Användningsområden

Skriv och Läs är en app som främst vänder sig till de elever som är i början av sin läs- och skrivutveckling. På appens hemsida går det att läsa att den är utvecklad av den danske lågstadieläraren Janus Madsen.

Från appens förstasida kan användaren gå till sitt bibliotek, läsa om Skriv och Läs, få tips om hur appen kan användas, samt även se en kort instruktionsfilm. Det går även att skapa en ny bok. Det första användaren/eleven då får göra är att skapa en titelsida genom att fylla i titel, sitt namn och lägga in en bild.



2013-08-18 21.14.20

När man är klar med titelsidan går det att skapa en ny sida i boken och nu inbjuds en vuxen att skriva under elevens text. Eleven ska skriva bredvid den lilla ugglan och den vuxne ska skriva bredvid den stora. Den stora ugglan går att ”stänga av” genom att trycka på den. På varje sida går det att lägga in en bild via fotorullen eller kameran och i bilden kan man även att lägga in ramar, pratbubblor eller tankebubblor med text i.

Vid skrivning av text går det att välja på att få bokstaven ljudad, uttalad eller avstängd. Tyvärr finns det ingen talsyntes för den färdiga texten. På tangentbordet är vokalerna markerade i röd färg. Det går även att spela in ljud på varje sida.

2013-08-18 21.06.50

I biblioteket går det att dela sin bok via Facebook och e-mail (som pdf), eller via skrivare. Vid utskrift eller e-mail går det att välja om man vill ha både barn och vuxentext. I biblioteket går det även att redigera befintliga böcker, till exempel att ändra ordning på sidorna, ändra text eller ta bort en bok.

2013-08-18 21.07.59

Jag skulle förklara appen för en kollega för ett tag sedan och det bästa jag kunde komma på att säga var ”Skriv och Läs är som Book Creator med bokstavsljud”. Om jag hade börjat med en förskoleklass eller årskurs 1 nu så hade jag tagit en allvarlig fundering på vilken av dessa som passar verksamheten bäst. Det bästa sättet att bilda sig en uppfattning är givetvis att prova appen själv. I detta sammanhang bör även Skolstil provas.

Tyvärr saknar jag talsyntesen för mycket för att det ska bli högsta betyg (du kan dock alltid använda dig av ”Tala markering”) och jag upplever också att appen är lite rörig, med många alternativ och knappar. Det finns också en maxgräns på antal tecken/rader i den skrivna texten och det känns som en onödig begränsning, även om alla elever inte kommer att fylla textrutan på långa vägar. En elev kanske enbart skulle vilja fylla en sida med enbart egen text och inte ha någon bild och jag hade därför gärna sett en funktion där det går att anpassa sidans utseende.

Instruktionsfilm från tillverkaren:

Funktioner

  • Delning via e-mail, Facebook och skrivare.
  • Ljudning/uttal eller tyst tangentbord vid skrivning av bokstäver.
  • Möjlighet att ställa olika språk under appens inställningar: svenska, engelska eller danska.
  • Möjlighet att spela in ljud.
  • Mycket tips och idéer finns i appen.

Tänk utanför appen

I denna recension har jag enbart tänkt ASL i svenska, men appen kan givetvis fungera lika bra i engelska eller annat främmande språk. Då det går att stänga av möjligheten att låta en vuxen skriva under, går det att använda appen även när eleven är mera självgående i sitt skrivande.

Undervisningens syfte

Sv  Undervisningen ska även syfta till att eleverna utvecklar förmåga att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv SvA En Mspr  Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.



Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

One Response to Skriv och Läs – Att skriva sig till läsning

  1. Jimmie Nordberg skriver:

    Det finns en gratis version och en man får betala för, vad är skillanden?

Twitter
Recensenter
Facebook