Recensionen är ursprungligen skriven av Ida Söderman. Uppdaterad av Helena Mehrstedt, sfi-lärare på Centrum för Vuxenutbildning i Sundbyberg.

Användningsområden och funktioner

Quizlet en kostnadsfri och mycket användbar app för bland annat glosträning. Tjänsten har miljontals användare över hela världen och det finns idag 125 miljoner set med färdiga kort. Ska man vara kritisk är det inte mängden av färdiga flashcards som gör Quizlet bra, snarare tvärtom. Som vanligt så finns det en hel del mindre bra material. Vitsen är dock att du själv kan skapa ditt eget innehåll med både text, ljud och bild.



Quizlet har ett mycket brett användningsområde. Det är en molntjänst som gör det möjligt för skolor som inte har 1-1 att använda samma verktyg till fler än en elev utan problem. Utseendet är varken barnsligt eller för avancerat, vilket gör att det går lika bra att använda appen med vuxna som med t ex en årskurs fyra. Den tredje fördelen med Quizlet är att den fungerar på olika verktyg på skolan, både mobiltelefoner, lärplattor (iOS och Android) och datorer.

Vill man utnyttja Quizlet fullt ut så kan man registrera sig som lärare för 35 dollar/år. Man får då möjlighet att ladda upp bilder, skapa eget ljud och göra klasser till sina elever. Man kan skapa flashcards både från datorn och appen, men vill man ha eget ljud måste man prata in det via datorn. Nöjer man sig med ljudet som finns i Quizlet så går det bra via appen också. Det finns över 150 språk att välja på. Svenskan är ok, men uttal och prosodi fallerar ibland. Då är det bra att kunna prata in eget ljud.

Via datorn kan man öva på det man skapat på sex olika sätt: flashcards, stava från bild eller ljud, matcha kortets fram- och baksida, test och gravity där man ska skriva det som står på kortet så snabbt man kan.

Via appen kan man öva på fyra olika sätt: flashcards, stava, matcha och test. Det är appen som är Quizlets styrka och som gör det enkelt för eleverna att öva på det du valt när och var de vill.

Man kan även skriva ut korten man skapat, t.ex. som listor med text och bild i olika format. Dessa kan man förslagsvis plasta in och använda analogt i klassrummet – matcha ord och bild.

Quizlet utvecklas hela tiden. I augusti 2016 fick den en ny modernare layout och man har också lanserat Quizlet Live, som är ett spel. När eleverna har övat sig på det du valt kan du som lärare starta spelet, bjuda in eleverna via en länk – på samma sätt som i Kahoot – och Quizlet delar sedan in dem i lag. Detta tycker de flesta är roligt, oavsett ålder, och det är en bra samarbetsövning som skapar engagemang och liv i klassrummet. Man måste nämligen samarbeta i laget för att vinna.

Quizlet

Quizlet är suveränt för elever som inte kan läsa eftersom man kan lägga in en bild på ena sidan kortet och text och ljud på den andra. Om eleverna har svårt att hitta till sina kort så kan man bjuda in dem med en QR-kod direkt till det set man vill att de ska öva på.

Om du som lärare har skapat material i Bitsboard och tycker det är jobbigt att börja om på en annan plattform: oroa dig inte! Bitsboard har gjort det möjligt att exportera text och bild direkt till Quizlet. Du kan också lägga det du gjort i Bitsboard i Dropbox och importera det därifrån till Quizlet om inte alla bilder följer med. Ljudet måste du läsa in igen men det får man leva med.

Quizlet får en femma i betyg. Det är en lättanvänd och rolig app för eleverna, där de kan öva både uttal och stavning och det är enkelt för dig som lärare att skapa material till dina elever, även om det förstås tar lite tid. Men har du gjort det en gång så har du det där för alltid. Orkar du inte göra allt från scratch är det bara att kopiera någon annans kort och göra om dem till dina egna. Kanske vill du byta ut någon bild eller läsa in nytt ljud. Sedan är det bara att döpa om setet till det du vill. Det man kan sakna är talsyntes när eleverna ska skriva, men för de flesta elever är det inget problem.

Språket i Quizlet är engelska (eller tyska, spanska eller kinesiska). De elever som inte kan något av dessa språk det brukar snabbt lära sig hur allt funkar ändå. Det är bara att lära sig vilka ikoner man ska trycka på för att komma till de olika övningarna.

Tänk utanför appen

Detta är en app som passar att använda i alla ämnen! ”Förstå” och ”använda ämnesspecifika ord och begrepp” finns i samtliga kursplaner i Lgr 11 och Quizlet skulle passa perfekt för att detta ändamål.

Quizlet innehåller en mängd färdiga flashcards. Låt eleverna leta upp befintliga flashcards i temat som ni arbetar just nu och koppla korten de hittar till arbete med källkritik. Stämmer det som står där?

Undervisningens syfte

Sv Utveckla sitt tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften.

SvA Ges förutsättningar att utveckla sitt svenska tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften.

En  Förstå talad och skriven engelska.

Mspr Utveckla kunskaper i målspråket.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv SvA En Mspr  Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

En  Förstå och tolka innehållet i talad engelska och i olika slags texter.

Mspr   Förstå och tolka innehållet i talat språk och olika slags texter.



Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Twitter
Facebook
Recensenter