Användningsområden

I SongWriter skriver du ner texten och spelar in melodisektionerna vartefter du kommer på delarna i låten. Du behöver alltså inte skriva klart hela låten först, utan hela tanken med appen är att du skriver och spelar in sekvens för sekvens. Dessutom kan du lägga in både ackord och gitarrtabs.

Genom att trycka på ”plus” på första sidan i appen, så kommer du till ett tomt ark.bild

Song Title: Genom att trycka här kan du skriva in låtens titel.

Section Title: Här skriver du in vilken del av låten du ska författa, till exempel Vers 1.

Lyrics: Genom att trycka här så kan du börja skriva in texten för respektive sektion (t.ex. Vers 1).

Ljudinspelning: När du är färdig med första delen av låten, så är det dags att spela in hur just den delen låter. Då trycker du på ”mikrofonen”. Sen är det bara att sjunga, rappa eller spela melodin på ett instrument.

bild

Ackord: Du kan också lägga till ackord. Det gör du genom att trycka på noten uppe i högra hörnet. När du lägger till dem så hamnar de inom parentes på det stället i texten där de kommer. Men när sången är klar, så hamnar de ovanför varje textrad.

bild

Ny sektion och gitarrtabs: Genom att trycka på +, så lägger du till en ny sektion (t.ex. refräng) alternativt gitarrtabs.

Om du i visningsläget trycker på mikrofonen så kan du lyssna på de olika delarna, genom att trycka play på respektive sektion. Om du trycker bort mikrofonen så ser du låten med bara ackorden.

Dela: Om du trycker på kugghjulet i högra översta hörnet, så finns förutom möjligheten att ta bort sektioner, även möjligheten att dela. Du kan då välja vilka delar av låten som du vill dela. Se nedan.

bild

Jag tycker att appen är väldigt bra i sitt slag. Jag är ju ingen musiklärare, men har använt appen i andra ämnen, både med elever och för mig själv när jag skriver sånger till olika ämnen. Många människor lär sig väldigt bra med hjälp av musik. Detta är en värdefull app för dem.

Funktioner

● Skriv dina texter för varje avsnitt i din låt (dvs. vers och refräng).
● Spela in ljud för varje avsnitt för sig.
● Använd ”Chord Picker” för att enkelt infoga ackord.
● Ackord visas ovanför sångtexter i visningsläge.
● Lägg till gitarrtabulatur.
● Visa ackorddiagram – över 1000 ackord ingår för gitarr, bas, ukulele och banjo, plus att du kan lägga till dina egna.
● Sök efter rim eller synonymer för att hitta inspiration. (Markera det ord du vill hitta ett rim/synonym för, bara markera ordet utan blanksteg före eller efter ordet och tryck sedan Rhymes eller synonymer från menyn som visas.) Gäller bara engelska ord.
● Dela dina låtar med mail.
● Valfri ”Lösenkodslås” för att skydda dina idéer från nyfikna ögon.
● Gör en backup på Dropbox.

Tänk utanför appen

Denna app kan med fördel användas i andra ämnen än musik, även om syfte och förmågor nedan är tagna från ämnet musik. Skriva låtar kan man göra i alla ämnen. Många människor lär sig genom musik. Denna app fungerar perfekt just i andra ämnen, eftersom den är så enkel. Det blir ingen färdig, proffsig låt som produkt, utan här är det processen som betonas. Genom att få sätta en melodi på ett innehåll, så lär sig vissa elever det snabbare.

Jag har använt musik i matematiken. Eleverna har fått ett papper från mig med ett innehåll som jag vill att de ska få med i låten och utifrån detta så skriver de texten och melodin själv. Tanken är inte att få fram en färdig låt som låter bra, utan min tanke är att använda musiken som ett inlärningssätt.

Som lärare är det också ett bra verktyg om man själv ska skriva en sång, för att vid senare tillfälle använda med eleverna.

Undervisningens syfte

Mu Utveckla en musikalisk lyhördhet som gör det möjligt att i samarbete med andra skapa, bearbeta och framföra musik i olika former.

Mu  Utveckla sin musikaliska kreativitet.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Mu Skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar och idéer.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Facebook
Twitter
Recensenter