Användningsområden

Hela idén med Trello är att planera, samarbeta och organisera. Därför passar den alldeles utmärkt för skolarbete. I alla ämnen. Oavsett om du är själv eller ska göra ett grupp- eller projektarbete i skolan kan Trello vara användbar. Den används av företag och alla möjliga organisationer, det var så jag först hörde talas om denna. Styrkan ligger i enkelheten, överblicken över vad som ska göras och är på gång. En annan styrka är också att du får tillgång till alla aktiviteter genom både telefon, platta, PC och Mac. Glöm dina aktivitetslistor i Excel. Nu kan du enkelt alltid ha tillgång till både vad du själv ska göra och vad andra i ditt team har gjort.

Trello lovar att den alltid kommer att vara gratis, men tänk på att du måste ha ett konto för att kunna använda Trello och att det är 13-årsgräns på tjänsten. Nyligen släpptes en betalversion för företag Trello Business. Jag tycker att gratisversionen räcker gott för skolarbeten. Där finns det mesta jag önskar.



Att tänka på är att du i dagsläget måste vara uppkopplad för att arbeta i appen. Det finns inget offlineläge. När du inte har uppkoppling kan du enbart läsa och titta på innehållet. Detta gör att jag ger appen en fyra i betyg.

Den här videon visar grunderna i Trello. Videon visar Trello i webbgränssnittet, men det är ganska likt hur appen är konstruerad.

Appen bygger på Boards, Cards och Lists. Du kan skapa hur många projekt (boards) som helst, och organisera upp dessa i oändligt många variationer.
trello-oversikt

”Board” är samlingsnamnet för hela projektet.  Varje board är sedan uppbyggd av listor som kan användas för att beskriva vad man är i processen. De minsta delarna är korten (cards). Det är där beskrivningen av det konkreta arbetet eller uppdragen i projektet som ska göras läggs in.

”Lists” kan jämföras med statusläge på aktiviteterna. ”Att göra”, ”På gång”, ”Klar”, ”Skickat för påseende”, etc. Titlarna namnger du så klart själv.

”Cards” brukar jag se som aktivitetskort. Här finns uppgifter om vad som ska göras. Korten kan tilldelas till projektmedlemmar. Det går att ”tagga” upp utifrån olika områden mm.

trello-card

Funktioner

Appens språk är på engelska men mycket går att ändra själv. Framförallt allt innehåll som texten, titlar och uppgifter.

Appen har väldigt många funktioner. Här är några av de viktigaste:

  • Skapa en planering och organisationsyta för dina projekt och kom ihåg.
  • Skapa organisationer.
  • Bjud in fler medlemmar och samarbeta.
  • Allt arbete sker i online-läge. Enbart titt och läsfunktioner vid offline-läge.
  • Arbeta privat eller publikt.
  • Lägg in bilder, checklistor.
  • Kommentarsfunktioner.
  • Rösta.
  • Tagga innehåll.
  • Drag-and-drop: Flytta korten till nya listor, eller byt plats på listor.
  • Se aktiviteten på vad andra medlemmar gjort.
  • Sätt datum och deadlines på aktiviteter.

Skillnader mellan webb och iPadversion
Som vanligt när en app kommer i mobilversion saknas det funktioner. Jag har inte gjort en djupare analys och jämförelse över alla dessa, men några vill jag nämna här:

  • Skicka upp bifogade filer. Med appen går endast bilder att bifoga. Via webben kan även andra typer av dokument laddas upp som till exempel pdf  eller word. Det går dock utmärkt att titta och läsa redan uppladdade dokument och filer.
  • Dina ”boards” går att publicera så att vem som helst kan titta på dessa. Men i appen kan du inte hitta själva webblänken till den publicerade ytan.

En liten rolig grej jag upptäckte när jag inför den här recensionen skulle titta närmare på appen Trello är att utvecklingsteamet på Trello själva har publicerat sitt egen utvecklingsprojekt i en trelloboard för just iPad/iPhone-appen. Där finns alla de planerade och önskade funktioner som är på gång. Där kan du faktiskt också rösta och skriva kommentarer till nya funktioner.

Lite specialtrixs i just appen hittar du här.

Tänk utanför appen

Lite idéer vad man kan använda Trello till:

  • Projektarbete med flera medlemmar. Alla har kontroll över projektarbetet.
  • Skapa checklistor och kom ihåg.
  • Utveckla idéer.
  • Ett stöd för elever som behöver strukturera upp sin skolvardag. Eleven, lärarna och föräldrarna kan dela och samarbeta i samma ”board”.
  • Som feedbackverktyg – låt andra kommentera ditt arbete, dina bilder.

Undervisningens syfte

Lgr 11 Skolans mål är att varje elev tar ett personligt ansvar för sina studier och sin arbetsmiljö.

Lgr 11 Läraren ska utgå från att eleverna kan och vill ta ett personligt ansvar för sin inlärning och för sitt arbete i skolan.

Lgr 11 En viktig uppgift för skolan är att ge överblick och sammanhang.

Lgr 11 Alla som arbetar i skolan ska uppmärksamma och stödja elever i behov av särskilt stöd, och samverka för att göra skolan till en god miljö för utveckling och lärande.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Lgr 11 Läraren ska tillsammans med eleverna planera och utvärdera undervisningen.



Förmågor
Planera Utvärdera

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

One Response to Trello – Planera och samarbeta kring projektarbeten

  1. Johan Högberg skriver:

    Hej!
    Jag blir inspirerad av din beskrivning av Trello. Finns det en chans att komma kontakt med dig och ev köpa lite utbildning i Trello av dig? Med vänlig hälsning, Johan Högberg

Facebook
Twitter
Recensenter