Användningsområden

Pixntell är en lättanvänd app för att spela in en enkel video, som man sedan kan publicera. Ta egna bilder på exempelvis en utflykt, ett studiebesök, ett klassrumsbesök, för att presentera ett specifikt ämne, för att dokumentera eller berätta en historia. Lägg sedan in bilderna i den ordning du vill ha dem i appen. Pixntell finns som gratisversion och som betalversion. Jag skriver om betalversionen.

Det finns verktyg för att spela in eller lägga till ljud/musik och flera funktioner för att på olika sätt bearbeta bilderna du valt att använda. När du känner dig färdig med din produktion, kan du be en kamrat att komma med respons på ditt alster. För lägre åldrar tänker jag in ”two stars and a wish”, dvs lyfta två saker som är bra och uttrycka en önskan om något som kan utvecklas (se t ex Bedömning för lärande). När du tagit emot respons, går det att bearbeta ytterligare för att sedan dela, sprida, det vill säga publicera din video.Appen är lätt att använda och jag vill varmt rekommendera den. Min upplevelse är att den passar alla, även särskolans lägre åldrar, då den är tydlig och har har ett rent och lättillgängligt gränssnitt. Jag ger appen betyget 4.

Delningsfunktioner i Pixntell

Delningsfunktioner i Pixntell

Funktioner

Funktionen som gör att du kan redigera ordningen genom att dra och släpp bilderna, gör att appen upplevs intuitiv. Du kan välja på att dela via email, Facebook, YouTube eller Dropbox. För att beskriva appens funktioner har jag gjort en Pixntell-video och delat den till mitt YouTube-konto.

Enligt uppgift ska appen gå att använda på följande språk: svenska, arabiska, engelska, finska, franska, italienska, japanska, kinesiska, koreanska, malajiska, nederländska, portugisiska, ryska, spanska, turkiska, tyska, bengali och hindi.

Appen går att använda på vilket språk som helst, då den är intuitiv och du spelar in vad du själv vill säga, skriver det du själv vill skriva med det tangentbord du själv lagt till i lärplattans inställningar för tangentbord.

Om du väljer att dela till Dropbox, kommer appen att göra en mapp i din Dropbox. Du loggar in i din Dropbox, och sedan laddar du upp ditt alster i formatet mp4. Det går att mejla länken från Dropbox till någon du vill visa din produktion för. Du kan välja att enbart mejla, Facebooka eller lägga upp din video på YouTube.

Så här presenteras Pixntell på hemsidan:

Tänk utanför appen

Då jag är direkt involverad i och är skapare av det kommunövergripande projektet Write to Read i Södertälje, går mina kopplingar osökt till att skriva sig till läsning. En av de första övningarna, för t ex en årskurs 1, skulle kunna vara att eleverna tar bilder på sådant de vill berätta om. De som vill spelar in sin berättelse med rösten, de som vill spökskriver på bilderna i redigeringsläget och läser sedan in vad de skrivit. Det här går att utveckla. De som kommit till att skriva med penna på papper till sina bilder, kan även fotografera sin text för att sedan läsa och spela in det som fotot visar av deras text. Ett sätt att dokumentera elevers skriv- och läsutveckling samt ett sätt att dela elevernas progression med deras vårdnadshavare via mejl, direkt i stunden så att föräldrarna ska kunna följa sin barns skriv- och läsutveckling samt att samtalet om skolarbetet blir mer levande.

Att använda Pixntell som stöd i språk-, läs-, skriv- och kommunikationsutveckling känns självklart.

Undervisningens syfte

Bl Arbeta med bildredigering genom att framställa och presentera egna bilder.

Sv SvA  Genom undervisningen ska eleverna ges möjligheter att att utveckla språket för att tänka, kommunicra och lära.

En Mspr  Eleverna ska ges möjlighet att utveckla en allsidig kommunikativ förmåga.

Ml Eleverna ska ges möjlighet att utveckla sitt tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för olika syften.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Bl Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap.

Bl Undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder.

Sv SvA En Ml Mspr  Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

Ml Använda sitt modersmål som ett medel för sin språkutveckling och sitt lärande.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Twitter
Recensenter
Facebook