Användningsområden

Du som gör dina presentationer i Prezi kan nu äntligen jobba direkt i plattan. För er som ännu inte testat Prezi kommer här ett försök att beskriva vad det är. Det är nämligen svårt att beskriva, eftersom det förändrar sättet att presentera så mycket. Du har en i det närmaste oändlig arbetsyta, som du sedan kan zooma in eller ut på. Du skapar dina presentationer i molnet och kan därmed komma åt dem från vilken enhet som helst. I din presentation kan du placera text, bilder, diagram eller digitala filmer. Du kan såklart även lägga ljud till varje bild. Objekten kan placeras var som helst på din presentation och du kan välja mellan färdiga mallar eller helt tomma presentationer. Första gångerna som man skapar presentationer är det en fördel att använda mallarna eftersom de är väldigt genomtänkta, snygga och lättanvända.

Om du redan har testat Prezi på datorn och haft appen förut, så kan du numera även skapa presentationer på plattan. Det har tyvärr inte gått förut och därför har många istället använt andra presentationsprogram. Själv brukar jag låta mina elever välja vilket presentationsprogram de jobbar i och många väljer då Prezi framför PowerPoint eller Keynote. Det var elever som visade mig Prezi första gången och sedan har vi lärt oss tillsammans.Det är ganska lätt att lära sig verktyget och till din hjälp finns en mängd instruktionsfilmer. Den här filmen är en första tutorial som visserligen visar hur du gör när du jobbar i datorn, men det är inte stor skillnad att arbeta i appen.

Annars finns det mängder med enkla instruktioner som tydligt visar hur man gör steg för steg. Börja t ex med att läsa Prezi for iPad: The Basics.

Appen har dock vissa begränsningar jämfört med att arbeta med Prezi på datorn. Du kan lägga till och ta bort ramar i mallarna men det går inte att ändra storlek på ramarna. Det kan göra att man ibland fastnar om man är van med ”obegränsade” valmöjligheter. Eftersom Prezi är en molnbaserad tjänst så krävs det ett konto, som är gratis. Genom att ange att man är elev eller lärare så får man dessutom tillgång till lite större kapacitet och bättre support.

Funktioner

 • Flertal mallar att välja mellan.
 • Webbaserad molntjänst.
 • Appen kommer ihåg din inloggning tills du väljer att logga ut.
 • Möjligt att arbeta kollaborativt med flera användare på samma presentation.
 • Ladda ned dina presentationer och jobba eller visa off-line.
 • Trådlös uppkoppling till projektor eller skärm.
 • Presentationen kan spelas upp automatiskt genom att ändra i inställningar på iPaden.
 • Välj bilder från kamerarullen eller ta kort direkt till presentationen.

Undervisningens syfte

En Utveckla en allsidig kommunikativ förmåga och  använda olika hjälpmedel för kommunikation.

Sv Utveckla kunskaper om hur man formulerar egna åsikter och tankar i olika slags texter och genom skilda medier.

NO Utveckla förmågan att samtala om, tolka och framställa texter och olika estetiska uttryck med naturvetenskapligt innehåll.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv En Mspr Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

Bl  Presentera olika ämnesområden med bilder.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

6 Responses to Prezi – Skapa fantastiska presentationer

 1. pellemixelle skriver:

  Hej!
  Finns Prezi inte för Mac?
  Varför bara för iPad?
  mvh
  Pelle

 2. Jo, Prezi finns för både PC och Mac som webbapplikation. Den är gratis. Man kan även ladda ner Prezi som program, en betalversion som fungerar offline.

 3. Zaman skriver:

  Hej!
  Finns Prezi för Android?

 4. Ja, det finns! Jag har uppdaterat recensionen med en ”köpknapp” nu. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.prezi.android

 5. Jaana Savolainen skriver:

  Skulla ladda ner programmet via den gröna knappen på sidan och fick en varning om att filen innehåller virus!

 6. Jag vet inte riktigt vilken knapp det är du har försökt klicka på, men klicka på knapparna till AppStore resp Google Play för att komma rätt. De är inte gröna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recensenter
Facebook
Twitter