Användningsområden

Voice Dream Reader (VDR) är en talsyntes-app som ger möjlighet att få text uppläst från webben eller från ett textdokument. Man kan också skriva egen text i en enkel textredigerare. Talsyntesen läser upp texten och markerar efterhand som den läses upp. Detta kan användas av alla elever som har läshinder och behöver få texter upplästa på sin iPad. Jag ger Voice Dream Reader betyget 4.

VDR



Funktioner

VDR omvandlar texten från webbsidor, pdf-dokument eller andra textdokument till ett eget format, helt rensat från bilder och menyer. Detta kan vara en fördel då det blir lättare att fokusera på själva texten och slippa distraktioner från reklam och bilder. Men det kan också vara en nackdel, då hela layouten från sidan försvinner med bilder och bildtexter.

  • Webbläsare: För att få en webbsida uppläst öppnar man VDR och väljer Webbläsare (tryck på +:et). Man använder alltså inte iPadens vanliga webbläsare.
  • Textdokument: Man kan komma åt sina dokument som man har i Dropbox, om man har ett konto där. Tryck på +:et och välj Dropbox. Om man t ex har fått ett dokument mailat öppnar man det och väljer ”Öppna i Voice Dream”
  • Textredigerare: Vill man skriva en egen text och få den uppläst väljer man Textredigeraren. Tryck på +:et och välj ”Redigerare”. Det finns ingen möjlighet till formatering av texten i Redigeraren.
  • Talsyntesen är från Acapela och varje röst kostar 7 kr.
  • Det finns en översättningsfunktion också, men den kostar extra pengar. För 7 kr kan man översätta 10 st artiklar med upp till 5000 st tecken.
  • Det går att koppla VDR till Instapaper eller Pocket (RIL). Det är bokmärkestjänster där du kan samla och dela bra Internetsidor.
  • Det går att ändra teckenstorlek samt ändra till grå bakgrund med vit text.
  • VDR fungerar även om man inte är uppkopplad mot Internet, vilket många av konkurrerande talsyntesappar inte gör.
  • VDR kan läsa pdf-filer, det klarar inte alla talsyntesappar, inte heller iPadens egna inbyggda talsyntes.

Frågan är om inte den talsyntes som redan finns i iPaden är bättre ändå. Den kostar inget och har den stora fördelen med den är att den finns tillgänglig där man behöver den. Man behöver inte öppna någon särskild app, man markerar texten och väljer ”tala” så läses den upp. (Ställ in talsyntesen via Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel > Tala markering.)

Koppling till Lgr 11

Lgr 11 Hänsyn ska tas till elevernas olika förutsättningar och behov. Det finns också olika vägar att nå målet. Skolan har ett särskilt ansvar för de elever som av olika anledningar har svårigheter att nå målen för utbildningen.

Lgr 11 Alla som arbetar i skolan ska uppmärksamma och stödja elever i behov av särskilt stöd.



Verktyg
Talsyntes

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Recensenter
Twitter
Facebook