Användningsområden

När jag först startar appen The Tiny Bang Story möts jag av en fantasieggande och Sven Nordström-liknande miljö, full av små detaljer. Jag befinner mig vid foten av en gigantisk lyktstolpe med en ringlande trappa, en tågräls försvinner in i stolpen och i bakgrunden hörs fågelkvitter och trivsam hissmusik. Sedan är det slut på ledtrådarna. Sporadiskt börjat jag dutta runt med fingret på skärmen för att se vad som ska hända och kanske kunna klura ut vad spelet kan gå ut på. Ganska snart kommer jag på att det gäller att leta upp pusselbitar och andra små saker som ligger gömda i bilden, och långsamt knåpar jag mig vidare in i det pytteland som är befolkat av små söta myggor och ett fryntligt tomtefolk. Ständigt utmanas jag av nya klurigheter, saker som döljer sig i bilden som det gäller att hitta, eller knepiga pusselgåtor som det gäller att lösa. Informationen knapphändig, här gäller det att fundera och prova sig fram!

IMG_0874

Lite hjälp och tips får man när man spelar första gången. Pilar och händer visar vägen.

Kanske är det just detta som jag tycker är det charmigaste i spelet. Att du befinner dig i en tillsynes statisk illustration, där det bara är din nyfikenhet och klåfingrighet som kan föra dig vidare till nästa plats. Målet med hela spelet är att hitta alla pusselbitar så att du kan återuppbygga den lilla värld som förstörts av ett asteroidbombardemang. Det hela är snällt, totalt fritt från konflikter där den tålmodige har en stor fördel.



Tiny Bang Story

Den lilla världen har fallit sönder i ett asteroidbombardemang. Det gäller att hitta pusselbitarna och bygga ihop den igen.

Samtidigt kan jag inte låta bli att fundera över målgruppen för spelet. Med sin naivistiska stil blir min 8-åriga dotter genast lockad, men hon går snart bet på många av klurigheterna. Även min 11-åring lägger den ifrån sig, han har helt enkelt inte tålamodet och vissa pussel är för svåra. I ärlighetens namn hade jag själv en fusk-sajt öppen i bakgrunden för att få tips om var den där sista glödlampan fanns, eller i vilken ordning jag skulle trycka på knapparna för att lösa pusslet och komma vidare.

Jag ger appen betyget tre. Spelet är ganska statiskt och ger inte några egna kreativa utmaningar. Det är ett ganska långsamt och tidskrävande spel, varför jag kan se vissa svårigheter med att använda det på lektionstid. Som ett privat helgpyssel är spelet värt ett något högre betyg.

Blir man sugen på historien bakom spelet kan man hämta boken How Tom Recovered Time, en halv-interaktiv bok med illustrationer från spelet, ungefär lika konfliktfri och snäll som föregångaren. Ett liknande spel i samma genre som också är trevligt är Machinarium.

Funktioner

  • I spelet gäller det att klara av fem nivåer, där varje nivå består av en ny miljö från den lilla världen. För att klara en nivå gäller det att hitta ledtrådar och lösa kluriga utmaningar.
  • Genom att samla myggor kan man ”köpa sig” ledtrådar om var saker ligger gömda i bilden.
  • Ett öga ger vissa vinkar om var man ska dutta på skärmen för att komma vidare.
  • I högerspalten ser man också vilka objekt man ska leta upp innan man slussas vidare.
  • Fem olika spel kan vara igång samtidigt, oberoende av varandra.
  • Första gången man startar spelet får man lite guidning genom att pilar och händer pekar på vad man ska göra.

Tänk utanför appen

Genom att låta eleverna arbeta i par kring spelet utvecklas deras språkliga förmåga att formulera problem och att argumentera för lösningar. Spelet kan spelas i stafett, där några elever tar över efter ett par andra. Varje par som spelat redovisar för resten av gruppen om vilka framsteg de gjort. Har man tillgång till en interaktiv skrivtavla kan hela klassen engageras i letandet.

Historien kring Tiny Bang är mycket fantasieggande och varje lite bild ger upphov till spännande historier som kan vävas ut till långa berättelser. Vilka är figurerna som finns med i spelet? Beskriv världen med all dess detaljrikedom. Finns det andra platser som inte finns med i spelet? Eftersom informationen om denna sagovärld enbart består av bilder finns det mycket för eleverna att fylla i själva.

Undervisningens syfte

Ma  Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förmågan att argumentera logiskt och föra matematiska resonemang.

Ma  Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper för att kunna formulera och lösa problem.

Sv SvA  Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften. Det innebär att eleverna genom undervisningen ska ges möjlighet att utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv SvA Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

Ma Använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.



Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!
Twitter
Recensenter
Facebook