Användningsområden

Story Creator Pro är en app som du kan använda för att göra en multimodal bok. Du kan göra en bok med stillbild, rörlig bild, ritade bilder, text och ljud – och det är lätt att göra. En finess i appen är att jag kan läsa in min text och då få den skriva texten markerad vartefter den läses upp. Appen känns praktiknära för mig som lärare. Jag upplever att appen kan bli ett redskap i skriv- och läsundervisningen. Jag vill att det ska gå att välja att dela, publicera eller spara de alster jag gjort. Tidigare har det endast gått att dela till Facebook. I den senaste versionen av appen kan jag uppge att jag inte har något Facebookkonto och det ger mig möjligheten att kunna mejla en länk till en bok till en potentiell läsare, som måste ha Story Creator på sin lärplatta. Appen får en stark 4. För att höja betyget vill jag att att man ska kunna dela som pdf, video eller liknande.

Funktioner

När du öppnar appen ser du en bild av en vaxduksbok. På den finns ett ”i” i övre högra hörnet. Dutta på det så får du upp en arbetsruta (se bild nedan). I rutan lägger du till namn på din berättelse och välj omslagsbild från din kamerarulle. I den nya versionen kan du lås editeringsmöjligheterna i boken, det ger att vi kan läsa boken utan att behöva vara oroliga för att någon annan person, elev, ska radera en klasskamrats alster. Det går även att sätta boken på autoplay, dvs i ett läge så att boken blir ”självspelande”. Du kan i detta redigeringsläge även välja att radera din bok.IMG_0344

Plustecknet i nedre kanten i appen betyder lägg till en ny bok och den andra ikonen betyder ungefär ”skicka” eller ”dela” (du ser dessa ikoner i den övre bilden). Angående delningen, beskrev jag det i texten ovan. När du är klar med det här momentet, duttar du på den svarta ytan för att gå vidare. Nu får du upp en tom sida i din blivande bok. På sidan finns en meny med verktyg, se nedan.

IMG_0336

När du väljer att lägga till bild eller film, kan du välja mellan att använda befintliga bilder eller filmer, eller att fotografera eller filma i stunden. När du väljer att lägga till bilder från kamera (kameraikonen) får du upp en ruta där du ska välja layout. Layouter i 16 utföranden, varav fyra med möjlighet att lägga till en liten film. Du kan skriva in text med tangentbordet eller skriva för hand med ritverktygen. I den här nya version av appen kan du byta typsnitt på din text och du kan även byta färg. Om du vill rita är den nya färgpaletten breddad med dubbelt så många färger och du kan byta tjocklek på dina streck du vill rita med.  Du kan även spela in ljud. Om du vill läsa in den text du skrivit går det med att göra. Det ska sägas att det kräver lite tålamod att få ljudet att korrelera med texten, om man vill ha en perfekt medföljning när texten läses upp. Arbeta vidare, sida för sida, tills du är nöjd. Jag har provat att skriva, lägga till bild, film, ljud och jag har ritat. En annan liten knorr som utvecklaren lagt in är klistermärken (stickers). Dessa är lite barnsliga, men går absolut att använda som förstärkare på foton, fotocollage eller på / istället för egna ritade bilder.

IMG_0338

Tänk utanför appen

Egentligen är det bara vår egen fantasi som sätter gränsen för vad vi kan göra med Story Creator – för vad är en egentligen en bok idag?

Sedan tänker jag att korta filmsekvenser som förstärker texten passar bra i t.ex. instruktionsböcker och receptsamlingar. Varför inte göra en bok med text, ljud och rörlig bild där den rörliga bilden är i filmformat med en person som talar teckenspråk?

Jag tänker även att vi pedagoger kan använda Story Creator för att göra en multimodal bok som modell eller introduktion till ett arbetsmoment.

Undervisningens syfte

Sv SvA Ml Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva.

Mspr En Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla en allsidig kommunikativ förmåga. Denna förmåga innebär att att förstå talat och skrivet språk, att kunna formulera sig och samspela med andra i tal och skrift.

Bl Undervisningen ska ge eleverna möjligheter att utveckla kunskaper om hur man framställer och presenterar egna bilder med olika metoder, material och uttrycksformer.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv SvA Ml  En Eleverna ska ge möjligheter att öva sin förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

En Mspr SvA Sv Ml Utveckla tilltro till sin förmåga att använda språket (och uttrycka sig) i olika situationer och för skilda syften.

Bl Framställa och presentera egna bilder med olika metoder, material och uttrycksformer.

Bl Formulera egna åsikter och tankar genom olika medier.

Bl Uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

15 Responses to Story Creator Pro – Gör en multimodal bok

 1. Mattias skriver:

  Tycker att betyget måste dras ner lite till då det bara gick att dela via FB om jag förstod rätt. Annars gillar jag finessen att texten markeras vartefter den läses upp.

 2. Ulrika Jonson skriver:

  Hej Mattias! Tack för din reflektion, jag kände som du runt det här med betyget – men bestämde mig för att ge den en fyra för att den är enkel och användarvänlig. Film i boken bidrar till att ”boken” blir mer än en bok med svart tryck text med bilder till, bidrar till att appen går att applicera i fler skolformer och i olika åldrar. Dock, gillar inte det här med FB.

 3. Anna skriver:

  Vi har lite svårt att dela via Facebook, behövs det något extra där för att det ska funka?
  Vi har en sluten grupp för våra föräldrar där vi skulle vilja dela böcker vi gjort.

 4. Marie skriver:

  Men kan man spara och på så sätt lägga den t ex på sin blogg?

 5. Ulrika Jonson skriver:

  Hej Anna & Marie! Vad gäller delning till FB ska det fungera. Vad jag har läst mig till så kommer det en uppdatering inom kort som ska göra det möjligt att dela böcker gjorde i appen via mejl. Resdan i version 2.0 ska man kunna hämta foton från Facebook, Picasa, och Flickr. Jag har dock inte provat detta personligen – inte än.

 6. Lisa Medin skriver:

  Jag har har tittat lite på gratisvarianten av Story Creator och undrar om det finns någon möjlighet att förändra textens storlek i Pro-varianten?

 7. Hej Lisa! Du kan inte ändra texten manuellt. Texten anpassar sig hela tiden till rutan. Ju längre text, desto mindre bokstäver.

 8. Lisa Medin skriver:

  Ok, synd! Känner någon till någon annan app som har samma funktioner som Story Creator (bild, film, text, ljud i bokform) där man kan styra storleken och färgen på bokstäverna?

 9. Marie skriver:

  Finns inga fler bilder att välja?

 10. @Marie: Man lägger in sina egna bilder.

 11. Walburga Vestberg skriver:

  Hej! Jag använder appen i en åk 4 för att dokumentera den första skolveckan till en början. Vi har haft problem med att infogade filmer och foton plötsligt försvinner från boksidorna. Sedan har det tagit tid innan eleverna kunde välja foton som dom tog nyss i camera roll. Vad kan detta bero på? Eleverna gillade appen, men blev lite besvikna att vissa funktioner inte fungerar. Mvh

 12. Ulrika Jonson skriver:

  Hej Walburga! Det var nytt för mig – det du beskriver händer i appen. Jag har nu testat, och för mig fungerar det så som följer: Bilder går att lägga till från kamerarullen/bilder och direkt från kameran, det går att byta typsnitt, byta färg och lägga till film som du gör i stunden dvs via ikonen för filmkamera – och håller den kort, dvs få sekunder. O m jag försöker lägga till en video jag redan har filmat vid annat tillfälle och som mag har i bland mina bilder i iPaden, krånglar det. Vad som verkar krångla är ”compressing video”. När det momentet är gjort lägger appen ned sig och jag har förlorat det jag just arbetat med på den innevarande sidan i boken. I N T E bra… och jag har aldrig varit med om det tidigare. Tesat i iPad Mini 1:a generationen (dvs samma processor som i iPad 2). Även tetsat i iPad Air med samma resultat. Jag kontaktar utvecklarna, så har kan vi inte ha det.

 13. Walburga Vestberg skriver:

  Tack för svaret Ulrika! Det är precis som du beskriver att appen lägger ned vid längre filmer. Eleverna sa att det hände ibland att en sida med foton försvann. Jag såg det vid ett tillfälle där det var 3 foton på en sida. 2 foton försvann när vi gick tillbaka på sidan. Dessa var tagna med appen photo brush och hämtat från camera roll. Vad bra att du har kontaktat utvecklare. Vi vill gärna fortsätta använda appen. Hälsningar

 14. Ulrika Jonson skriver:

  Walbruga! Jag återkopplar här så snart jag har fått svar 🙂

 15. Maria skriver:

  Hej! Delningsfunktionen verkar inte alls fungera? Man måste skapa konto – hur har ni andra lyckats med det (får bara felmeddelande). Det är ju en funktion som är väldigt viktig i förskolans och skolans värld, där iPads ska bytas ut med jämna mellanrum och man inte vill förlora massa arbete…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recensenter
Twitter
Facebook