Användningsområden

Växter (Plants) är en vackert animerad app, som ger oss möjlighet att undersöka naturen och dess skiftningar under de olika årstiderna. Den riktar sig till yngre barn och kan med fördel användas i förskola och skola. Tempot efterliknar naturens eget och därför tappar vissa barn lätt intresset. Det händer inte så snabbt helt enkelt. Då är det bra att barnet själv kan snabba på tiden och låta dagarna och nätterna gå snabbt genom att vrida på klockan. Ett varv på klockan motsvarar en dag eller en natt och med åtta varv så har du tagit dig förbi en hel årstid. Vi får se både ny-, halv- och helmåne passera under nätterna.Plants by Tinybop from Tinybop on Vimeo.

Egentligen är inte appen så interaktiv och det finns inte så mycket att ”göra” i den. När du klickar på molnen så får du dem att regna, du kan styra djuren till att gå till en plats och det plaskar och låter när du klickar på bäcken eller träden. Appen innehåller inga spel eller direkta uppgifter att lösa utan går i stort ut på att observera naturens skiftningar i olika naturtyper. Jag har mest ”spelat” Skogen, men har även undersökt Öken lite grann. Precis som i verkligheten så har skogen fyra årstider medan öknen har två. Men här finns massor andra skillnader att upptäcka. Så småningom ska flera andra naturtyper finnas, som tundra och stäpp.

Vissa växter går även att undersöka mer i detalj och du kan själv välja att ha namnetiketterna synliga. Du kan även se hur det ser ut under jorden och växterna. Det är svårt för barnet att själv veta vad man kan göra och de kan tröttna snabbt utan handledning av en vuxen. Då är det så utmärkt att det finns en lärarhandledning till Plants som är fri att ladda ned. I den, som finns på bland annat engelska, så hittar du massor av frågor att ställa och företeelser att undersöka vidare. Jag skulle nog projicera upp appen och diskutera och undersöka i en större grupp för att sedan låta barnen undersöka på egen hand. Jag har inte provat den i någon klass så berätta gärna om dina erfarenheter när du gjort det. För appen är väl värd att prova.


el2-handbook-thumb-en

Funktioner

  • Svenska namn och begrepp på växter och djur.
  • Upp till 50 språk går att ställa in på din enhet.
  • Flera ”spelare” kan spara inom samma app.
  • Många olika ljudeffekter som överraskar.
  • Dra fram tiden med klockan.
  • Detaljerade och naturtrogna animationer.
  • Inspelningsfunktion i appen.
  • Lärarhandledning att ladda ned som pdf.

Tänk utanför appen

Själv skulle jag självklart låta eleverna undersöka på vilket sätt människan kan samspela med de olika miljöerna, genom att de fick hitta på en person som bodde på platsen. Det kan väcka många intressanta tankar och ge en fördjupad förståelse för vår omvärld. Det skulle också vara jätteroligt att ha kreativt skrivande utifrån appen. Låta en saga utspela sig i skogen där djuren kan vara huvudpersonerna.

Undervisningens syfte

Bi Undervisningen i biologi ska syfta till att utveckla förtrogenhet med biologins begrepp och modeller.

Ge Undervisningen i geografi ska syfta till att utveckla kunskaper om, och kunna göra jämförelser mellan, olika platser, regioner och levnadsvillkor.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Bi  Använda biologins begrepp för att beskriva och förklara samband i naturen.

Ge Utforska natur i olika delar av världen.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Twitter
Recensenter
Facebook