Användningsområden

Namnet på appen beskriver innehållet på ett väldigt passande sätt, för här lär man sig att stava på ett lekfullt sätt och möjlighet att ljuda enkla ord. Den passar framförallt nybörjare i läsning.

imageI appen tränar man på att lyssna, ljuda och stava. Innan du börjar att spela väljer du loket eller S:et. Om man väljer S:et letar man bokstäver som är gömda bakom stenar, staket eller buskar. En röst säger ordet man ska stava, dessutom visas en bild på ordet. Skulle man behöva upprepning av ordet trycker man på bilden och får höra ordet igen. I appen tränar man på att känna igen bokstäver och att stava. Det kan vara ganska svårt att se vilka bokstäver som gömmer sig bakom stenarna och buskarna. När man har stavat ordet rätt kommer en liten kanin fram och ger beröm samtidigt som man får en ny utmaning i samma miljö.

image

När man väljer loket så ska man också stava olika ord. Först ställer man in vilken hastighet tåget ska gå. Här gäller det att hinna stava ordet innan tåget kraschar in i en sten. Ordet man ska stava både visas och sägs av en röst. Man kan upprepa ordet genom att trycka på bilden. Man får ett antal bokstäver i olika färger som man ska dra upp till bilden. När man klarat av att stava ordet jublar ugglan och man får ett nytt ord. Tycker man att det är för enkelt kan man ta en svårare nivå och få fler bokstäver och längre ord att välja på. Ett stort plus är att du kan ställa tågets hastighet på noll, då står tåget stilla och man kan lugnt stava ordet. I det här läget ljudas ordet när man stavat ordet, vilket de inte gör när tåget rusar fram. På detta sätt får eleven höra ordet igen och befästa sin kunskap i lugn och ro.

image

Väljer man den lätta nivån har man 8 st bokstäver att välja mellan och det är enstaviga ord exempelvis sil, sol och bil. På medelnivån har man 10 bokstäver att välja mellan för att bilda tvåstaviga ord. I den svåraste nivån finns 12 st bokstäver att välja mellan och det är ord med konsonantförbindelse.

Bokstäverna är färgglada, vilket gör appen tilltalande och lekfull. Det kan dock leda till förvirring då många bokstäver har samma/liknande färg.

Appen är enkel att använda och barn/elever kan enkelt välja svårighetsnivå. Det är enkelt att välja om man vill jobba med versaler eller gemener vilket är en fördel då många barn föredrar versaler när de börjar att ljuda och läsa. Bokstäverna ljudas fram dessutom finns det 9 st språk att välja mellan!

Det hade varit lite roligt om miljön som bokstäverna är gömda i ändras när man kommer till ett nytt ord eller ändrar nivå (stad, lekplats, sjö och inte bara skogsmiljö). En annan sak som kunde varit bättre är variationen av prepositioner, i detta fall placering. Som appen ser ut nu förkommer endast ” i” och ”bakom”.  Jag saknar under, bredvid, ovanför etc.

Jag ger Stavningslek betyget 3.

Funktioner

 • Tre stycken svårighetsgrader och en blandad.
 • Ljudet kan stängas och då blir det lite svårare att lista ut vilket ord som ska stavas.
 • 9 st olika språk: engelska, norska, danska, portugisiska, tyska, svenska, italienska, polska och nederländska.
 • Möjlighet att variera tågets hastighet eller låta det stå stilla.
 • Versaler eller gemener.

Tänk utanför appen

I denna app har man möjlighet att välja flera olika språk, vilket jag tycker man ska ta fasta på. Elever i de yngre åldrarna får på ett lekfullt sätt möta ord på ett annat språk framförallt i engelska, där de ska lyssna och stava ord. De får tillfälle att utöka sitt ordförråd. Själva appen kan kanske kännas lite barnslig för äldre elever men det är dock enkla ord och fina bilder. För andraspråkselever kan appen ge bra träning i det svenska språket, där de får en möjlighet att utöka sitt ordförråd i svenska.

Undervisningens syfte

En Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för språk och kulturer och förmedla nyttan av språkkunskaper.

Sv SvA Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv En SvA Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

En Förstå talad och skriven engelska.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

3 Responses to Stavningslek – Hitta gömda bokstäver och stava ord på ett lekfullt sätt

 1. Ulrika Ihse skriver:

  Fungerar bra, är roligt för barnen!

 2. Håkan Hanquist skriver:

  Min dotter har på kort tid kommit upp i 100 poäng i spelet ”Stavningslek” Jag köpte spelet igår och
  hon vill inte sluta. Men hon har också redan kommit långt i läs/skrivandet redan som 6 åring. Hon är i fas att lära sig läsa 3-4 ord utan avbrott. Ju fler ord hon löser i spelet desto lättare att känna igen ord så flytet i läsandet går bättre. Ljuda är en barnlek. Mycket bra spel tycker jag.

 3. Maria Ögren skriver:

  Appen fungerar ej efter den senaste uppdateringen till iOs 11 på iPaden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Twitter
Recensenter
Facebook