Användningsområden

Tänk dig att du sitter och läser en bok på ett främmande språk. Bredvid dig ligger ett lexikon där du slår upp ord du inte förstår. Varje gång du måste slå upp ett ord tappar du lästempo och fokus från bokens innehåll.

Med Worldictionary samarbetar kamera, OCR-teknik, internet och högtalare! Så fort du stöter ihop med ett svårt ord i texten plockar du fram din app, zoomar in på ordet med kameran och appen översätter omedelbart ordet du pekar på. Med ett litet dutt på högtalarikonen får du även ordet uppläst.Appen är inte utvecklad för skolbruk. Den främsta målgruppen är nog människor på resa, som enkelt kan översätta exempelvis restaurangmenyer och vägskyltar. Men för skolbruk kan den lämpa sig ytterst väl. Det är viktigt att man i sin läsning inte tappar flytet och att börja slå i ett tjockt lexikon kan förstöra läsupplevelsen. För elever med läs- och skrivsvårigheter är fördelarna uppenbara. Ord där bokstäverna inte skapar något sammanhang kan lätt slås upp och ordet kan dessutom läsas upp av en talsyntes. Tyvärr läser den enbart upp ordet på det främmande språket. Det hade varit bra om även det översatta ordet kunde läsas upp.

Worldictionary är ett lexikon som använder sig av OCR-teknink och Googles (eller Bings) översättningstjänst. Samma funktionalitet finns i Prizmo, men här är tanken att det ska vara ett verktyg för att snabbt slå upp enstaka ord. Den är snabb i sin avkodning, ibland kanske lite för snabb och det kräver lite träning för att få rätt på det. Bra belysning, ett inte allt för litet teckensnitt och en stadig hand är nödvändigt för att få appen att göra som man vill. Dessutom är ju internetuppkoppling ett måste för att det överhuvudtaget ska fungera.

Appen finns som betalversion, men också i en lite-version som gör jobbet lika bra. I betalversionen får du möjlighet att köpa offline-ordlistor (Collins eller Transtar), men eftersom de inte har ordlistor på svenska är ju detta inte nödvändigt.

Jag ger appen betyget fyra. Jag gillar när lärplattans olika funktioner samarbetar i appen och det skapas ett helt nytt användbart verktyg. För att betyget ska bli bättre krävs större säkerhet i avläsningen. Den känns bitvis lite hysterisk och avkodade ord far ur appen i en strid ström, inte alltid med ett korrekt resultat. Om kamerans kvalitet förbättras i framtida enheter blir säkert resultatet ännu bättre. Bättre optik och snabbare fokusering kommer att ge en säkrare app.

Funktioner

 • Översätter ord som zoomas in via kameran med OCR-teknik.
 • Välj mellan 25 språk.
 • Välj mellan Googles eller Bings översättningstjänster.
 • Översätter ord från bilder tagna med kameran eller hämtade via kameraalbumet.
 • Översätt hela meningar.
 • Skriv själv in ord som kan översättas.
 • Sök på ordet direkt i Google, Wikipedia eller YouTube.
 • Samla ord i en egen ordlista.
 • Använd telefonens LED-blixt för att lysa upp texten vid dåliga ljusförhållanden.

Tänk utanför appen

Förutom att använda appen som lexikon vid läsning kan man tänka sig andra spännande användningsområden. Varför inte gå på glosjakt? Vandra runt och sök upp ord på olika föremål och ta reda på vad de heter på t ex engelska. Samla orden i en egen ordlista och jämför dem med klasskamraterna för att skapa en gemensam ordbank. Ge er ut på stan och samla ord på olika teman.

Undervisningens syfte

Lgr 11 Kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande.

En Mspr Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper i att söka, värdera, välja och tillägna sig innehållet i talat språk och texter från olika källor. De ska också ges förutsättningar att kunna använda olika hjälpmedel för lärande, förståelse, skapande och kommunikation.

Förmågor som eleverna ska utveckla

En Mspr Förstå och tolka innehållet i talad engelska/talat språk och i olika slags texter.Förmågor
Förstå Tolka

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

One Response to Worldictionary – Lexikon på direkten

 1. Jonas skriver:

  I Google Översätt för Android går det att göra motsvarande direkt i appen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Twitter
Recensenter
Facebook