Användningsområden

Med denna app får du och dina elever vara kreativa! I TinyTap har du möjlighet att skapa pedagogiska spel, interaktiva lektioner och presentationer, visuella frågesporter, musikaktiviteter, illustrerade berättelser och sätta ihop effektfulla illustrationer.

Man kan använda TinyTap på många olika sätt. Här är några idéer som apputvecklaren själv tipsar om, där du själv skapar:Spel: Skapa roliga spel från bilder.

Pussel: Skapa personliga pussel och spela in ljud för att göra dem interaktiva.

Frågesport: Här kan du spela in frågor, svar och feedback vid fel svar, med din egen röst.

E-böcker: Gör bokläsning till en interaktiv aktivitet genom att lägga din röst till berättelsen.

Soundboards: Användare kan aktivera delar av en bild och lägga ljud till varje område. När användaren trycker på områden, så hörs ljudet.

Interaktiva presentationer: Gör roliga, engagerande presentationer där din publik blir aktiva.

Digitala läroböcker: Konvertera befintliga läroböcker till TinyTap eller skapa nya.

Fotoalbum: Organisera dina familjefoton till spelbara album med röstinspelning.

Klassrumsaktiviteter: TinyTap är ett bra sätt att skapa lektionsspel och aktiviteter som där man använder iPad.

När du har skapat något, så kan du göra det publikt på TinyTap Market. Där kan du även gå in och hitta andras arbeten som du kan använda dig av, istället för att skapa nytt!

TinyTap Market är en online community för miljontals barn, lärare och föräldrar som skapar och delar deras roliga pedagogiska spel varje dag. När man lägger upp sitt spel på TinyTap Market får man avgöra om det ska vara gratis att ladda ner det, eller om det ska kosta något. Eftersom lärare och elever runt hela världen lägger upp sina arbeten, så finns det material på många olika språk. Därför kan det mycket användas i språkundervisningen i skolan.

Det finns också en möjlighet att publicera dina spel som riktiga appar på TinyTap Market, App Store, Google Play och webben!

Gör så här:

 • Tryck på Create.
 • En whiteboardyta med en färgpalett dyker upp.

IMG_2022

 • Här kan du välja att skapa bilder med färger och material. Du kan även lägga till en bild. Välj bland TinyTaps klistermärken, kameran, bildalbum, Dropbox eller sök bilder på internet.

IMG_2076

 • När du skapat klart din bild, så kan du lägga till en aktivitet till bilden. Det gör du genom att trycka på Add activity uppe i högra hörnet.
 • Du får då en möjlighet att lägga till en fråga, skapa ett ljud, göra ett pussel, spela en video eller spela in din röst.
 • Du visar var på bilden som aktiviteten ska läggas till, genom att markera med fingret. Du kan lägga även lägga till fler aktiviteter till bilden. Tryck på klar när du är färdig.
 • Du har du den första bilden klar i din bok, spel eller presentation. Tryck på ”add photo” för att skapa nästa sida.
 • Du kan efteråt båda ändra ordningen på sidorna, samt redigera dem. Tryck på play (grön knapp) när du vill förhandsvisa din bok, spel eller presentation.
 • När du är klar sparar du den. För att göra det behöver du ha ett login. Du kan spara den publikt, så att andra kan hitta den i TinyTap Market. Du kan även välja att dela den via Facebook, mail eller Twitter.

För att skapa eget material så behöver du inte göra några köp inuti appen. I appen så finns det möjlighet att använda sig av interaktiva böcker som finns i biblioteket. En del är gratis, och andra får du betala för.

Jag tycker att appen har fantastiskt många möjligheter. Den har dessutom snygg layout och är lättanvänd. Jag gillar appar där du själv kan få vara kreativ och dela ditt verk med andra! Jag ger den därför fem i betyg!

Appen passar bra för undervisning i SFI och nyanlända då det går att bygga eget material.

Ta gärna del av min interaktiva bok om Materia skapad för åk 6 i kemi. (Du måste ha appen för att kunna öppna den.)

Funktioner

 • Använd färg med olika verktyg (penslar, pennor, text).
 • Lägg till bilder från TinyTaps klistermärken, kameran, bildalbum, Dropbox eller sök bilder på internet.
 • Lägg till interaktiva aktiviteter.
 • Rotera, flytta och ändra storlek genom att använda två fingrar.
 • Dela genom att att maila, dela den på Facebook eller Twitter. Du kan även göra den publik på TinyTap Market.
 • Spara de enstaka bilderna till kamerarullen genom att trycka på kameran uppe till vänster.

Tänk utanför appen

Apputvecklaren har redan många förslag hur man kan använda appen. Jag har skapat aktivitetsböcker till mina elever som jag mailar ut. Men mest använder jag den till att skapa bilder som jag lägger till i mina presentationer. Jag gillar alla klistermärken som ingår i appen! Eftersom de är tecknade i serieformat, så brukar de vara attraktiva för eleverna. Jag skapar även planscher med dessa klistermärken och lägger till pilar och text.

IMG_2023

Eftersom det är en whiteboardtavla, så kan man även använda den i sin formativa undervisning. Låt eleverna svara på en fråga som du ställer, genom att rita eller skriva. Därefter håller de upp iPaden vänd mot dig. Då ser du hur du ska forma din undervisning framåt, beroende på elevernas svar.

Även i bildundervisningen kan man använda appen, då det finns verktyg som kritor, blyerts, penslar och bläck. Med dessa verktyg kan man skapa olika bilder, eller skisser till andra projekt, eftersom du även kan lägga till olika fotografier.

Undervisningens syfte

Bl  I undervisningen ska eleverna ges möjligheter att utveckla kunskaper om hur man
framställer och presenterar egna bilder med olika metoder, material och uttrycksformer.

Bl  Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar sin kreativitet och sitt intresse
för att skapa.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Bl Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap.

Bl Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika
material.Förmågor
Kommunicera Skapa

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Facebook
Recensenter
Twitter