Användningsområden

Varje år ger den amerikanska underrättelsetjänsten CIA ut World Factbook som en publikation och sedan flera år tillbaka är den även tillgänglig på nätet. Med hjälp av informationen från CIA så ger den här appen svar på vilka förhållanden som råder i olika länder. Den har stilren och tydlig layout samtidigt som sökfunktionerna är enkla. Det gör att det är lätt att hitta det du söker i World Factbook (under ikonen benämns den Visual Factbook). Faktum är att den är mycket enklare att navigera än CIA:s egen hemsida. Dessutom så får du informationen presenterad som tydliga diagram, istället för i tabeller, något som är bra mycket lättare att ta till sig.

Jag börjar med att välja Europa och då får jag upp en lista på alla europeiska länder. När jag sedan väljer Sverige så markeras var Sverige ligger på kartan och på den vänstra sidan dyker då flaggan upp tillsammans med en lista över ämnesområden. Under dessa olika ämnen så finns mängder med information. Eftersom det ändå inte är alltför mycket text, så är det inte några stora svårigheter med att allt är på engelska. De underrubriker som har en blå markering under sig, visar att här finns ett diagram att titta på. Så utan att läsa speciellt mycket kan jag snabbt hitta informationen jag söker och se hur landet ligger till jämfört med andra länder. 

Hur användbar är då appen som källa? Informationen som kommer från CIA har hög trovärdighet, men ibland kan man förundras över urvalet och hur fakta läggs fram. Som en introduktion till Sverige så skriver man till exempel att Sverige var en militär stormakt på 1600-talet och att vår ekonomi baseras på ett kapitalistiskt system med starka välfärdsinslag. Inte inkorrekt i sig, men troligen skulle någon annan beskriva Sverige genom att lyfta fram andra kvaliteter. Ett annat exempel på den militära tonvikten, är att det för varje land anges vilka konflikter och internationella dispyter som det är inblandat i.

Till skillnad från andra faktaappar om världen så ingår även hav och oceaner i Visual Factbook. Även här redovisas vilka internationella konflikter som kan finnas i området. Eftersom vi i samhällskunskapen ska utgå från olika perspektiv så är detta självklart en bra utgångspunkt i diskussioner.

Eleverna måste analysera fakta och det blir lättare eftersom jämförelserna mellan länderna visualiseras. Att värdera vilka länder som har bäst miljöpolitik eller värdesätter mänskliga rättigheter bäst, finns det också möjlighet att göra utifrån Visual Factbook. Däremot måste eleven själv, eller med lärarens hjälp, kunna ställa rätt frågor för att kunna göra geografiska och samhällsvetenskapliga undersökningar.

Funktioner

  • Sök via karta, namn eller ämne
  • Engelska
  • Innehåller mängder av diagram och kartor

Undervisningens syfte

Ge  Genom undervisningen i geografi ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om, och kunna göra jämförelser mellan, olika platser, regioner och levnadsvillkor.

Sh  Undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att se samhällsfrågor ur olika perspektiv. På så sätt ska eleverna utveckla förståelse för sina egna och andra människors levnadsvillkor.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Ge Utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen.

Ge Värdera lösningar på olika miljö- och utvecklingsfrågor utifrån överväganden kring etik och hållbar utveckling.

Sh Analysera och kritiskt granska lokala, nationella och globala samhällsfrågor ur olika perspektiv.

Sh Argumentera utifrån fakta och värderingar.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recensenter
Facebook
Twitter