Apple kommer att släppa sitt nya operativsystem iOS 11 i höst, men redan nu har de gått ut med information om vilka nyheter som är att vänta, och det är väldigt bra funktioner för skola och förskola! Här är de funktioner som jag ser som de mest användbara:

Skärminspelning

En av de mest efterlängtade funktionerna i Skolsverige. Äntligen kommer du att kunna spela in vad som händer på skärmen!

Files app

Apple släpper en ny app som ska göra det enklare att hantera alla sina filer på iPad. Appens gränssnitt kommer att likna filhanteringen på en dator och fungerar med många olika tjänster. T ex iCloud, Dropbox, One Drive och Google Drive. Funktioner som sökning bland filer, favoriter, taggar, mappar, undermappar, senast öppnade filer mm. Du kan till och med komma åt Files från andra appar via dock, utan att lämna ursprungsappen.

Skriv till Siri

Man kan ju undra varför detta inte har kommit tidigare. Det måste ju vara enklare att tolka skrift än tal, men nu kommer det i alla fall att gå att skriva till Siri. En stor fördel i klassrummet om man snabbt vill kolla upp något utan att störa klasskamraterna med ”HEJ SIRI”. Också mindre risk för distraktioner om man slipper gå ut på internet och “googla”.

Skanna QR-koder

iOS får nu en inbyggd funktion för att skanna QR-koder. Det verkar som om funktionen kommer att finnas i kameraappen. För att skapa QR-koder kommer du fortfarande behöva en tredjepartsapp (eller webbtjänst).

Skärmdump + rita på bild

Detta är ju inte två nya funktioner men i iOS 11 har Apple gjort det enklare att rita direkt på en skärmdump utan att först leta rätt på bilden i Bilder. Du kommer också att kunna beskära och dela bilden direkt efter att du tagit den. Det här kan bli användbart för lärare och elever som vill skärmdumpa material från sin iPad och snabbt rita/skriva/dela materialet med andra.

App-dock-list

Vi vet inte riktigt vad den kommer att heta på svenska men ni som har använt en Macdator vet att programdockan kan nås från vilket program som helst, för att öppna ett annat program. Nu kommer programdock (som antagligen kommer heta appdock) till iOS. Du kommer åt den från alla appar och kan fylla den med valfria appar.

Split Screen/fönster i fönster

Det kommer ni bli möjligt att dra och släppa ett appfönster för att få “delad skärm” eller “fönster i fönster”, dvs två appar öppna samtidigt på skärmen. Du kan till och med spara vyer som du har ställt in, för att plocka fram dem vid ett senare tillfälle.

Drag and drop

Dra och släpp mappar, filer, URL:er och bilder mellan appar.

iMessage via iCloud

Äntligen blir alla dina meddelanden synkroniserade mellan alla dina enheter (via icloud). Om du raderar ett meddelande på en enhet, försvinner det på alla enheter.

Förbättrad Siri-röst

Det här kan ju verka som en bagatell men för många personer kan det vara avgörande hur rösten låter för att man ska använda den. Siri kommer nu även som en mansröst och intonationen i rösterna är klart förbättrade. Apple säger att man använder “deap learning” för att lära Siri uttal och Siri kan nu uttala ord på flera olika sätt beroende på kontext.

Siri – översättning

Du kan nu fråga Siri hur man säger en mening på ett annat språk och Siri läser upp meningen på det språk du frågat efter. Inledningsvis kommer översättningsfunktionen bara finnas från engelska till följande språk: kinesiska, franska, tyska, italienska och spanska. Men fler språk kommer att läggas till.

Specialtecken

Det kommer nu bli lättare att komma åt specialtecken utan att byta tangentbordslayout. Klicka och dra nedåt, för att skriva specialtecken.

Apple Pencil

Handskriven text (från Apple Pencil) blir nu sökbar.

Dokumentkamera

Fotografera dokument och justera perspektiv och kontrast. Sedan kan du anteckna direkt i dokumentet.Områden
Vardagsnytta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Twitter
Recensenter
Facebook