Vad är Skolappar?

Skolappar är en webbplats där pedagoger recenserar appar som med fördel kan användas i skolan. Det som gör sajten unik är att vi kopplar apparnas användningsområden till syfte och förmågor i läroplanen för grundskolan. Inriktningen är grundskola, men ofta kan apparna användas av barn i förskolan och elever på gymnasiet.

Vi har valt att endast koppla apparna till läroplanen för grundskolan, Lgr 11. Det skulle bli ett för omfattande arbete att även koppla till särskola, förskola och gymnasieskola – och det skulle även bli en för omfattande recension för besökarna att ta sig igenom om alla skolformer fanns med.

Syfte och förmågor i Lgr 11På vilket sätt är apparna kopplade till Lgr 11?

I inledningen av respektive kursplan anges motiven till varför ämnet finns. Därefter anges syftet med och de långsiktiga målen för undervisningen i ämnet. Det är dessa texter ur läroplanen vi använder för att koppla samman apparna med undervisningens syfte och de förmågor som eleverna ska utveckla.

Vad menar ni med ”Tänk utanför appen”?

Vi anser att det inte finns några pedagogiska appar. Pedagogiken ligger i användarens agerande. Lena Gällhagen har myntat ett ett uttryck som vi använder i våra recensioner: ”Tänk utanför appen”. Många gånger kan en app användas på flera olika sätt, till olika saker, som från början kanske inte är uppenbara.  Vi anstränger oss för att ge förslag på olika sätt att använda appar på annorlunda sätt.

RecensenterVilka ligger bakom Skolappar?

Initiativtagare till Skolappar är Joachim Thornström.

I redaktionen finns 6 st pedagoger som skriver recensioner, samt 2 st webbutvecklare. Till vår hjälp har vi även ett tjugotal gästrecensenter. Alla som vill recensera på Skolappar.nu är välkomna att höra av sig. Allt arbete sker ideellt.

Vi hjälps åt att utveckla sajten med ambitionen att vara Sveriges bästa webbplats för recensioner av appar för undervisning och lärande.

Varför gör ni detta?

Det kan man verkligen fråga sig! Fatta vilken tid det tar! 🙂 Vi brinner för att hjälpa och inspirera pedagoger att använda appar på ett bra sätt i undervisningen. Vi hoppas att vi kan ge Sveriges elever möjlighet till ett mer lustfyllt och kreativt lärande med lärplattor och smarta telefoner. Vi använder även Skolappar som ett sätt att förkovra oss själva i läroplanen, med viktiga och lärande diskussioner när vi vrider och vänder på innehållet i Lgr 11.

Varför skriver ni nästan bara om appar som passar till iPad?

Vi har valt att i första hand recensera appar som fungerar på iPad, eftersom det är den mest använda enheten för appar i förskolor och skolor. Det är även den enhet som recensenterna i redaktionen använder till vardags. Alla som vill recensera på Skolappar.nu är välkomna att höra av sig, oavsett vilken enhet de använder. Vi har inte tackat nej till någon ännu.

Våra recensioner av appar till Android hittar du här.

Våra recensioner av appar till Windows hittar du här.

Varför finns det reklam på Skolappar.nu?

Vi vill hjälpa pedagoger och andra intresserade att hitta bra appar. Vi tar aldrig betalt av utvecklare för att vara med. Utvecklare kan inte heller annonsera eller betala för att komma före i kön.

Sajten har intäkter som kommer från annonser och provision från Apple. Det är Google som via tjänsten AdSense bestämmer vilka annonser som skall synas på respektive sida. Ser vi någon annons som vi upplever som olämplig så tar vi bort den.

De intäkter som kommer in går åt för att utveckla och driva sajten. Joachim Thornström, som driver sajten, har inte några intäkter alls. Endast kostnader. Mejla gärna [email protected] om du vill veta mer om detta eller om du vill sponsra sajten på något sätt.

Facebook
Twitter
Recensenter