Användningsområden

Pratklocka är en mycket enkel och visuell timerapp med röstpåminnelsefunktion. Den är ren och avskalad och det finns inget som stör. Den är utformad för att stödja personer som har svårt med tidsuppfattning eller behöver stöd för att kunna hålla rätt på tid, och kanske även för att få en uppfattning om tid eller att få en känsla för tid. Jag upplever att appen passar för alla åldrar men att ikonen kan få ungdomar att backa från att installera appen i sin telefon eller lärplatta, eftersom den förmodligen mest appellerar till yngre barn. Jag kan ha fel, men jag har en känsla av att vi skulle se fler användare av den här enkla, tydliga appen om ikonen var lite mer tilltalande för äldre användare.

Appen kan annars med fördel användas i alla åldrar och i alla upptänkliga situationer hemma, på fritiden, skolan och i olika aktiviteter där användaren behöver stöd och struktur på tid. Jag saknar att kunna lägga till bilder för att förstärka budskapet om vad som förväntas ske när tiden i påminnelsen gått ut. Det fina är att timern går att ha i fickan, att bära den med sig. Jag ger appen betyget 4.Funktioner

Då appen öppnas i en telefon är den anpassad för fönstret du arbetar i, men om du vill installera Pratklocka i en iPad behöver du dutta på en symbol i högra nedre hörnet på skärmen. Där står det ”2x”, om du duttar kommer vyn du arbetar i att anpassas till iPadens skärmstorlek.

När du först kommer in i appen får du upp en vy där du från första försöket kan göra tre val:

  • Dutta på den glada, gula ikonen i övre vänstra hörnet så kommer du till en instruktion av appens funktioner.
  • Dutta på ”Skapa timer” och du kommer vidare till att skapa en påminnelse.
  • Det tredje valet kan du göra först när du har påminnelser i ditt arkiv: Ändra, dvs radera påminnelser från ditt redan uppbyggda kartotek av påminnelser.

Om du väljer att skapa timer kommer du till en vy där du ställer in tiden med val på timmer, minuter och/eller sekunder. Efter det spelar du in din röstpåminnelse. Om du vill starta på timern, dutta på starta eller dutta på spara i arkiv om du önskar spara din påminnelse att användas vid ett annat tillfälle. Om du valt att ”Spara i arkiv” kommer det upp en ruta för att skriva i. I den rutan ska du namnge påminnelsen. När du skrivit in vad du vill att påminnelsen ska heta, duttar du på ”Spara i arkiv”. Då flyttar sig påminnelsen till ditt arkiv för användas när det passar. Du kan bygga upp ett litet arkiv med de påminnelser som återkommer ofta. Då får du även igenkänningsmomentet av återkommande aktiviteter.

  • Nedräkningstimer – visuell och färgkodad.
  • Nedräkning  – digitalt under den visuella.
  • Spela in en röstpåminnelse exempelvis vad personen som har appen ska göra när tiden gått ut.
  • Pausa, fortsätta eller avbryt i din timer.
  • Namnge och spara timern i ditt arkiv för senare användning.

Lägg med fördel till flera tangentbord, då kan du använda det språk du väljer i timern och/eller lägga till bilder via emojitangentbord. Varför emojisymboler? Jo, för att appen saknar att kunna lägga till bilder för att förstärka textbudskapet. Om det fanns möjlighet att lägga till egna bilder till påminnelserna, skulle appen få ett bra tillskott i tydlighet med vad avsikten är med aktiviteten som timern är inställd för.

Undervisningens syfte

Lgr 11 Hänsyn ska tas till elevernas olika förutsättningar och behov. Det finns också olika vägar att nå målet. Skolan har ett särskilt ansvar för de elever som av olika anledningar har svårigheter att nå målen för utbildningen.

Lgr 11 Alla som arbetar i skolan ska uppmärksamma och stödja elever i behov av särskilt stöd.Områden
Vardagsnytta

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recensenter
Twitter
Facebook