Användningsområden

Karin Ohlis är en nu pensionerad lärare med en livslång erfarenhet av att arbeta med läsinlärning och elever med läs- och skrivhinder. Redan i slutet av 1990-talet tog hon fram ett teckensnitt som skulle underlätta läsningen för elever som har svårt att tyda bokstäverna. Hon döpte teckensnittet till Skolstil. När hon sedan kom i kontakt med metoden Att skriva sig till läsning (ASL) utvecklade hon ett datorprogram för pc som ljudade bokstäverna och läste upp orden och meningarna via talsyntes. Detta program är nu utvecklat som app.

Skolstil är en enkel ordbehandlare som kan användas när man vill skriva texter och samtidigt få bokstavsljuden, orden och meningarna upplästa.



Den är ett mycket bra redskap vid läs- och skrivinlärning, speciellt vid metoden ASL där eleverna laborerar fram texter två och två. Det går att infoga en bild överst i dokumentet från kameran eller från bildarkivet. Man kan bara lägga en bild och bilden kan inte redigeras. Bilden är en bra utgångspunkt för elevernas texter.

Den direkta feedbacken på deras skrivande gör att läs- och skrivutvecklingen stimuleras och utvecklas. Appen har ett enkelt gränssnitt utan så många specialfunktioner, något som gör den väldigt lätt att lära sig och använda. När man skrivit färdigt sin text och trycker på Dela-knappen kan man exportera dokumentet vidare till andra appar på sin iPad. Man väljer att exportera antingen som oformaterad textfil eller som pdf.

Detta gör att du t ex kan redigera din text i en ordbehandlare (t ex Pages), eller spara dokumenten i en molnlagringstjänst (t ex Dropbox eller Google Drive).

Funktioner

  • Ordbehandling med teckensnittet Skolstil.
  • Bokstavsljud som ljudar varje bokstav man skriver (valbart).
  • Talsyntes som läser ord och hela meningar (valbart).
  • Inbyggd rättstavningshjälp (valbart).
  • Exportera texterna som textfil eller pdf till andra appar i iPaden, t ex Google Drive, Dropbox, Mail, olika Print-appar eller talsyntesappar.

Funktioner enbart i Skolstil 2 och 3

  • Infoga en bild överst i dokumentet.
  • Välj mellan tre storlekar på texten, välj mellan tre färgnyanser (grå), möjlighet att använda hjälplinjer.
  • Ändra läshastighet.
  • En knapp som läser upp texten i dokumentet. 
  • Skriv ut skrivanvisningar och övningsblad.

Om Skolstil, Skolstil 2 och Skolstil 3

Skolstil finns idag i tre versioner för iPad. Skolstil, Skolstil 2 och Skolstil 3. Jag ser inte att det finns någon anledning att skaffa någon annan version än Skolstil 3. Skolstil 3 använder sig av iOS egen talsyntes för att läsa upp ord och meningar. Skolstil 2 använder sig av talsyntes från Acapela. Det gör att appen tar mer utrymme på iPaden och att den kostar lite mer.  

Undervisningens syfte

Sv  Undervisningen ska även syfta till att eleverna utvecklar förmåga att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra.

SvA  Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla sina kunskaper om svenska språket, dess normer, uppbyggnad, uttal, ord och begrepp samt om hur språk­ bruk varierar beroende på sociala sammanhang och medier.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv SvA  Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.



Verktyg
Talsyntes

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

One Response to Skolstil – Ett stöd vid läs- och skrivinlärningen

  1. Christina Johannesson skriver:

    Ord som läses upp i skolstil markeras med en ljusgrå ruta.
    Går det att ändra rutans färg till gul? Det blir tydligare och lättare för elev att följa med i texten.

Recensenter
Facebook
Twitter