Användningsområden

Med hjälp av Timeline 3D kan du presentera ett skeende i kronologisk ordning med bilder, text, film och länkar.  Tidslinjen presenteras i animerad 3D och det skapar en bra känsla över kronologin. Det blir en snygg presentation, överskådlig och lätt att navigera i. Det är enkelt att hitta användningsområden i historia, men även andra sammanhang då ett skeende ska beskrivas. Eftersom det går att ange tidsintervaller på minutnivå kan man t ex beskriva en dag med text och bild.

Timeline 3DTimeline 3D fungerar till både iPhone, iPod Touch och iPad, men finns inte för andra mobila enheter. Däremot finns den som en applikation för OSX (Mac-datorer).

Appen är lätt att lära sig. Genom att trycka på plustecknet lägger man till nya händelser och en händelse rubriksätts, får en bild eller video från kamerarullen och sedan kan man skriva en beskrivning av händelsen och bifoga länkar. När tidslinjen är klar presenteras den snyggast i iPaden via projektor. Det finns dock möjlighet att exportera den till pdf och Keynote. Via en koppling till Dropbox kan man exportera och importera projektfiler i appen. Det underlättar för samarbete.

Några saker saknar jag direkt:

 • Att datera en händelse är lite svårt. Rätt format måste användas annars fungerar inte det. Jag hade förväntat mig att det poppar upp en kalender när jag trycker på datumet.
 • Jag saknar också möjligheten att bädda in bilder från en URL-adress. Likaså hade det varit snyggt att bädda in strömmande filmer från t ex Youtube.
 • Möjlighet att publicera på webben saknas också. Det finns en knapp för webbpublicering, men jag blir inte klok på funktionen. Man väljer att publicera med Dropbox som server men detta begriper jag inte alls hur det fungerar. Om någon kan förklara funktionen så tar jag tacksamt emot tips via kommentarsfunktionen nedan. Via datorapplikationen kan man mot en betaltjänst publicera tidslinjerna så att de blir interaktiva och det verkar som om denna tjänst kommer att aktiveras på appen också, men än så länge fungerar det inte.

Jag ger Timeline 3D en svag fyra. Främst saknar jag möjligheten att enkelt publicera tidslinjen i bloggar och på hemsidor. Tidslinjen blir lätt isolerad på iPaden om den inte kan bli publik på webben och som Keynote eller pdf tappar den överskådligheten.

Funktioner

 • Skapa tidslinjer med olika utseende (tema).
 • Bygg tidslinjen med händelser utifrån år, dag eller klockslag.
 • Lägg till bilder, filmklipp, text och länkar.
 • Exportera/importera projektfiler till Dropbox.
 • Exportera som pdf eller Keynote.

Tänk utanför appen

Förutom att skapa tidslinjer för att beskriva skeenden i historia kan man tänka sig många andra användningsområden. En tidslinje är ett utmärkt stöd för att berätta om en händelse. Låt eleverna dokumentera ett studiebesök eller en utflykt med bild och film och få dem sedan att återberätta med hjälp av den appen. Ett moment i svenska och svenska som andraspråk är att göra enkla kronologiska sammanfattningar. Här kan en tidslinje vara ett stöd.

Undervisningens syfte

Hi Undervisningen i ämnet historia ska syfta till att eleverna utvecklar såväl kunskaper om historiska sammanhang, som sin historiska bildning och sitt historiemedvetande.
Hi De ska också få möjlighet att utveckla en kronologisk överblick över hur kvinnor och män genom tiderna har skapat och förändrat samhällen och kulturer.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Hi Använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer.
Hi Använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

One Response to Timeline 3D – Presentera snygga tidslinjer

 1. Gerhard Schönbeck skriver:

  Hej!

  Ang Timeline 3D

  Jag är en äldre man med en relativt modern MacBook-dator, men utan egentlig datorkunskap. Jag har läst din recension över BeeDocs produkt, men begriper väldigt lite. Min förhoppning är att kunna framställa en livslinje över en släkting som levde i mitten av 1800-talet. Har försökt illustrera hans liv på gratisversionen av Timeline, men kan alls inte designa den som jag vill.

  Jag vill t ex ha själva datumlinjen mitt på bilden (alternativt två parallellt löpande tidslinjer).

  1. Underst skall alla hans tolv olika bostadsadresser (eller där han var skriven) finnas, med linjer (= perioder) illustrerande tiden från in- till utflytt.
  2. Ovanför denna linje skall alla hans sjöresor på de sju haven med olika handelsfartyg på samma sätt vara inritade, med fartygsnamn, besökta hamnstäder etc
  3. Och allra överst skall ett antal olika händelser finnas angivna, exempelvis skolor han gick i, konfirmationstillfälle, släktingars födelse- och dödsdatum, utställningar han gjort.

  MINA FRÅGOR TILL DIG:
  1. Får man på ett enkelt (förståeligt) sätt tillgång till hur man gör vad ovan beskrivits i den köpta produkten?
  2. Jag kommer att vilja publicera livslinjen i tryckt form över säg två (kanske tre) fulla bokuppslag. Kan man på ett enkelt sätt trycka ut den slutliga livslinjeprodukten med 25% av tiden per sida? D v s kan man flytta kommentarer som gjorts så att de inte hamnar i sidskarvarna?
  3. Har du stött på alternativa, enklare livslinjeprogram (där man också kan inkludera bilder) som bättre möter mina behov?

  Tacksam för svar, kanske per telefon.

  Sommarhälsningar

  Gerhard Schönbeck

  Klostergränd 6
  239 41 Falsterbo
  Telefon 040-473 325
  Mobil 070-344 0836
  [email protected]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Twitter
Facebook
Recensenter