Användningsområden

TrioMath är ett spel som hjälper eleven med taluppfattning och färdighetsträning i matematik. Spelets idé är att eleven ska kombinera tre kort på olika sätt, med olika räknesätt, för att träffa en ruta på spelplanen som ger mest antal poäng. För att lyckas kan eleven flytta korten mellan de tre olika positionerna och välja vilka räknesätt de vill. För de lite äldre eleverna går det dessutom att lägga till parenteser för att lyckas komma till önskad ruta.

TM_spel
När jag startar appen möts jag av en välkomstskärm som ger mig all information jag behöver. Medan jag läser texten har jag tyvärr redan hunnit tröttna på musiken som bäst kan beskrivas som en blandning av Nordman och glada pastellspel för Super Nintendo. Smaken är olika, men jag valde i alla fall att stänga av den under Inställningar. Här kan jag även välja om jag vill ha ljudeffekter och handledning på- eller avslagna. Handledning kan vara bra att ha igång första gången du spelar för att få värdefulla tips om hur spelet går till.När jag startar ett nytt spel får jag göra de inställningar jag vill ska gälla för spelet:

 • Antal spelare – Välj mellan 1-5 spelare, som spelar på samma iPad.
 • Målpoäng/Speltid – Hur många poäng ska behövas för att vinna spelet/Hur lång tid ska spelet pågå?
 • Svarshjälp – Välj om du vill att uträkningen, inklusive svar, ska synas.
 • Startordning – Ska spelordningen vara fast eller slumpad.
 • Spelform – Ska spelet vinnas av att någon når målpoängen, eller av den som har högst poäng när tiden är slut?
 • Parenteser – Välj om det ska gå att använda parenteser eller inte.
 • Försök – Hur många försök ska man få på sig att klicka på rutan med rätt resultat?
 • Kortlek – Här kan du välja om kortleken ska gå mellan 1-10 eller 1-13.

TM_meny
När jag har gjort mina val är spelet igång. Målet med spelet är att kombinera de tre korten och därefter knacka på den rutan i spelplanen som motsvarar mitt resultat. Jag får 50 poäng om jag knackar på rätt ruta och ytterligare tio poäng för varje redan spelad ruta som jag lyckas få i anslutning till mitt resultat. Det är även en bra idé att försöka träffa någon av bonusrutorna, eftersom de ger dubbla poäng. Gratisversionen av appen kan du ladda ner här.

I premiumversionen av TrioMath, som är den jag har recenserat, finns även rutorna Eld och Vatten. Dessa har lite olika egenskaper som jag tyvärr kan tycka är lite förvirrande. Jag förstår tanken att eleven ska ha flera önskade rutor att träffa för belöning, men ur mitt pedagogperspektiv fyller de ingen funktion, utan tar fokus från den inlärningssituation jag vill skapa i och med användandet av appen.

På det stora hela gillar jag TrioMath. Alla appar som hjälper elever med taluppfattning och färdighetsträning på ett lite roligare sätt är välkomna. Jag gillar även att jag kan anpassa den efter elevernas förmåga. Förutom att jag kan välja högre kort och parenteser, kan jag även uppmuntra de starkare eleverna att dra nytta av kunskaper kring negativa tal för att ta sig till rutan de önskar. Däremot kan jag ibland känna att de här apparna blir ganska smala. De gör vad de säger, men inte mer. Därför har jag svårt att ge TrioMath mer än en trea i betyg. Jag hade gärna sett att man t ex kunde utmana andra användare genom exempelvis Game Center. För att eleverna inte ska tröttna och för att jag som användare ska känna ett mervärde, hade jag önskat att det finns fler spelvarianter.

Läs gärna utvecklarnas tankar om appen.

Funktioner

 • 1-5 spelare
 • Möjlighet att välja mellan målpoäng och tid
 • Går att anpassa till åldern på eleverna

Undervisningens syfte

Ma  Undervisningen i ämnet matematik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om matematik.

Ma  Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar intresse för matematik.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Ma Välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Facebook
Recensenter
Twitter