Användningsområden

Skitch för iPad är en app som ger dig möjlighet rita och anteckna i kartor, skärmbilder och foton. Från appens startsida når du ditt bildbibliotek, din kamera, en webbläsare och kartappen. Skitch tar en bild av din skärm och öppnar en verktygslåda där du kan rita och skriva i bilden. Appen kan t ex användas för att analysera bilder i bilden, men i alla ämnen där man behöver dokumentera en process (slöjd, hemkunskap, NO-laborationer, matematik) kan man fotografera med sin iPad och anteckna i bilderna med Skitch.

Jag ger den betyget 4. Det är en enkel liten app, som inte har så många funktioner, men den ingår som en ”måste-ha-app” på sin iPad. Jag kan känna att möjligheten att välja färger eller typsnitt på text är lite begränsat och i vissa fall känns anteckningarna lite klumpiga.Skitch-anteckning på en kartbild.

Skitch-anteckning på ett foto.

Funktioner

På en skärmbild kan du skriva text, rita på fri hand, rita pilar, ringa in eller beskära bilder. Det finns en färgpalett med åtta olika färger att välja mellan.

Skärmbild

Om man inte visste det innan får man här reda på hur man gör en skärmavbildning. Genom att tycka på hemknappen och av/på-knappen samtidigt tas en bild av skärmen, i vilken app du än befinner dig i iPaden. Bilden läggs i ditt bildbibliotek där man kan man hämta in den i Skitch och anteckna.

Dela

Skitch kan delas till Evernote med ett knapptryck, men det går även att dela Skitch-bilder till ditt bildbibliotek, via epost eller Twitter.

Tänk utanför appen

  • Låt eleverna analysera bilder genom att de markerar viktiga detaljer och antecknar i bilden vad de ser.
  • När elever dokumenterar en process, t ex i slöjd eller vid en laboration NO kan de fotografera och markera viktiga detaljer i processen via Skitch.
  • Använd kartan och anteckna i den på geografin för att hitta geografiska begrepp och platser.
  • Eller så kan man använda Skitch för att hitta Creative Commons-licensierade bilder. Titta gärna på Lena Gällhagens instruktion på hur detta går till.

Undervisningens syfte

Bl Undervisningen ska också ge eleverna möjligheter att diskutera och kritiskt granska olika bildbudskap och bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om bilder i olika kulturer, både historiskt och i nutid.

Sl Bidra till att elev­erna utvecklar förtrogenhet med begrepp som beskriver arbetsprocesser, redskap och slöjdföremåls estetiska uttryck.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Bl Analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner

Sl Analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begreppVerktyg
Anteckna

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

One Response to Skitch – Anteckna på bilder

  1. Sandra skriver:

    Jag tycker detta är en ”måste” app. Mina elever ritar och skriver, skickar bilden till album (camera). Sedan använder vi bilden i Pages. Deras laborationsrapporter blir snygga och fina och lätta att omarbeta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Twitter
Recensenter
Facebook