Användningsområden

Speciella ord är en app där användaren tränar ord och begrepp genom att matcha dessa med bilder. Fördelen med appen är att det även går att spela in ljud så att användaren kan höra hur ordet uttalas. Med interaktiva övningar som innehåller bild, ord (skriftspråket) och ljud tränar användaren att känna igen det skrivna ordet. Appen kan användas för läsinlärning eftersom appen bygger på helordsmetoden. Helordsmetoden som också kallas för ordbildsmetoden är en metod som bygger på att man memorerar och lär sig läsa genom att koppla bild till ord, skriftspråket. Förutom att man kan använda appen för läsinlärning via helordsmetoden kan appen användas för att utöka användarens ordförråd på svenska eller andra språk.

Appen har fyra spel med varierande svårighetsgrad. Användaren kan matcha bild och bild (memory), bild och text, bild och ljud. Appen kan användas i många olika sammanhang och har därför många användningsområden för det formella och informella lärandet både i och utanför skolan.Det ingår 96 st skrivna ord och bilder på svenska. Appen innehåller bilder, skrivna och intalade ord på ytterligare 22 st språk. Användaren kan skapa egna övningar genom att lägga till bilder, text och ljud. Det går är enkelt att ersätta eller lägga till ord och spela in ljud på olika språk. Se exempel på turkiska nedan.

 

Appen har en avskalad layout och ett intuitivt gränssnitt. Att appen är enkel och användarvänlig är till fördel för alla. Lägg till flera ord, bilder och ljud som eleven behöver träna på. Syftet kan vara att utöka elevens ordförråd eller att eleven ska kunna läsa ordet eller känna igen ordbilden som hör till ordet. Enligt utvecklaren är appen skapad i samarbete med föräldrar, barn och experter för målgruppen barn med olika inlärningssvårigheter. Appen kan användas för språkutveckling för alla barn. Det är en app som främst är framtagen för att en vuxen ska förbereda och skapa övningar för användaren, barnet/eleven. Även om appen är åldersneutral är bilderna som ingår ganska barnsliga.

Speciella ord är en enkel och intuitiv app som kan användas inom språkutveckling men också inom flera användningsområden i skolan. Jag ger appen 4 i betyg.

Funktioner

 • Fyra spel med varierande svårighetsgrad, matcha bilder, ord eller båda
 • 96 bilder med text och tal på svenska och ytterligare tolv språk att välja mellan
 • Kopiera-funktionen underlättar skapande av likadana bilder mellan profiler
 • Infoga bilder från kamerarullen, fotografera, radera och lägga till dina egna ord, bilder och ljud
 • Skapa profiler med hjälp av ordlista, dela bilder mellan profilerna
 • Med exportfunktionen kan ordlistor flyttas mellan olika enheter via e-post, wifi eller bluetooth
 • Reglera/välj: animeringshastighet, automatisk eller manuell bläddring, typsnitt och ljud till matchning
 • Lås redigering
 • Ta bort belöning
 • Aktivera slumpning av bilder i övningarna
 • Synkronisera med dina andra Apple mobila enheter
 • Öppna övningarna i utvecklarens app: Speciella Berättelser

Tänk utanför appen

Funktionerna i Speciella ord gör att man kan använda appen inom fler användningsområden än vad den är tänkt till. Den kan med fördel användas inom flera ämnen i skolan, t.ex. övningar för att eleven ska träna ord och begrepp inom aktuellt ämne. Det kan vara inom geografin där eleven kan träna land/huvudstad, flagga/land. I ämnet religion kan eleven matcha religiösa symboler med religion. I moderna språk kan appen användas för glosträning. För elever som är nybörjare i det svenska språket kan eleven träna ord, begrepp och uttal. Appen har många användningsområden där man kan skapa övningar utefter behov som eleven har.

Koppling till Lgr 11

Lgr 11 Hänsyn ska tas till elevernas olika förutsättningar och behov. Det finns också olika vägar att nå målet. Skolan har ett särskilt ansvar för de elever som av olika anledningar har svårigheter att nå målen för utbildningen.

Lgr 11 Alla som arbetar i skolan ska uppmärksamma och stödja elever i behov av särskilt stöd.

Undervisningens syfte

Sv SvA  Eleverna ska utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära.

Sv SvA Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften

Sv SvA Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla sina kunskaper om svenska språket, dess normer, uppbyggnad, uttal, ord och begrepp.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv SvA  Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Facebook
Twitter
Recensenter