Användningsområden

Jag måste börja med ett erkännande. Jag är barnsligt förtjust i logiska spel och klurigheter. Jag kan lägga ner timmar på att försöka lösa ett utmanande problem. Det gör att jag är ganska färgad när en bra app som Flow Free korsar min väg.

När jag arbetade som lärare utsatte jag ofta mina elever för logiska pussel som Tangram, Tantrix och Logix. Dessutom hade jag ett spel som jag fått av en lärarkompis, Patrik Mars i Södra Sandby, som han kallade Slingor. Det gick ut på att man skulle binda samman två punkter med varandra utan att linjerna korsades. Det är just detta Flow Free handlar om.



I ett rutnät på 5×5 upp till 9×9 rutor ska du binda ihop färgade punkter med varandra, utan att linjerna korsas. Men som om det inte vore nog måste du även se till att alla rutor blir genomkorsade av linjerna som bildas. Banorna är indelade i paket. Banor du klarat av bokförs i ett rutnät. En bock betyder att du har klarat banan, en stjärna att du klarat den med minst antal drag.

Flow_dubbel

Ett stort plus med appen är att den passar elever från förskoleklass ända upp till gymnasiet. Det finns gott om uppgifter inom varje svårighetsgrad. Elever i alla åldrar kommer att få känna lyckan av att lyckas, men samtidigt kommer de att bli mer och mer utmanade ju längre in i spelet de kommer.

Jag är smått förälskad i spelet. Möjligheten till olika svårighetsgrader och olika varianter gör att det känns omväxlande trots att jag i grund och botten bara drar streck på skärmen. Det som gör att jag inte kan ge Flow Free toppbetyg är all reklam som dyker upp titt som tätt. Reklamen går att stänga av, men det kräver ett in-app köp. Dessutom finns möjlighet till att köpa ledtrådar, vilket jag inte alls gillar. Om utvecklarna hittar ett annat sätt för spelaren att tjäna ledtrådar (10 stjärnor ger 1 ledtråd, till exempel) går jag mer än gärna tillbaka till den här recensionen och höjer betyget. Men som den är just nu ger jag den en fyra i betyg.

Funktioner

Appen är gratis, men innehåller en hel del reklam för andra appar. Dessutom finns det även köp inuti appen. Vid varje avklarad bana får du valet att ”köpa bort” reklamen. Om du trycker på den knappen kommer du till ett ställe i appen där du kan köpa extra banor. Dessa kan man köpa för 7 kr/styck, eller ett komplett paket för 28 kronor (iOS). Nu tror jag i och för sig att de 750 st banorna som ingår i gratisvarianten räcker ganska långt, men 28 kronor (iOS) för ytterligare 990 st banor och reklamfritt kanske är en bra investering.

Allt som allt har du tre ledtrådar att utnyttja. Behöver du fler kostar det 7 kr för fem nya. Alltså borde du se till att Köp inuti program är avstängt på iPaden när eleverna spelar Flow Free.

  • 750 st gratisbanor i olika svårighetsgrader.
  • Time Trial där du ska lösa så många banor som möjligt på en tid som du själv väljer.
  • Möjlighet att köpa ytterligare 990 st banor för 28 kronor, vilket även tar bort all reklam.
  • Bland banorna du kan köpa finns bland annat Kids Pack som håller sig kvar i de lättare svårighetsgraderna.

Tänk utanför appen

Spel som det här utmanar eleverna att tänka logiskt och testa olika lösningar. Jag kan tänka mig att låta eleverna arbeta parvis med appen. Efterhand som svårighetsgraden ökar, ökar även elevernas behov av att diskutera olika tänkbara lösningar. Detta är för mig en stor del av matematik när den är som bäst, problemlösning och kommunikation i en skön harmoni.

Undervisningens syfte

Ma  Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper för att kunna formulera och lösa problem samt reflektera över och värdera valda strategier, metoder, modeller och resultat.

Ma  Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förmågan att argumentera logiskt och föra matematiska resonemang.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Ma  Formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder.

Ma  Samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar.



Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Recensenter
Twitter
Facebook