Användningsområden

Om ett djur avlivas med det särskilda syftet att kroppen ska förekomma i experiment klassas det som djurförsök och regleras i svensk lag. Det är därför inte så lätt att dissekera råttor i skolan idag. Många är de som istället förespråkar att man använder sig av böcker för att studera hur råttor och andra djur ser ut inuti. Med denna app har problemet äntligen fått en lösning. Här kan man dissekera en råtta på ett verklighetstroget sätt, med riktiga verktyg som nålar, markör, sax, skalpell och pincett, utan att äventyra ett djurs liv.

Med tydliga instruktioner vägleds du genom hela dissektionen. Du ombeds först att klippa upp råttans hud enligt markeringar och nåla upp den mot underlaget. Därefter tar du dig igenom muskler för att slutligen få syn på de inre organen. Då kan du trycka på de olika organen och få fakta om varje organ. Du kan då även välja att se organet i 3D. Att vrida och vända på organet ger en bra uppfattning hur organen ser ut och är formade.En liknande app, Frog Dissection, låter dig dissekera grodor istället. Båda apparna är väldigt populära både hos studenter och läkare. Rat Dissection från PunFlay är noterat av Sunday Times som en av de 500 bästa apparna i världen. Detta är extra roligt då Sunday Times väljer av ett brett utbud appar i olika kategorier. Även Frog Dissection har blivit mycket prisbelönt.

Dissektionens olika steg:

  1. Dissektionen börjar med att en råtta ligger på en bricka och verktyg visas längst ner på skärmen.
  2. Nåla råttan på plats och gör nödvändiga snitt med en skalpell eller sax.IMG_0411
  3. När magen och bröstet av råttan öppnas, syns de inre organen.IMG_0413
  4. Små blå prickar visas i hela bukhålan. Peka på organen för att få mer information.IMG_0415

Instruktionerna är väldigt lätta att följa och det tar inte lång tid att komma in och exponera råttans organ. Man häpnar över den grymma grafiken och den följsamma touch-funktionen. När man snittar med en skalpell och skalpellen följer ditt finger över skärmen, då inser man att detta är en app utöver det vanliga.

Text och speakerrösten är på engelska. Eftersom instruktionerna är så tydliga i bilder, så är det inte ett hinder. Däremot är det en möjlighet för eleverna att lära sig vad de vanligaste organen heter på engelska. Appen passar egentligen bara i biologi och engelska och den inbjuder inte till att tänka utanför appen. Det är en färdighetsträningsapp, dock en väldigt grym sådan!

Funktioner

  • Levande 3D-bilder av en råttas inre organ.
  • Steg-för-steg-instruktioner med en speakerröst.
  • Tydlig simulering av en dissektions förfarande.
  • Innehållet är validerat av ämnesexperter.
  • Individuella 3-D organ med tillhörande information.
  • Dissekeringsverktyg som nålar, markör, sax, skalpell och pincett.

Undervisningens syfte

Bi Genomföra systematiska undersökningar i biologi.

Bi Använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Bi Genomföra fältstudier och andra undersökningar utifrån givna planeringar.

En Förstå och tolka innehållet i talad engelska och i olika slags texter.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Twitter
Facebook
Recensenter