Användningsområden och funktioner

Google Earth gone wild! Första mötet med Topia World Builder är magiskt. En mycket nytänkande och kreativ app där du skapar en värld som du vill ha den. Du höjer och sänker land och ändrar topografin i din värld genom att dra med fingret på skärmen. Appen uppmuntrar till eget skapande och kreativitet. Skapa berg, floder, hav eller sjöar. Förflytta dig runt klotet genom att dra med två fingrar, zooma in eller ut genom att nypa ihop eller dra isär fingrarna.

Appen är idag ett par månader gammal och enligt utvecklarnas blogg är flera funktioner på gång, men de verkar ta tid. Tanken från deras sida är att skapa möjlighet till någon form av spel i appen.Vid första anblicken är det en av de mest intressanta appar jag någonsin sett, men efter en stunds användning märker man att det finns mycket kvar att utveckla. Jag skulle t.ex. vilja kunna skapa vulkaner, lavaströmmar, kontinentalplattor, tsunamis, landis, solsystem med olika planeter etc. Jag hade även velat haft möjlighet att kunna utgå från Jorden som den ser ut idag.

Jag tror att appen är användbar från förskola upp till gymnasiet, men självklart blir användningsområdena olika. De yngre barnen kan använda appen för att  leka och skapa olika världar, som en variant av att bygga i Minecraft eller med Lego. De äldre eleverna kan lära sig att använda geografiska begrepp och göra geografiska analyser, men som i nästan alla andra sammanhang tror jag det är viktigt att man som lärare är med i processen med sin kunskap och erfarenhet.

Jag har själv inte provat appen tillsammans med elever. Jag skulle därför vara mycket tacksam om ni som har erfarenhet av att använda Topia med elever kommenterar. De upplever kanske inte appen på samma positiva sätt som jag gör.

Det är väldigt svårt att sätta ett betyg, men jag bestämmer mig för 3. Utvecklarna har enligt egen utsago en bit kvar och jag längtar efter att få höja betyget till både 4 och 5.

Du hittar mer information om användningsområden och funktioner på PappasAppar.

Topia

Tänk utanför appen

Tänk utanför appen? Med denna typ av skapande app går det knappt att tänka innanför appen! 🙂

En av grundfunktionerna är att skapa berg, floder, sjöar och hav. När man skapar bergen är det lätt att knyta an till jordgloben och de bergskedjor som finns. De olika miljöerna man skapar kan man lätt använda både i bild, geografi, samhällskunskap och språkundervisning. Går det att återskapa Sverige? Låt eleverna skapa en värld och skriva om den, antingen som faktatext eller med fantasi, på svenska eller annat språk.

Detta är en app som med fördel bör kopplas till Apple TV så att man kan projicera skapandeprocessen på en duk eller tavla för att skapa en gemensam upplevelse och t.ex. argumentera för hur man vill att världen ska se ut och varför.

Undervisningens syfte

Ge Undervisningen ska bidra till att eleverna får erfarenheter av att tolka och be­ döma konsekvenser av olika förändringar som sker i det geografiska rummet.

Ge Undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att utveckla kunskaper i att göra geografiska analyser av omvärlden och att presentera resultaten med hjälp av geografiska begrepp.

Sv En SvA Ml Ges möjlighet att utveckla sitt tal­ och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften.

Ml Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva på modersmålet.

Bl I undervisningen ska eleverna ges möjligheter att utveckla kunskaper om hur man framställer och presenterar egna bilder med olika metoder, material och uttrycksfor­mer.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Ge Göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker.

Sv En SvA Ml  Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

Sv En SvA Ml  Anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang.

Bl Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Bl Presentera olika ämnesområden med bilder.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

2 Responses to Topia World Builder – Skapa din egen värld

  1. Thobias Karlström skriver:

    Hej. Vi har testat denna Appen en hel del i skolan. Både 1:or och 2:or har lekt och provat sig fram. De flesta tycker den är rolig och de uppstår ofta disskutioner om olika geografiska begrepp mm. Jag har ibland gett dem i uppdrag att tex bygga, floder, sjöar osv. Vi har även testat bygga jorden, men det var svårt för de flesta. Men det är precis som du säger, appen känns inte riktigt färdig och vi saknar många funktioner (riktiga djur och växter tex) för att den ska kännas riktigt bra. Just nu passar den mest som en lekapp, ialla fall för de yngra barnen.

    //Thobias Karlström
    Lilla Järnåkraskolan Lund

  2. Stort tack för din kommentar, Thobias!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recensenter
Facebook
Twitter