Användningsområden

Äntligen har alla musikexempel som tidigare fanns på Skolverkets sajt Multimediabyrån hittat in i en användbar app. Här återfinns 400 melodier med olika karaktärer och genrer. Dessa bidrar till att gestalta elevers skolarbeten i exempelvis film och presentationer. Här återfinns spännande musik som ”Detektiven” eller ”Karneval” – allt fritt att använda i utbildningssyfte.

Hela idén med att använda färdiga musikexempel i elevers skolarbeten och projekt är smart. Elever kan enkelt ge skolarbetet ytterligare en dimension i form av illustrerande musik som passar till innehållet. Appen är användbar i alla ämnen och åldrar.



Även om appen inte är direkt utvecklad för musikundervisningens syfte, utan är tänkt att kunna användas i samtliga ämnen, så tycker jag att man kan använda musik på ett effektivt sätt och påverka vad mottagaren ska känna. Lägger du in melodin ”Jakten” i en filmproduktion så skapar den direkt en otäck känsla av stress och spänning till skillnad om samma film fått illustreras av melodin ”Sorgen”. På så sätt bidrar appen till att utveckla elevers förmåga att analysera musik.

En stor fördel är att alla musikexempel är helt fria att använda i utbildningssammanhang. Det gör att du och dina elever enkelt kan komma igång och hitta musik för din undervisning, något som tidigare inte varit helt enkelt med tanke på upphovsrätt. Däremot skadar det ju inte att ändå passa på att belysa upphovsrättsfrågor i undervisningen då detta är ett väl så viktigt område.

 

Film: Demo av appen Malberts melodier

Jag hade gärna sett att musiken gick att bygga vidare på, till exempel genom att exportera musiken till Garageband och kanske göra om eller lägga på sång eller rap. Ytterligare en funktion som kanske kommer är att det hade varit bra om musiklooparna faktiskt går att loopa och spelas upp så länge man önskar, och att musiken kan spelas upp i bakgrunden samtidigt som man öppnar en annan app. Det hade varit mycket användbart. Men den får ändå en fyra i betyg av mig då den är så enkel och funktionell att alla kan använda den.

MM1

Bild: Exempel på genre och musikloopar

Funktioner

  • Välj mellan 400 musikloopar.
  • Sökfunktionen är lätt att använda. Sök antingen på vanliga musikgenrer som ”Blues”, ”Klassiskt” eller ”Folkmusik”. Men du kan även söka på olika känslolägen som ”Dramatiskt”, ”Glad”, ”Sorgsen” etc. Dessa går utmärkt att kombinera.
  • Lyssna och förhandsgranska musiklooparna.
  • Dela till andra appar. Med denna funktion går det lätt att använda musiken för egna behov. Låt musiklopparna bli bakgrund till film i iMovie eller lägg in i en e-bok.

 MM2

Bild: Dela musik till andra appar

Undervisningens syfte

Lgr 11 Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda och ta del av många olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud.

Mu  Genom undervisningen ska eleverna utveckla förmågan att uppleva och reflektera över musik. Elevernas erfarenheter av musik ska utmanas och fördjupas i mötet med andras musikaliska erfarenheter. Därigenom ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar sina kunskaper om och förståelse för olika musikkulturer, såväl den egna som andras.

Sv SvA Ml  Eleverna ska även stimuleras till att uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Mu Analysera och samtala om musikens uttryck i olika sociala, kulturella och historiska sammanhang.

Mu Skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar och idéer.



Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

3 Responses to Malberts melodier – Upphovsrättsfri musik i olika genrer

  1. Mirjam Mastromonaco skriver:

    Får inget napp i Google Play – butiken…

  2. Den finns endast för iOS.

  3. Lena Gällhagen skriver:

    Enligt utvecklaren beror det på att Androidanvändare istället kan komma åt och använda alla melodier direkt från hemsidan https://www.malbertsmelodier.se/. Därför har man inte behövt utveckla en specifik app. Mvh Lena

Recensenter
Facebook
Twitter