Användningsområden

Timstock är en stilren app. Den visar visuellt hur tiden löper ut och eleven kan se via en lamprad eller list hur många minuter som är kvar. Om man låser upp hänglåset kan man bläddra mellan fyra olika sidor där det finns olika tidsval att göra på knapparna. På första sidan är det 1, 2, 3 och 4 minuter. På andra sidan är det 5, 10, 15 och 20 minuter. På tredje sidan är det 40, 60, 80 och 100 minuter. På sista sidan har man valmöjligheter. Via inställningar kan man gå in och ändra vad varje knapp motsvarar. När man väljer de höga minuttalen motsvarar varje lampa 5 minuter och det står även det när man startar tidtagningen.

I inställningar kan man även välja om den vanliga klocklisten ska visas högst upp för elever som ska göras medvetna även om denna tid. Man kan även göra valet ”Göm knappar om låst” vilket innebär att så fort jag valt vilken tid som ska räknas ner så försvinner valmöjligheterna, och kvar finns bara knappraden. Detta kan ju vara bra för elever som behöver se tydligt och inte ska gå in och ändra. Man kan också välja vilket ljud man har som alarm.En påbörjad tidsinställning är lätt att nollställa genom att hålla på två av valknapparna samtidigt en liten stund. Obs! Detta fungerar inte om man gjort valet ”Göm knappar om låst”.

En sak att tänka på är om man inte vill att skärmen ska släckas. Eleven ska ju hela tiden kunna kontrollera hur lång tid som är kvar och om då skärmen släcks och eleven ska starta skärmen hela tiden så blir eleven störd i sitt arbete. Gå då in i Inställningar > Allmänt > Autolås, på iPad/iPod/iPhone och ställ in lite längre tid eller ”aldrig”.

Appen är väldigt visuell och bra. Många elever kan ha nytta av appen för att få en tidsuppfattning. Jag har ibland kopplat upp mig via projektorn så att hela klassen haft koll på hur lång tid som var kvar av lektionen. Jag upplever det som om de flesta elever gillar att ha kollen, men om man skulle ha någon elev som inte gillar det och blir stressad så får man fundera ut en lösning.

Appen är enkel att hantera och ett suveränt hjälpmedel som många kan ha nytta av i olika typer av arbete. Jag ger appen en fyra i betyg för tillverkarna har redan tagit till sig kritik och ändrat flera funktioner till det bättre, såsom att visualisera tidsåtgången på flera sätt, att kunna pausa tiden och att kunna få en tidspåminnelse trots att man gått ur appen. En utvecklingsmöjlighet skulle dock kunna vara att det verkligen är rätt antal lampor som tänds. 5 minuter – 5 lampor och 15 minuter – 15 lampor osv.

Funktioner

 • Visualisera med knappar, färre knappar eller en list. Svep upp och ner för att byta.
 • Lamporna visar en minut/st eller 5 min/st beroende på vilken tid som ställts in.
 • Välj mellan 1, 2, 3, 4, 5, 10, 15, 20, 40, 60, 80, 100 minuter eller valfritt upp till 300 minuter.
 • Välj bort att visa valknapparna när tiden startats.
 • Dubbelknacka för att pausa.
 • Håll nere två knappar för att nollställa.
 • Lås för byta mellan skärmarna.
 • Visa eller dölj klockan i övre svart list.
 • 20 st olika alarmljud att välja mellan.
 • Testa alarmljudet och volym innan.
 • Ändra bakgrundsbild.
 • Fungerar trots att appen stängs ner till stand by-läge.

Tänk utanför appen

Appen är ett verktyg för att tidsbegränsa olika aktiviteter men den är också bra för att medvetandegöra elever om hur lång tid de har till förfogande och när appen använts ett tag kan även yngre elever få en god tidsuppfattning. Är 5 minuter lång eller kort tid? Man kan också bestämma att appen ska ställas in på 1 minut och fundera kring vad man kan hinna på 1 minut och sedan testa.

Man kan också ha en undersökning kring hur lång tid det egentligen tar att göra olika tråkiga uppgifter. Många upplever kanske att de använder mycket tid till en tråkig uppgift men i själva verket går det snabbt att göra om man är fokuserad. Ett sätt att lära eleverna att ta tag i även de tråkiga uppgifterna vilket man behöver kunna i olika yrken för visst är det så att alla har både roliga och tråkiga arbetsuppgifter som måste utföras.

Jag vet inte om detta är lite långsökt men appen skulle kunna användas för att samtala kring bråktal. Det finns 20 lampor i listen och man kan prata om hur många som lyser när 1/2 tiden gått, när 1/4 har gått och 1/5. Man kan också be dem fundera över hur den blå tidslisten ser ut när en viss tid gått osv.

Undervisningens syfte

Lgr11 Skolans mål är att varje elev tar ett personligt ansvar för sina studier och sin arbetsmiljö.

Ma Ge eleverna möjlighet att uppleva estetiska värden i möten med matematiska mönster, former och samband.

Ma Utveckla kunskaper för att kunna tolka vardagliga och matematiska situationer samt beskriva och formulera dessa med hjälp av matematikens uttrycksformer.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Ma Använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp.

Ma Kunna tolka vardagliga och matematiska situationer samt beskriva och formulera dessa med hjälp av matematikens uttrycksformer.Områden
Vardagsnytta
Verktyg
Planera Tid

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

9 Responses to Timstock – Verktyg för visuell tidsnedräkning

 1. Jonny Johansson skriver:

  Tack för en fin recension! Ett litet tips bara – Skärmlåset inaktiveras alltid när nedräkningen är igång. Man behöver med andra ord inte ändra i inställningarna. När nedräkningen är slut aktiveras det automatiska skärmlåset igen.

 2. Annelie Médoc skriver:

  Tack för den informationen. Jag har nu testat. Det har varit så tidigare att skärmen släckts efter en tid. Det är ju superbra att denna uppdatering av appen gjorts. /Annelie

 3. Jonas skriver:

  Hej Jonny.

  Timstock fungerar inte längre i iOS 11.
  Har du planerat att släppa appen med uppdaterat stöd för 64-bitar?

  /Jonas

 4. Jonny Johansson skriver:

  Ja, jag har länge tänkt fixa det, men det har inte hunnits med. Jul-ledigheten kan förhoppningsvis lösa det problemet.

 5. Henrik Mankefors skriver:

  Hej Jonny.

  Vi på vår skola uppdaterade våra iPads till 11.1.1 och inser nu att den underbara appen ”Timstock” inte längre vill fungera.
  Jag får bara upp en ruta på skärmen när jag jag öppnar Timstock och där står det att ”Timstock måste uppdateras, Den här appens utvecklare behöver uppdatera appen så den fungerar tillsammans med iOS 11.”

  Är detta nåt som du ser över under julen med?

  Med vänlig hälsning, Henrik

 6. Jonny Johansson skriver:

  Ja, det är precis samma problem som Jonas beskriver ovan, så det kommer att fixas.

 7. Nu är Timstock äntligen uppdaterad. Tack Jonny!

 8. Jonny Johansson skriver:

  Ja, vi får hoppas att allt fungerar som det ska. Om inte får ni höra av er 🙂 Jag testade i alla fall igenom allt jag kunde komma på, och det verkade fungera bra.

 9. Angelica skriver:

  Hej och tack för en br tids app!
  Jag har dock ett problem, när tiden gått ut så hörs inte alarmet. Har testat ljudet och volymen som man kan göra på inställningar och då fungerar ljudet. Men inte när jag ställer tiden, det blinkar endast när tiden gått ut. Kan du hjälpa mig med detta?
  Tack på förhand!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recensenter
Facebook
Twitter