lättmanövrerad. Den får en fyra i betyg av mig.

Funktioner

  • Spara dina webbsidetips i boards-listor.
  • Skapa flera olika boards.
  • Samarbeta med andra i olika boards.
  • Hitta och följ andra personer eller deras boards.
  • Administrera dina boards – byt namn, radera pins mm.
  • Sök boards eller pins via sökruta eller via kategorier.
  • Favoritmarkera pins.

Tänk utanför appen

För en lärare som vill göra urvalet webbsidor lite mindre för elever när man jobbar inom ett specifikt område, kan det vara bra att ta till Pinterest.

Jag har hittat flera slöjdlärare som gjort boards som eleverna kan använda för att hitta inspiration till sitt eget skapande.

Det kan också vara så att pedagogen tillsammans med eleverna letar fram lämpliga sidor och lägger i en gemensam board. På detta sätt kan man ju samarbeta trots att man arbetar enskilt eller i mindre grupper. Tänk på att det också går bra att pinna t ex YouTubeklipp.

Koppling till Lgr 11

Lgr 11 Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande.

Undervisningens syfte

Sh Undervisningen ska ge eleverna verktyg att hantera information i vardagsliv och studier.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sh Söka information om samhället från medier, Internet och andra källor och värdera dess relevans och trovärdighet.

Sv Söka information från olika källor och värdera dessa.



Verktyg
Planera
Förmågor
Söka

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Facebook
Recensenter
Twitter