Användningsområden

Om du sedan tidigare känner till webbtjänsten Wordle.net så vet du precis vad denna app kan göra. Den fungerar likadant. Du tar en textmassa eller en webside-url och genererar ett ordmoln. Ordmolnet är utformat så att ju oftare ett ord förekommer desto större stil får ordet i molnet.

text-urlPrecis som i Wordle kan du göra inställningar för hur du vill ha din bild. Du kan välja färgtema, ordens riktningar och typsnitt. Du kan också försköna bilden genom att ta bort alla siffror från en text innan ordmolnet genereras.

wcollagesttings

Så här kan det se ut när man genererar text från en webbsida. Här från min egen app-sida. Det ser ut som om jag använder orden ganska skiftande men ”iPad” och ”dela” är ord som utmärker sig.

wcollageannelie

Appen är otroligt lättanvänd och det är lätt att bli nöjd med det som skapas. I utvärderingssyfte är appen också väldigt användbar. Jag ger den en 4:a i betyg.

Funktioner

● 6 st olika valmöjligheter för ordplaceringen.
● 24 st färgteman.
● 21 st olika typsnitt.
● Panorera eller zooma.
● Liggande eller stående format.
● Spara till bildström eller mejla.
● Dela via Facebook eller Twitter.

Tänk utanför appen

Man kan göra fina julkort eller andra högtidskort att dela med sig av, men appen är särskilt bra för att diskutera en text som eleven har skrivit. Yngre elever har en tendens att upprepa sig i början av meningar. Det kan t ex vara ”huvudpersonens namn”, ”jag” eller att att börja många av meningarna med ”sen”. När man då tar elevens text och gör ett ordmoln syns det tydligt att barnet har upprepat sig och behöver träna på att variera sina ord i texter.

wc

Man kan också använda appen som ett utvärderingsverktyg. Låt alla elever/pedagoger skriva ord som visar vad de tyckt om ett arbetsområde, en bok eller något annat. Orden klistrar du in i appen och genererar ordmolnet som visar med stora ord det som är utmärkande för vad de tyckt.

Undervisningens syfte

Lgr11 Kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt.

Bl  Ge eleverna möjligheter att diskutera och kritiskt granska olika bildbudskap.

Sv  Undervisningen ska även syfta till att eleverna utvecklar förmåga att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra.

Sv  Utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Lgr11 Kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt.

Bl  Ge eleverna möjligheter att diskutera och kritiskt granska olika bildbudskap.

Sv  Undervisningen ska även syfta till att eleverna utvecklar förmåga att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra.

Sv En Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Facebook
Recensenter
Twitter