Användningsområden

ThumbJam kan enklast beskrivas som en app där användaren kan göra musikloopar. Appen fungerar ungefär på samma sätt som GarageBand, men utan dess snygga grafik. I ThumbJam delas istället skärmen in i olika fält, där varje fält representerar en ton, eller del av instrument (t.ex. trummor). I grundversionen av appen medföljer drygt 40 st olika instrument, i princip de flesta man kan tänka sig mellan akustisk gitarr och violin, men det går även att ladda ner fler. Jag upplever också att de flesta samplingarna håller väldigt hög kvalitet.

2013-05-09 16.24.57ThumbJam har några funktioner som är väldigt bra och som kan vara användbara i skolan. Förutom att botanisera bland alla instrument och spela fritt är appen en guldgruva för den som är intresserad av musikteori, då det finns mängder med olika skalor från jordens alla hörn. Det går givetvis också att skapa egna skalor, med valfritt antal toner för den som vill vara säker på att aldrig kunna spela fel. En annan rolig funktion är att man kan sjunga eller spela en melodistump på ett ”vanligt” instrument i micken på iPaden. Sedan går det att lyssna på det inspelade, fast det då låter som valt instrument. Detta låter tyvärr inte så bra när jag sjunger, men det kanske säger mer om min sångröst än om funktionen. 😉 I appen finns också möjlighet att låta iPaden vara server och koppla upp sig via ett webbgränssnitt på en dator för att direkt kunna ladda upp och ner både slingor, instrument och skalor.

2013-05-09 16.28.27

Det största problemet med appen är att det är så otroligt många funktioner och inställningar att det ibland kan vara svårt att hitta. Det kan även vara lite klurigt att manövrera om man till exempel ska spela in ett trumkomp till en loop och vill spela med båda händerna. Appen är inte förlåtande mot eventuella misstag som spelas in på looparna. Jag hade gärna sett en funktion som gör så att det man spelar hamnar på till exempelvis närmaste 1/4-del eller 1/16-del när man spelar in en loop. Detta skulle framförallt underlätta vid inspelning av trumloopar.

Om det hade funnits möjlighet att ställa in ett nybörjarläge hade denna app varit fantastisk att använda till både grundläggande och avancerade musikkunskaper i skolan, tack vare alla instrument, skalor och möjligheten att koppla ihop flera iPads och spela ihop. Tyvärr finns det en risk att man drunknar i appens alla inställningar. Det är väldigt svårt att sätta ett rättvist betyg på denna app, men i konkurrens med andra liknande appar, till exempel GarageBand, och med skolan som tänkt användningsområde ger jag ThumbJam betyget 3.

Här är en kort instruktionsvideo som beskriver några av ThumbJams funktioner:

Funktioner

Denna lista skulle bli alltför lång om jag skrev alla funktioner som finns. Jag väljer därför att plocka ut några som jag kan se användning för i skolan.

  • Möjlighet att skapa egna skalor, med valfritt antal toner och oktaver. Detta gör att det går att skapa skalor där det man spelar aldrig låter fel.
  • Sammankopplingen mellan flera enheter via Bluetooth, med möjligheten att flera ska kunna jamma ihop.
  • Export till flera olika filformat och till andra program och enheter.
  • Spela in och använda egna ljud.

Läs gärna mer om funktionerna på tillverkarens hemsida.

Tänk utanför appen

  • Spela in enkla introslingor och ha en musiktävling.
  • En spelar något och de andra gissar vilket instrument.
  • Spela olika skalor och gissa varifrån i världen de kommer.
  • Spela en låt på en annan musikspelare, ställ in ThumbJam på rätt tonart och skala och låt eleverna jamma loss.

Undervisningens syfte

Mu  Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskap att använda röst, musikinstrument, digitala verktyg samt musikaliska begrepp och symboler i olika musikaliska former och sammanhang.

Mu  Undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att utveckla en musikalisk lyhördhet som gör det möjligt att i samarbete med andra skapa, bearbeta och framföra musik i olika former.

Mu  Genom undervisningen ska eleverna utveckla förmågan att uppleva och reflektera över musik.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Mu  Spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer.

Mu Utveckla sin förmåga att skapa musik, samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar och idéer.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recensenter
Facebook
Twitter