Användningsområden och funktioner

I Pop ABC ska du ska para ihop likadana bokstäver för att ta poäng på viss utsatt tid. I det här bokstavsspelet eller strategispelet gäller det att vara uppmärksam för att se vilka bokstäver du ska para ihop för att kunna få poäng. I det här bokstavsspelet gäller det att snabbt se mönster, att upptäcka nya vägar, att öva upp sina spatiala funktioner för att snabbare kunna hitta de bokstavskombinationer som går att matcha. Jag upplever att appen tränar öga-handkoordination samt varseblivning och uppmärksamhet. Självfallet övar du även att på att känna igen bokstäverna och vad de heter. Jag ger appen Pop ABC betyget 3.

Spelplanen i appen rör sig sakta nedifrån och uppåt, det kommer till nya bokstäver underifrån vartefter du spelar. I appens nuvarande utformning finns det tre olika nivåer att välja att spela i: 3-5, 5-7 och 7-10. Dessa nivåer illustreras av stiliserade bilder som ska föreställa barn i olika åldrar. Jag testade att spela i alla nivåer och kom fram till att 3-5 nivån var lagom för mig.Spelet börjar på Level 1, jag parar ihop likadana bokstäver, försöker hitta hitta olika vägar till att få ihop så många bokstäver som möjligt i ett enda drag. Fler bokstäver i ett enda drag ger fler poäng. När jag tagit en bokstavskombination ex ”H”, kommer ett ”H” upphoppande längst ned på skärmen och jag får höra bokstavens namn. Det kommer upp frukter och bär som ligger i vägen när jag ska ta bokstäver. Dessa kan jag ”skära sönder”, som i ”Fruit Ninja” och det ger mig poäng, samt nya vägar att ta mig fram mellan bokstäverna på skärmen. Det dyker även upp andra distraktioner som du kan knacka sönder för att få poäng samt för att ta dig fram mellan bokstäverna. Det kommer fram klockor som sänker hastigheten på spelet för en liten stund om du knackar på dem. Det dyker även upp krutkulor som exploderar. Det finns fem nivåer att spela i varje ”åldersnivå” av spelet.

Om jag inte lyckas ta bokstäver når de till slut det färgglada taket och då stöter bokstaven i och går sönder till ett glasklirrande ljud.

Spelet finns på flera språk. Jag har enbart testat spelet på svenska. Om du vill ändra språk gör du det via inställningar i iPaden. Instruktioner om hur du gör finns under ”Mamma- och pappazonen” i appen. De språk som finns att välja mellan är: svenska, bokmål, norska, danska, engelska, finska, franska och tyska.

Det är bra att ljudet är lägre i första nivån, dvs 3-5 nivån, än i de övriga. Då har jag valet att spela med en lägre ljudmiljö som bakgrund. Personligen störs jag av att musiken i de två andra svårighetsnivåerna är högre. Jag önskar att ljudnivån skulle gå att reglera i alla nivåerna, så att det inte spelar någon om du har svårt eller lätt för ljuddistraktioner. Det är bra att jag får belöningen med hela se hela alfabetet symbol för symbol visas upp på skärmen när jag är klar med level fem i en nivå i spelet. Det känns befriande med en app som bygger på vårt svenska alfabet. En enda sak till önskar jag mig av en eventuellt kommande uppdatering av den här appen: att bokstavsljudet läses upp istället för bokstavsnamnet till slutbilden i varje nivå.

Jag fick möjlighet att prova appen, det gjorde jag länge. Det är ju bra om man vill spela, spela är kul och att ta poäng passar mig. Det motiverar mig. Det hade varit ett plus om fler personer kunde jobba samtidigt på skärmen, att hjälpas åt att ta poäng. Då får man in samtal och interaktion mellan spelarna. I filmsnutten ovan kan du se att appen har ett ”hjälpmoment”, när spelaren försöker matcha bokstäver och de inte blir riktigt rätt – visas en röd, pulserande ring runt den bokstav som ligger i vägen för att matchningen ska fungera. Ett sätt att leda spelaren vidare till att tänka i en ny strategi.

Tänk utanför appen

Jag lät en 10-åring testa appen och under tiden han spelade kom det en kommentar: ”Den här appen är ju bra, den funkar som ett spel”. När han kom till slutet av en ”åldersnivå” och fick skriva in sitt namn på highscorelistan, sa han direkt: ”Det här går ju använda i matten i skolan”. Han menade att om vi tar listan och tittar på den, kan vi räkna ut skillnader mellan olika personers rekord. Hur många fler poäng måste jag ta för att komma högre upp på listan?

Nästa fråga: ”Hur kommer man högre på listan?”. Genom att träna! Bara det känns som en viktig insikt – att träning ger färdighet. Nästa förslag var att göra diagram över sina resultat i spelet över tid.

Dessa reflektioner gör att jag kopplar appen mer till matematik än till svenska eller språk.

Koppling till Lgr 11

Koppling till syfte eller förmågor i svenska är svåra att hitta. Det är lättare att koppla till matematik, som i ”Tänk utanför appen” ovan. Det går dock att göra en koppling till det centrala innehållet i svenska i åk 1-3, bl.a. att bokstäverna kommer upp i alfabetisk ordning och att bokstavens namn läses upp.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Facebook
Recensenter
Twitter