Användningsområden

Appen Tydlig är enligt utvecklaren en reaktion på att många räknarappar ”ser ut som om någon har tejpat en gammal miniräknare på pekskärmen”. Tydligs uttryckta mål är att istället använda de möjligheter som iPaden erbjuder för att skapa en modern miniräknarupplevelse, något jag tycker den lyckas väldigt väl med.

Tid och kärlek har dessutom lagts på att ta fram ett avskalat och intuitivt gränssnitt, vilket i kombination med en enkel men estetisk design gör att uträkningarna nästan ger intryck av minimalistisk konst!Det är en ganska smal app i det att den är just en miniräknare, men kombinationen av att kunna gruppera sina uträkningar fritt, länka resultat med varandra, koppla till grafer och skriva etiketter på tal gör Tydlig till ett utmärkt verktyg för att ta fram och redovisa flerstegslösningar.

Att gränssnittet från grunden är designat för en pekskärm innebär inledningsvis en liten tröskel då den inte fungerar som en traditionell miniräknare, och kanske kan vissa hinna bli avskräckta innan man tar sig över den. Men när investeringen väl är gjord, och här finns en introduktion i appen för att hjälpa till, så är Tydlig väldigt lätt att ha att göra med.

Att appen är så naturligt lämpad för att redovisa flerstegslösningar gör den till ett utmärkt botemedel mot klassiska felredovisningar av arten 1400*0,05=70+1400=1470.

Den begränsade funktionaliteten kan ses som ett minus, men samtidigt bidrar detta till att göra appen smidig att hantera. Den funktionalitet som finns är väldigt väl genomförd, så jag landar i att ge Tydlig en stark fyra med lite takhöjd kvar att växa i.

Då appen fortfarande är under aktiv utveckling, och för varje uppdatering har blivit flera snäpp bättre, så kan den mycket väl komma att så småningom nå högsta betyg!

Funktioner

  • Fri arrangering av uträkningar på en oändligt expanderande duk.
  • Aritmetiska operationer samt ytterligare ett 20-tal matematiska funktioner.
  • Länka nummer och låt uträkningar bero av varandra.
  • Koppla resultat till graf som uppdateras i realtid.
  • Annotation av operander möjliggör tydliga uträkningar.
  • Exportera till bild, pdf, projektor eller skrivare.
  • Stödjer svenska, engelska och en stor mängd andra språk.

Tänk utanför appen

Tydligs utmärkta exporteringsfunktioner gör att den med fördel kan användas för att redovisa uträkningar i laborativa ämnen.

Alternativa appar

Grafritarmotorn i Tydlig är ganska kompetent, men det är dess integration med uträkningarna som är styrkan. Om du är ute efter just en grafritare så finns bättre alternativ såsom exempelvis Graphing Calculator by Desmos (som dessutom kan köras online).

Om du uppskattar Tydligs möjlighet att kombinera uträkningar med text, men vill ha tonvikten på texten istället för på talen, så kan Soulver eller Calca vara bra alternativ. De saknar dock båda möjlighet att rita grafer.

Behöver du en kraftfull och allsidig räknarapp i still med en TI82:a så kan Tydlig upplevas som väl begränsad, och exempelvis PocketCAS eller SymCalc vore förmodligen bättre val.

Undervisningens syfte

Ma Eleverna utvecklar kunskaper för att kunna formulera och lösa problem.

Ma Eleverna utvecklar kunskap i att beskriva och formulera situationer med hjälp av matematikens uttrycksformer.

Ma Eleverna utvecklar kunskaper i att använda digital teknik för att kunna undersöka problemställningar, göra beräkningar och för att presentera och tolka data.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Ma Formulera och lösa problem med hjälp av matematik.

Ma Välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter.

Ma Föra och följa matematiska resonemang.Områden
Vardagsnytta

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Facebook
Twitter
Recensenter