Användningsområden

Finns det elever med hörselnedsättning i klassen bör det finnas teckenappar i klassens lärplattor så att klasskompisar och lärare har möjlighet att lära sig de allra vanligaste orden på teckenspråk. Allt för att underlätta kommunikationen och inte alltid göra eleven med hörselnedsättning beroende av tolkande lärare. Vi kan likställa teckenappar som en variant av Google Översätt.

Teckna.se är en användarvänlig app där du lär dig teckna ca 1.500 vardagsord på svenska (teckenspråk är alltså inte ett internationellt språk utan alla länder har sitt eget teckenspråk). Du väljer ett ord och ser sedan en kort filmsekvens där personen tecknar ordet samtidigt som det uttalas. När du lär dig teckenspråk är det viktigt att både teckna och säga/mima ordet eftersom en person med hörselnedsättning läser dina läppar och mimik.I appen finns det ett fotografi/bild på ordet som förklaras och vissa ord har även en ritad illustration, ritad av Specialpedagogiska Skolmyndigheten (SPSM). Illustrationerna är mycket användbara vid de tillfällen du inte riktigt hänger med i filmsekvensen. Orden/tecknen är uppdelade i olika kategorier, t ex väder, ute, dryck, pyssel, leksaker osv men det finns även en sökfunktion där du söker fritt på det ord du vill lära dig. Upplösningen av filmerna blir en aning ”pixliga” i lärplattan i förhållande till iPhonen men inte så pass mycket sämre så att det stör eller att du har svårt att se hur orden tecknas.

Det jag saknar i Teckna.se är möjligheten att favoritmarkera de tecken som jag håller på att lära mig för att på ett enkelt sätt skapa min egen teckenlista, precis så man kan göra i Google Översätt. Som det är nu måste jag söka om på nytt varje gång jag vill se hur ett ord tecknas.

Till appen finns även en webbsida där du bl a kan skriva ut 50 st teckenblad att sätta upp i klassrummet. Teckna.se får betyg 3.

Om jag jämför Teckna.se med appen Svenskt teckenspråkslexikon så har Teckna.se en bra funktion där filmsekvenserna kompletteras med illustrerade bilder, vilket inte finns i appen Svenskt teckenspråkslexikon. Däremot har Svenskt teckenspråkslexikon många andra fördelar som inte Teckna.se har.

Funktioner

 • Sök ord genom sökfunktion, kategorier eller alfabetisk ordning.

Tänk utanför appen

Då vi pratar om teckenspråk måste vi tänka visuellt. Därför blir genast filmen det intressanta verktyget att arbeta med, läs därför gärna recensionen om iMovie så ser du hur du kan arbeta med iMovie.

 • Använd Teckna.se som utgångspunkt och låt eleverna göra egna teckenfilmer som sedan kan läggas ut på klassens blogg, på YouTube eller wiki.
 • Gör en musikvideo som förstärks med tecken. Se klipp från Melodifestivalen 2012 för inspiration.
 • Översätt en engelsk musikvideo/sång till svenska och arbeta ämnesövergripande i svenska, engelska och teckenspråk för hörande.
 • Gör teckenfilmer om ord som just du/eleven/klassen saknar och skicka dem till apputvecklaren. Teckenförrådet kan säkert utvecklas.

Undervisningens syfte

Tckn Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla en allsidig kommunikativ förmåga. Denna förmåga innebär att förstå teckenspråk i både möte med människor och teckenspråkiga texter, att kunna formulera sig och samspela med andra på teckenspråk och att kunna anpassa sitt språk till olika situationer, syften och mottagare.

Bl I undervisningen ska eleverna ges möjligheter att utveckla kunskaper om hur man framställer och presenterar egna bilder med olika metoder, material och uttrycksformer. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kreativitet och sitt intresse för att skapa.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Tckn Avläsa och förstå teckenspråk och olika slags teckenspråkiga texter. Formulera sig och kommunicera på teckenspråk. Använda språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd i teckenspråk.

Bl Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap. Skapa bilder med digitala tekniker och verktyg.Verktyg
AKK

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

One Response to Teckna.se – Lär dig teckna 1500 vardagsord

 1. Ingela Elmqvist skriver:

  Detta är en väldigt användbar app då man arbetar i verksamheter där man t ex läser enligt grundsärskolans läroplan med inriktning träningsskolan. I kursplanen nämns att eleven ska kunna samspela, tala, samtala, tolka och förstå, där tecken är ett av sätten att kommunicera på.
  Appen teckna.se är utvecklad som ett AKK-verktyg. För att lära sig teckenspråk fungerar nog Svenskt teckenspråkslexikon bättre.
  I denna samt recensionen för svenska teckenspråkslexikon nämns lite eller inget om specialpedagogisk nytta samt användning av appen, vilket är lite synd. Blev faktiskt lite förvånad över det måste jag säga.
  Läste att skolappar valt att inte koppla mot mål i förskola eller särskolan (synd), men visst borde väl grundsärskolan kunna finnas med som målgrupp? Just en sådan här app vill man hitta som snabbgenväg när man letar efter appar med lite mer specialpedagogisk nytta.
  Slutligen, stort tack för allt jobb ni lagt ner! I stort är skolappar en toppenresurs!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Twitter
Facebook
Recensenter