Användningsområden

vBookz PDF Voice Reader är en app som läser upp dina pdf:er. I appen får du en markering som följer texten när den läses upp. Alla kan vara betjänta av denna app någon gång i livet, t.ex. elever med läshinder eller den som lättare vill kunna fokusera på texten eller vill kunna läsa fortare. Det gör att flera språkgrupper kan använda denna app i t.ex. modersmålsundervisning eller i studiehandledningssammanhang.

Appen är gratis att ladda ner, men för att kunna använda den måste du ladda hem en eller flera röster. Varje röst kostar 38 kr (in app-purchase).vBookz saknar möjlighet att annotera, och därför får den ”bara” en 4:a. Vill man ha möjligheter att annotera rekommenderas istället ClaroPDF. vBookz är dock mycket enkel och okomplicerad och det är det som jag ser som det mest värdefulla. När man lägger till för många alternativ blir det inte alltid lika tillgängligt.

vBookz

Funktioner

Du kan få pdf:er som du hämtat via Safari eller mejl upplästa. Det går även att läsa pfd:er som du sparat i Dropbox eller i iTunes. När du hämtar ett dokument väljer du var du vill öppna filen, välj då vBookz PDF i den lista som kommer upp i högra hörnet. Texten behåller sin formatering, vilket jag uppskattar då jag upplever att det gör det lättare att orientera sig i en text. Särskilt om andra läser samma text, fast svart tryckt text.

 • De svenska rösterna är Acapelas Elin och Erik. Det finns 16 st olika språk att välja mellan. Varje röst kostar 38 kr.
 • När du tagit ned din pdf till VBookz kan du reglera uppläsningshastigheten – words per minute (wpm).
 • Du kan dela din pdf via mejl.
 • Du kan söka på ord och begrepp i varje pdf, precis som du kan göra i en dator. Om du söker på ett ord och det förekommer i texten, får du upp en lista med de sidor som ordet förekommer på. Sidorna i listan är klickbara och tar dig till den sida du klickar på.
 • I texten får du en markörmedföljare, en rödmarkerad ruta som ställer sig över orden och ”flyter” följande med i texten vartefter den läses upp.
 • Om du vill förstora texten i pdf:en, dubbeltappa (dubbelklicka) på iPadens skärm.
 • I inställningar kan du välja om du vill ha bakgrundsmusik eller ej och om du vill ha manlig eller kvinnlig uppläsningsröst.
 • Pdf:erna sparas i en bokhylla, snyggt och tydligt uppställda och du kan läsa dina filer när du vill om och om igen.
 • Programmet finns även för Macdatorer.

Jag gillar att det inte går att redigera texten i denna app. Det ger fokus- eller koncentrationsstöd på att läsa text. Min egen erfarenhet är appen fungerar bäst med Wi-Fi.

Tänk utanför appen

Att läsa är en akt som tar stor kraft från hjärnan och alla personer har inte samma möjligheter att läsa en svart tryckt text. Då kan en uppläst text vara ett sätt att kunna ta till sig text. Att se texten samtidigt som man får den i ljudformat. Att fler kan läsa samma text. Detta gör att vi blir medtagna i ett läsande sammanhang. För att ta detta sätt att läsa till nya höjder tänker jag att vi sätter till en adapter med multikoppling för kontakter för hörlurar (3,5 mm). Upp till 5 st personer kan då samläsa en text med text och ljud, stanna efter ett kapitel och diskutera/samtala om texten de läst. Då det finns 16 st olika språk att välja mellan gör att appen kan användas i flera olika skolsammanhang.

Koppling till Lgr 11

Lgr 11 Hänsyn ska tas till elevernas olika förutsättningar och behov. Det finns också olika vägar att nå målet. Skolan har ett särskilt ansvar för de elever som av olika anledningar har svårigheter att nå målen för utbildningen.

Lgr 11 Alla som arbetar i skolan ska uppmärksamma och stödja elever i behov av särskilt stöd.Verktyg
Talsyntes
Förmågor
Läsa

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

2 Responses to vBookz PDF Voice Reader – Enkelt uppläsningsstöd

 1. mian50 skriver:

  Det kostar pengar när man använder svenska som språk.

 2. Tack för din kommentar! Vi ska förtydliga detta i recensionen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Facebook
Recensenter
Twitter