Användningsområden

I appen Thinglink kan man skapa interaktiva bilder. Välj en bild och lägg till bild, video, text, twitterkontakt eller länkar.

Appen är ett komplement till webbverktyget Thinglink.com och de synkar med varandra. Det man gör i ena enheten händer också i den andra när man loggar in där.



Man börjar med att logga in med antingen e-mail, Twitter, Facebook eller Google+ och därefter får man välja en bild som man vill använda. Antingen från fotobiblioteket eller ta en ny bild.

Därefter kan man börja skapa sin interaktiva bild. Observera att appen automatiskt lägger in två förslag på bilder utifrån ditt bildbibliotek. Du kan självklart bestämma om du vill ha dem eller ej.

Sen är det bara att nudda skärmen där du vill ha en tagg. Nu kan du lägga till text, bild eller video från din enhet, url, YouTubeklipp eller Twitterlänk.

Välj sedan när du är klar om den ska finnas olistad eller listad på Thinglink.com, och om det ska gå att kommentera på bilden.

Bilden sparas i ditt Thinglinkbibliotek där du också kan gå in vid senare tillfälle och redigera eller ändra inställningar.

Nu kan du gå vidare i webbversionen och lägga upp bilden på t ex en hemsida eller dela en länk till din bild om du vill att andra ska se den.

Här är en länk till slutresultatet i bildspelet.

För- och nackdel med appen är att man måste skapa ett konto för att använda den. Fördelen är att man kan se ”sina” bilder och få likes (touches) och se statistiken över hur många som varit inne och att det öppnar möjligheten för att kunna arbeta på både dator och lärplatta med samma projekt. Nackdelen är att man måste skaffa ett konto för att använda appen.

Fördelen med appen jämfört med webbversionen är att det automatiskt skapas en webblänk till dina bilder, medan i webbversionen måste du själv först se till att din bild har en webblänk för att kunna infogas.

Funktioner

  • Inloggning med e-mail, Google+, Facebook eller Twitter.
  • Interaktiva taggar som består av url, text, Twitter, Youtubeklipp  eller bilder.
  • Bild eller film från din lärplatta/telefon
  • Bild eller film som skapas i din lärplatta/telefon
  • Dela Thinglink på Facebook, Twitter eller e-mail.
  • Den interaktiva bilden går att bädda in på olika hemsidor genom webbversionen.

I webbversionen, som man kan komma åt via en webbläsare finns det fler funktioner.

  • Välj hur taggen ska se ut. I appen är den röd och anpassas utifrån vad du infogar. I webbversionen finns det fler symboler och färger att välja mellan.
  • Man kan skaffa ett lärarkonto och göra en ”klass” där man samlar gemensamma thinglinks och lägger till elevkonton.
  • Man kan välja om någon annan ska kunna redigera i din thinglink.
  • Se andras thinglinks samt kommentera, följa eller gilla andras bilder.
  • Bädda in på andra hemsidor.

Tänk utanför appen

Jag skapade en interaktiv adventskalender. Först valde jag en fin julbild och såg till att den var publik så att fler kan se den. På bilden lade jag sedan in första luckan och hade sedan laddat ett dokument med 23 st länkar till för att sedan en efter en lägga in i bilden.

Om man har bäddat in den interaktiva bilden på en/flera hemsidor så uppdateras de automatiskt om du ändrar på Thinglinkbilden.

Jag tänker också att man kan använda bilden som en starter eftersom man kan tillåta att andra lägger in taggar. På så sätt kan man ta en introbild till område och låta eleverna skriva in vad de kan sedan innan. Länk till t ex ett Googledokument, eller varför inte en exit ticket på veckan? Vad har varit det viktigaste ni lärt er denna vecka?

Eller använda kommentarfunktionen för att svara på en fråga utifrån bilden? Spåna loss med appen inför ett grupparbete, med en egen länksamling? Göra ett eget periodiskt system med länkar till deras digitala arbeten om olika grundämnen?

Undervisningens syfte

NO Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förmågan att samtala om, tolka och framställa texter och olika estetiska uttryck med naturvetenskapligt innehåll.

Sv  Eleverna ska stimuleras till att uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Bl  Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder.



Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

5 Responses to Thinglink – En bild säger mer än tusen ord

  1. margaretaboodh skriver:

    Om jag inte vill att andra ska kunna redigera i min kalender, hur gör jag då?

  2. Hej Margareta!
    När du är i redigeringsläge så klickar du på kugghjulet ”Sharing settings” se då till att ”Allow anyone to edit” inte är ikryssad =)
    Lycka till!

  3. Matilda Leksell skriver:

    Hej! Tack för tydlig instruktion och för inspiration! Jag vill göra en julkalender. Hur kan man tidsbestämma luckorna, dvs låsa innehållet så att bara den aktuella luckans innehåll syns?

  4. Hej Matilda!
    Man kan tyvärr inte tidsinställa inlägg. Man kan däremot bädda in Thinglinken på en blogg och sedan när man uppdaterar på Thinglinksidan så uppdaterar sig även den inbäddade versionen.
    Mvh
    Camilla

  5. Maria Johansson Evertz skriver:

    Hej, hittade hit när jag letatde runt för att göra en digital kalaender. Kan man använda thinglink som privat person?

Recensenter
Facebook
Twitter