Användningsområden och funktioner

Hela idén bakom Snapguide bygger på tanken att vi människor tycker om att dela med oss av varandra till varandra, och att vi lär oss tillsammans med och av varandra. Och det stämmer ju, eller hur? 🙂

Kortfattat innebär det att du med enkla medel skapar snygga steg-för-steg-guider och instruktioner som du sedan sprider vidare. När vi emellanåt gnäller över att en app saknar bra möjligheter till att dela med sig av dess innehåll och resultat är Snapguide den raka motsatsen: den är gratis, snygg och mycket användarvänlig, och den uppmanar dig att dela med dig av det du gjort. Helst på så många ställen som möjligt. Faktum är att det inte ens går att skapa privata guider i Snapguide! Jag läste någonstans att utvecklarna bakom appen har som målsättning att skapa en community där medlemmarna lär sig tillsammans. Sharing is caring, heter det ju. Nedan ser du en Snapguide jag gjort till mina elever.Check out How to Göra en Bläddra by Anki Demred on Snapguide.

För att kunna skapa en egen steg-för-steg-guide i Snapguide behöver du egentligen bara tre saker: en iPad, ett konto på Snapguide och en idé om något du vill dela med dig av.

Börja med att  skapa ett konto. Det kan du göra på snapguide.com eller direkt i appen. Du kan, om du vill, koppla det med Facebook eller Twitter, men det går också att skapa ett konto med bara en mejladress. När du loggat in i appen är det egentligen bara att tuta och köra, för så enkelt är det.

Snapguide

Du trycker på en orange knapp, Create a Guide, längst ner i menyn som du möts av när du loggar in. Därefter namnger du din guide. Här kan du välja på ett redan färdigt verb att inleda guidens namn med, men de är ju på engelska (cook, bake, use, fix, osv) så det har jag hoppat över. Sedan möts du av en översikt över din guide-to-be. Det är härifrån du redigerar hela guiden.

Snapguide

Du börjar med att lägga till vilken utrustning som behövs under Supplies och sedan bygger du på din guide genom att lägga till steg efter steg. Flytta om i stegen genom att hålla fingret på steget och dra det till önskad plats. Du kan också förtydliga och skriva en sammanfattning av din guide på din startsida (dvs Cover).

Snapguide

Ett steg kan bestå av tre olika sorters instruktioner: antingen ett foto, en film eller en text. Väljer du foto eller film kan du också addera en kortare text till. En film får vara högst en minut lång. Du kan fota och filma direkt i appen, eller välja  från din kamerarulle. Se då till att ge appen tillgång till dina bilder först. Du behöver inte göra klart hela din guide vid ett och samma tillfälle. Under Drafts på Menyn hamnar alla dina påbörjade projekt automatiskt. När du är klar med din guide publicerar du den. Den hamnar då på snapguide.com, men du kan själv välja om du vill dela den till Twitter, Facebook, via mejl eller länk. Vill du bädda in guiden så hittar du inbäddningskoden på webben.

En guide över hur du använder Snapguide på iPaden: Check out How to Create a Guide on iPad by Snapguide Team on Snapguide.

Jag gillar verkligen Snapguide. Det är en stabil app som nästan aldrig buggar. Utvecklarna jobbar ständigt på att göra det ännu enklare för användarna att skapa guider.

Om jag får önska skulle jag vilja kunna ställa in språket till svenska. Jag saknar kategorin Utbildning eller Skola, men det kanske blir en meta-kategori med tanke på att hela appen handlar om just utbildning. Jag saknar också möjligheten att kunna spela in ljud till en bild eller en text.

Snapguide får en riktigt stark fyra.

Tänk utanför appen

Jag tror inte att apputvecklarna bakom Snapguide tänkt att den ska rikta sig mot skolväsendet. Kategorierna talar inte för det. Men det kan vi väl ändra på? Vi lärare ger instruktioner i alla våra ämnen. Men låt också eleverna ge varandra instruktioner. Låt eleverna göra instruktioner på engelska eller i moderna språk. Låt eleverna få berätta kreativt med hjälp av appen, enskilt eller tillsammans:

  • 15 st steg för att få en bättre klassrumsmiljö.
  • Berätta eller återberätta sagor.
  • Våra vårtecken.
  • Din guide till Backaskolan.
  • Så här löste jag matteuppgiften.
  • Vår utflykt.
  • Låt det appen hjälpa dig göra en visuell labbrapport.

Sedan tycker jag att det kan vara en mycket god idé att använda sig av de redan färdiga guiderna som andra publicerat, särskilt i engelskan. Det finns massor av roliga, fyndiga, tydliga och enkla guider som man kan djupdyka i och utveckla sitt språk. Glöm inte heller av att du kan interagera med personen bakom guiden och Jag är säker på att du kan använda Snapguide till nästan vad som helst!

Undervisningens syfte

Lgr 11 Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande

Sv  Eleverna ska ges förutsättningar att utveckla sitt tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften.

Sv  Eleverna ska även stimuleras till att uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv SvA  En Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

Bl Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap.

Bl Undersöka och presentera olika ämnesområden med bilderLadda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

One Response to Snapguide – Enkelt sätt att skapa och dela instruktioner

  1. Gail Watt skriver:

    SeniorNet Sweden ska testa för att ser om det är en bra verktyg för oss i vår ”äldre undervisa äldre” i IT färdigheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Facebook
Twitter
Recensenter