Användningsområden

Jag har länge saknat en app som påminner om StavaRex och SpellRights stavningskontroller. Denna app är inte alls lika avancerad men den kan hjälpa till lite i alla fall. Här kan man skriva direkt i appen eller klistra in sin text, som man vill stavningskontrollera, genom att dubbelklicka där man vill ha in texten och välja ”paste” eller klicka på vindrutetorkarsymbolen i övre listen och välja ”Paste from Clipboard”.

stavningsförslagOm man väljer att skriva i appen och blir störd av röda streck som visar felstavningarna kan man avaktivera denna funktion under inställningar. När man så är klar med sitt skrivande klickar man på bocken uppe i höger hörn för att få den kontrollerad. Felstavade ord markeras då med en rosa färg och det ord som är aktuellt för ändring är rödmarkerat. Man får i nederkant upp en lista med förslag på ord som man skulle kunna byta ut det felstavade ordet mot. Här hade jag velat få ordet uppläst när jag klickade på det (och jag har ingen aning om vad pilen ut till höger gör för det händer inget när jag trycker på den). Om ordet inte finns i listan, men man vet att det är rätt kan man här välja att lägga till det (learn). Men man kan också låta appen gå vidare och ignorera (ignore) ordet som markerats.

Appen är förmodligen gjord för att man ska stava rätt på saker innan man lägger ut på sociala medier för detta är den bästa delningsmöjligheten via ”pil ut”. Man kan också exportera till en del appar som man har installerade på sin enhet. Detta får man dock ställa in under inställningar. Om man däremot dubbelklickar på texten kan man välja att markera allt och kopiera eller klicka på knappen med ett mail och här väja ”Copy to Clipboard”. På detta vis kan jag öppna en annan app och klistra in texten där genom att dubbelklicka där jag vill ha in texten och välja ”klistra in”.

Vindrutetorkarknappen symboliserar möjligheten att rensa bort all skriven text för att börja om.

Tyvärr rättar appen inte lättförväxlade ord (som ja och jag) eller frågar om ord som finns med och utan dubbelteckning (som glas och glass). Appen kontrollerar inte heller grammatiska fel. Dock tror jag att appen kan hjälpa till en hel del. Appen är en iPhone/iPod-app och ser verkligen tråkig ut rent visuellt. Den får en trea i betyg av mig.

Funktioner

Språkval

  • 5 olika engelska versioner och svenska som standard.
  • Möjlighet att ladda ner 32 andra språk utan extra kostnad.
  • Automatisk stavningskontroll.
  • Ordförslag vid felstavningar.
  • Möjlighet att lära in ord som inte finns i ordlistan.
  • Ignorera ord som du vet är rättstavade.
  • Klistra in och kopiera text för export.
  • Dela text till Facebook, Twitter, sms eller mail.
  • Dela till dina installerade appar som t ex Evernote, Delicious, Instapaper och Tumblr.
  • Rensa och börja om igen.

Undervisningens syfte

Sv  SvA  Ml Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att ut­ veckla sitt tal­ och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften.

Sv  SvA  Undervisningen ska syfta till att eleverna utvecklar förmåga att skapa och bearbeta texter.

Mspr  Förstå talat och skrivet språk, att kunna formulera sig och samspela med andra i tal och skrift.

Ml  Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva på modersmålet.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv SvA Mspr  Ml  Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

Sv  SvA  Ml  Urskilja språkliga strukturer.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Twitter
Facebook
Recensenter