Användningsområden

uTalk är en app för språkutveckling i svenska. Appen ger möjlighet att lyssna på grundläggande ord och fraser på svenska, visualiserade med bilder och med möjlighet att träna på dessa ord och fraser med olika övningar i appen. Appen innehåller interaktiv språkträning inom olika kategorier och en varierad grad av svårighet i övningarna. I appen tränar man svenska med bilder med en röst som läser upp ordet/frasen, genom inspelning och uppspelning av sitt egna uttal och med frågesport för att träna att memorera ord och fraser. Appen ger feedback och synliggör även processen med poängsystem.

AnvändareMan kan välja att lära sig svenska med textstöd i olika språk. Antingen genom svenska, där ljud och bild kopplas till skriftspråket på svenska eller så kan man välja ett annat språk som textstöd, t ex om man har ett annat modersmål. Då tränar man svenska genom att se bilden och lyssna på det upplästa ordet/frasen på svenska och har textstöd på det språk man har valt (fler än 100 st språk). Det förutsätter att man kan läsa på sitt modersmål. För att få en inblick i hur väl översättningen stämmer överens med övriga språk har jag testat appen genom att välja mitt modersmål turkiska. Jag har uppmärksammat en del stavfel på turkiskan.Appen fokuserar på det grundläggande ordförrådet med ord och fraser inom språkutvecklingen i ett vidare perspektiv än skolmiljön. Därmed innehåller appen en del ord och fraser som kanske passar vuxna bättre. Det är t ex: Var kan jag hyra en bil? Var kan jag parkera bilen? Någon har stulit mitt pass. Men jag ser inte det som ett hinder för att använda appen i yngre åldrar.

Det är en användarvänlig app som tränar det svenska språket med flera sinnen. Jag tycker att appen tränar språket på ett multimodalt sätt med fina tilltalande bilder, bra urval av grundläggande ord och fraser som läses upp av en manlig och en kvinnlig röst. Övningarna motiverar användaren till att lyssna, uttala och memorera ord och fraser. Det finns möjlighet att få orden uppläst flera gånger, även med långsammare uttal och man kan spela in eget uttal för att sedan lyssna.

När man har spelat in sitt eget uttal bedöms inte detta av appen utan funktionen är till för att användaren ska höra sitt uttal och jämföra med det ”korrekta” uttalet. Det leder till att eleverna tränar på förmågan att lyssna, uttala och analysera, vilket leder till en form av självbedömning.

Ett extra plus är att man kan vara flera användare som tränar språket i samma app men ändå se den individuella progressionen. Progressionen synliggörs mycket enkelt och tydligt för användaren. uTalk är en app som passar både yngre och äldre elever som behöver träna grundläggande svenska.

Appen har ett bra urval av ord och fraser och är intuitiv i sin design. Även om appen kan upplevas vara dyr jämfört med andra appar så tycker jag den är värd sitt pris.

Det är en app som eleverna gärna väljer att arbeta i. Appen finns i en iPad och många elever vill just arbeta i den iPaden på grund av den här appen.

Jag ger appen betyget 5.

Funktioner

Appen innehåller i dagsläget 103 st språk. Det går även att lägga in flera användare vilket möjliggör att fler elever kan arbeta i samma app och ändå se individuell progression.

Textstödet i övriga språk ingår i köpet av uTalk på svenska och kräver inga extra köp.

Språkinlärningen är uppdelad i kategorier:

  • första orden
  • mat
  • färger
  • fraser
  • kroppen
  • nummer
  • tid
  • handla
  • länder
Kategorier

Kategorier

När man har valt en kategori väljer man övning: ordsövningar, lätt spel, lätt spel+, svårt spel.

Kategori: Kroppen

Kategori: Kroppen

Ordsövningar: Det finns textstöd som man trycker på för att se bild och få ordet uppläst. För att lyssna på ordet igen trycker man på den blåa symbolen med högtalaren. För långsammare uttal trycker man på symbolen med snigeln. För inspelning av eget uttal trycker man på den röda symbolen med mikrofonen. Då hör man ordet igen, spelar in uttal och kan lyssna på inspelningen genom att trycka på en grön play-symbol som blir synlig.

Ordsövningar

Ordsövningar

Lätt spel: Fyra olika bilder på ord med tillhörande ljud där sedan bilderna byter plats och ett av orden benämns igen. Det gäller att trycka på det föremål som benämns igen. Vid rätt val av bild benämns ordet igen och man får positiv feedback. Vid fel val, så benämns det ord man valde och rösten säger nej. Bilden  som man ska hitta namnges på nytt och man får göra ett nytt val.

Lätt spel

Lätt spel

Lätt spel +: Övningen visar fyra olika bilder där orden benämns ett i taget. När man valt rätt bild försvinner bilden. Övningen är tidsbegränsad och man kan se att tiden minskar genom den röda markeringen runt högtalarsymbolen.

Lätt spel +

Lätt spel +

Svårt spel: Övningen visar olika antal bilder under kort tid utan ljud till, bilderna vänds upp och ned. Sedan benämns en av bilderna. Då gäller det att välja rätt bild samt komma ihåg var bilden är placerad eftersom endast baksidan av bilden syns.

Svårt spel

Svårt spel

När man har installerat appen får man tillgång till att låsa upp och ladda ned ytterligare en app, uTalk nödvändigheter Svenska gratis. I uTalk nödvändigheter ingår kategorierna: första orden, semester, mat och dryck, transport, boende, siffror upp till tjugo, fraser, restaurang, shopping-fraser, färger, Sverige.

I den senare appen ingår övningarna: öva, lätt spel, tal-spel, svårt spel, memory-spel och kom ihåg. Man kan också köpa till 24 st ytterligare ämnen.

Tänk utanför appen

Använd appen för att gå igenom ord och begrepp i helklass, eller i mindre grupper. Samtala och diskutera kring ord och begrepp som förekommer.

Träna att sätta orden i ett meningsfullt sammanhang, bilda meningar och träna synonymer. Genom att använda mönstermeningar i kombination med appen kan eleverna träna meningar inom olika kategorier, som exempel inom kategorin mat kan mat träna; jag tycker om, jag tycker inte om, jag ska handla. Inom kategorin kroppen kan man träna: jag har ont i … etc.

Undervisningens syfte

Genom undervisningen i ämnet svenska och svenska som andraspråk ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

Sv SvA Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

Sv SvA Anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Sv SvA Urskilja språkliga strukturer.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv SvA Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

Sv SvA Anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang.

Sv SvA Urskilja språkliga strukturer.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recensenter
Twitter
Facebook