Användningsområden

Korsordslösning är bra för både det ena och det andra: lär dig nya ord, träna stavning, tänk klurigt och i denna app är där även en del strategitänkande. Korsorden i appen är på en lagom svår nivå för den ovane korsordslösaren. Möjligheten att få hjälp med enstaka bokstäver gör att man i slutändan löser hela korsordet.

cross bossFrån början är hela korsordet suddigt. Varje gång det är din tur har du två speldrag på dig. Ett speldrag kan användas till att göra en ledtråd tydlig, få en bokstav avslöjad för dig eller gissa ett ord. Korsordet innehåller en stor bild och denna bild tar två drag att göra helt synlig.

När du gjort dina drag går turen över till motspelaren. Denne kan välja att se dina drag, ett i taget, men får då inte se dina bokstavsledtrådar mer än som frågetecken.

Efterhand som man lär sig spelreglerna kan man börja spela mer och mer strategiskt. Genom att undvika att ”visa ledtrådsrutan” som sista draget och genom att ”sno” de ord motspelaren fått helordspoäng för kan man snabbt vända ett dåligt resultat till sin egen fördel. När man skriver in ett ord och ”snor” ett ord från motspelaren låter det som ett flipperspel med alla plingande ljud kombinerat med ljudet av en käftsmäll och lite ninja-ljudeffekter. Det är faktiskt ganska roligt att höra ljudeffekterna när man lyckats få in ett långt ord som dessutom förstör för motspelaren.

Appen är rolig att spela samtidigt som man lär sig nya ord och att tänka klurigt. För yngre barn är den lämplig att spela i par, och då klura tillsammans. Den är ganska välgjord och genomtänkt, men den buggar ibland på så sätt att man får upp korsordet helt grått och får då stänga av appen från standbyläge och starta den igen. Jag gillar inte att den har reklam som dyker upp över hela sidan med jämna mellanrum och att man måste ha den kopplad till Game Center. Detta gör den mindre lämpad i skolan. Appen får en trea i betyg av mig.

Funktioner

 • Spela mot en vän (på Game Center), en framslumpad motspelare från Game Center eller spela mot en vän på samma iPad.
 • Chatta med din motspelare.
 • Mer än 90 olika korsord.
 • 2 speldrag per omgång.
 • Speldrag används för att se ledtråd, få hjälp med bokstav, göra bild klarare eller skriva in ett ord.
 • Poäng för varje bokstav och för varje helt ord.
 • Poängstatistik med färgkodning i överkant.
 • Färger på bokstäverna visar vem som fått poäng för dem.
 • Sno ord av motspelaren genom att lösa ett ord i motsatt riktning. Motståndaren förlorar redan vunna poäng.
 • Streck genom ord visar vem som fått poäng för ordet.
 • Ljudeffekter som gör det hela mer dramatiskt.
 • Matchsammanställning: Pågående matcher, avslutade matcher samt ställning, vems tur det är och hur länge sedan det var sen senaste draget gjordes.
 • Notis i överkant om när motspelaren gjort sina drag och turen gått över till dig.
 • Spelregler i appen.
 • Introduktion med steg för steg-guidning.
 • Möjlighet att deaktivera skärmsläckaren under tiden man spelar.

Undervisningens syfte

Sv SvA Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv SvA  Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

3 Responses to Cross Boss – Tävla i korsordens fantastiska värld

 1. Per Hjelm skriver:

  Hejsan,
  Vi på KEP Games som utvecklar Cross Boss vill berätta att vi byggt bort mycket av det som Annelie inte tyckte om i sin test på vår betaversion. För det första har vi kopplat bort Game Center och skapat en kraft spelserver, man kan betala för att slippa reklamen, vi har mycket få rapporterade buggar, över 700 korsord. Spelet finns nu också på tyska och engelska (med klassiska kryss). Spelet kommer inom kort på norska, danska och holländska. Vi lägger mycket möda på att hitta de bästa korsordskonstruktörerna i respektive land. Vår senaste konstruktör heter Dr Gareth Moore som forskat i artificiell intelligens på Cambridge University.

  Ser fram emot en ny recension av

 2. Mats Brolin skriver:

  Ibland när man skriver rätt ord blir det inte godkänt, har hänt i tre spel nu

 3. sollan skriver:

  Nu händer det nästan vid varje spel.dvs rätt ord blir inte godkänt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recensenter
Facebook
Twitter