Användningsområden

Börja med att välja en bild som du vill pussla. Du kan antingen välja att ta ett foto eller hämta ett från dina bilder eller det bibliotek av bilder som ingår i appen.

IMG_0640



Välj sedan svårighetsgrad, dvs om du vill ha en spelplan med 3×3 rutor, 4×4 rutor eller 5×5 rutor. Börja att pussla genom att trycka på Play. När du gör det sätts ett tidtagarur igång och bilderna blandas.

IMG_0644

Din uppgift är att skjuta runt bitarna, utan att lyfta på dem, så att de till slut når rätt position. Du kan bara flytta en pusselbit åt gången genom att klicka på den.

Det finns möjlighet under hela pusslet att tjuvkika på hur den hela bilden ser ut, genom att trycka på ögat i övre högra hörnet. Svårare än så här är inte appen. Det klassiska spelet som uppfanns redan år 1880, har nu fått en uppföljare som app. Om du pausar spelet och väljer ”Numbers” så märks bitarna med siffror som visar vilken ordning de ska läggas.

Jag tycker att appen är väldigt lätt att använda och att det är positivt att använda egna bilder. Det finns ingen möjlighet att spara pusslen, men det går nästan lika snabbt att hämta upp bilden igen från bildarkivet och skapa ett nytt. Eftersom det inte finns en delafunktion av pusslen, så får man dela ut bilden till alla iPads och skapa ett pussel av den på respektive iPad, om man vill att alla ska träna på samma begrepp.

Funktioner

  • Spela med bilder tagna från kameran, välj bilder från ditt fotoalbum, välj bland 60 vackra bilder som ingår i appen eller använd foton från Facebook.
  • Spela mot dina vänner online i Game Center.
  • Växla mellan 3 svårighetsgrader.
  • Ett alternativ visar siffrorna i plattorna när en bild är för svår att lösa.
  • Visa-knappen visar den ursprungliga bilden medan du spelar.

Tänk utanför appen

En del av er kanske ställer sig frågande till vad man kan ha denna app till, utöver att träna den logiska förmågan i momentet att klura ut hur bitarna ska skjutas. Många människor lär sig med hjälp av bilder. Om man dessutom arbetar en längre stund med en bild, så minns man den lättare. När man arbetar med begreppsförmågan är det perfekt att låta dem pussla. Här ges några praktiska exempel på bilder man kan pussla:

Matematik: Ta kort på en ordningställd bild som visar att 10 dl är 1 liter eller det tal i multiplikationstabellen som är svårt.

Bild: Hämta en bild från internet på ett konstverk som ni ska arbeta med.

Kemi: Ta kort på ett kemiskt ämne, märkt med namn och kemisk förkortning.

Biologi: Hämta en bild från internet som visar fotosyntesen eller använd någon av de fina djurbilder som finns med i appens bibliotek.

Engelska: Välj en bild på en glosa med det engelska ordet bredvid.

Jag ser att man kan använda denna app på liknande sätt i alla ämnen.

Undervisningens syfte

Ma Använda matematiska begrepp.

Bi  Använda biologins begrepp, modeller och teorier.

Ke  Använda kemins begrepp, modeller och teorier.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Begreppsförmågan kan tränas i alla ämnen. Här är några exempel:

Ma  Använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp.

Bi Använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Ke Använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.



Förmågor
Använda

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Twitter
Recensenter
Facebook