Användningsområden

Att arbeta med QR-koder är något många är nyfikna på men drar sig för att göra, då det kan uppfattas som krångligt. Nu är det slut krångel – i och med appen Cloud QR som är smidig och enkel att använda för alla. Allt från länkar till bilder och ljud samlar du på en och samma ”plats” i appen för att förvandla till en QR-kod som du kan dela med dig av på flera sätt. Appen är i mitt tycke oerhört genomtänkt och det finns till och med talsyntes för att få text från skannade QR-koder upplästa. Jag ger appen en glasklar femma!Funktioner

När du arbetar med QR-koder måste ditt material ha en webbadress för att det ska fungera att göra en QR-kod. Det är egentligen inte svårt, men kan upplevas som det där extra momentet man inte riktigt prioriterar i sitt undervisningsuppdrag. I Cloud QR laddar du upp din bild, film, spelar in detsamma eller varför inte ett ljud och förvandlar det till en QR-kod som du sedan kan dela med dig av på olika sätt. Varje QR-kod har en egen länk som du kan döpa om så att den får ett unikt namn som du lätt hittar tillbaka till vid annat tillfälle.

Funktioner:

 • Skriva text
 • Kopiera och klistra in en länk till en webbadress som redan finns och som du vill att eleverna lätt ska hitta till
 • Använda dina egna bilder via ikonen för Bildbibliotek
 • Ta ett foto i stunden via Kamera
 • Spela in en film via Kamera
 • Spela in ditt eget ljud – upp till 5 minuter
 • Urklipp – en genväg till något du kopierat och vill göra en kod av
 • QR-koderna kan färgläggas och få olika mönster i bakgrunden
 • Talande bild
 • Inloggning – går att nå via olika enheter

Skapa ett konto så att du kan nå och se din historik över skapat material. Denna vy kommer upp när du loggar in första gången. Kontot aktiveras direkt.

skapakotoqrcloud

Längst ned på skärmen finns tre lägen. Det ena är Skapa, det är det läget (markerat med lila ovan) punktlistan ovan visar på.

Det andra läget är Skanna och det är en skanner för QR-koder. När t ex text skannas finns möjligheten att få texten uppläst av talsyntes i appen. När du skannat en QR-med text i appen, får du upp denna vy och kan dutta på högtalaren du ser i högra hörnet (på bilden markerad med en ring) och därmed på texten uppläst för dig. Det ser ut så här:

talsyntes i Cloud QR

När du gjort en QR-kod av ditt alster, kan du lätt byta namn på din QR-kod genom att dutta på texten högst upp på skärmen och skriva det du vill att koden ska heta. I mitt exempel blev det ”Hummingbird”. Spara din QR-kod till bilder eller dela på det sätt som passar i ditt sammanhang.

byta namn

Hummingbird

Det tredje är Historik. I läget Historik får du en lista med det material du skapat. Om du duttar på ett av dina alster, får du genast upp en QR-kod. Om du vill kan ändra genom att exemplevis slänga sådant du inte vill ha kvar.

Talande bild upplever jag som en tillgång i appen. Att använda en bild från bilder i enheten alternativt ta en bild nå sig själv eller på något jag vill beskriva, berätta om för att sedan lägga på ljud och med ett dutt förvandla till en QR-kod. Ett ytterligare sätt att redovisa sina kunskaper på.

qrtalandebild

Cloud QR är även tillgängligt i iPadens Dela-system, det vill säga när man delar text, webbadresser, bilder, PDF-dokument och ljudklipp. Det gör att det är enkelt att skapa en QR-kod av exempelvis en pdf direkt från Keynote, Skolstil eller andra appar. Jag valde att göra en QR-kod av en Keynote. Först valde jag formatet pdf när jag skulle dela den och sedan såg jag till att aktivera appen Cloud QR för att Keynote skulle kunna delas dit. När jag aktiverat detta en gång på min enhet, ligger det kvar och visar sig sedan som delningsalternativ när vill dela nästa gång. Se exempel i bilder nedan. Det går självfallet även att dela genom att skriva ut, mejla etc.

PDF QRDela mellan appar funktion

Cloud QR helt fri från reklam och har inte något köp inuti appen. Det uppskattar jag verkligen. Dessutom är volymköpsrabatt är aktiverat, vilket kan vara bra att veta för skolor som använder det systemet.

För den extra vetgirige som funderar över vart bilder och ljud ”tar vägen” på webben i denna lösning, så laddas dessa upp till Cloud QR:s egen server. Servern är placerad i Sverige.

Man kan även skapa QR-koder från videoklipp från ditt bildbibliotek eller filmkamera. Filmer laddas upp till ditt eget Youtube-konto och markeras som ”olistad”. En QR-kod skapas av Youtube-länken.

Appen låter dig skapa ett gratis konto så att du kan se historik över skapade koder från olika enheter, samt både ändra och ta bort koder du skapat.

Funktionerna är kopplade till inloggning istället för enhet, vilket gör att man kan hantera sina QR-koder även om man använder flera enheter.

 

Tänk utanför appen

Det finns inga gränser när det gäller att använda QR-koder, bara de vi sätter upp för oss själva. Jag använder QR-koder för att skapa tillgänglighet, så att alla elever kan nå information utan att behöva skriva in långa webbadresser. Att dela ett ljudklipp eller talande bild i moderna språk som jag vill att eleverna ska översätta, kan vara ett sätt att använda ljud för dig som lärare. När eleverna gör egna arbeten kan de använda QR-koder för att göra material tillgängligt utan för skolans fysiska väggar på ett enkelt sätt. Varför inte göra en utställning i skolan, göra bilder av utställningen och sedan QR-koder som det går att dela med sig av till andra på andra platser. Jag tänker att talande bild är utmärkt att använda vid redovisningar, om en elev önskar att inte behöva stå framför en grupp utan spelar in sig till en en bild av det man redovisar runt.

Undervisningens syfte

Lgr 11 Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Bl Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg.

Bl Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap.Områden
Vardagsnytta
Verktyg
Talsyntes
Förmågor
Kommunicera Skapa

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

3 Responses to Cloud QR – Smidigt och enkelt med QR-koder

 1. Fredrik Ajell skriver:

  Gillar denna skarpt. Men har stört mig på en sak, som går emot det du skriver. Det dyker upp reklam hos mottageran när jag skickar bilder som jag tar direkt i appen. Känns sådär och ovanligt i en betalapp

 2. Johan Nordberg skriver:

  Fredrik: Appen är reklamfri. Däremot så gissar jag att den som skannat koden INTE använder Cloud QR, utan någon annan gratis-app med reklam.

 3. Emil Jingstål skriver:

  Härligt att det kommer smidiga verktyg för att arbeta med QR koder. Det är synd bara att bilder, filmer och ljudklipp måste läggas ut i andra molntjänster. Vi i Gävle väntar på att få en egen moltjänst i kommunen och jag tror att jag väntar tills dess så att jag känner mig ”säker”. Men härligt med nya appar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Facebook
Twitter
Recensenter