Användningsområden

Det har länge efterfrågats en app för lästräning och läsförståelse. Nu har den kommit. Skaffa ett konto och testa gratis i 4 veckor. Därefter kan man bestämma om skolan ska fortsätta använda appen till ett abonnemangspris som inkluderar hela skolans pedagoger. Bestäm vem som ska bli skolans administratör. Denne kan sätta upp lärarkonto till sina kollegor. Lärarna sätter sedan upp klasskonto och unika konto till sina egna elever. Priset är lågt (100 kr/månad/skola), då inga förlag ännu är inblandade och apptillverkaren vill att appen ska nå ut till så många som möjligt.

Appen administreras från en dator. Läraren sätter upp konto till eleverna och kan sedan dela ut böcker och uppgifter till dem. Böckerna finns på många olika språk och kan således användas i ämnena svenska, svenska som andraspråk, engelska, modersmål och moderna språk. De är lämpade för låg- och mellanstadiet, men det fylls hela tiden på böcker på fler språk och så småningom kommer kanske också nästa stadium. Eftersom det går att få boken och frågorna upplästa, samt spela in sina svar, går den även att använda till elever som ännu inte kan läsa.Det är inte bara böcker om finns i Svaapp även om det är det som är det största området. För de pedagoger som gillar att skapa eget material finns det möjlighet att ladda upp en film och göra ett videoquiz till denna. Det går också att skapa egna böcker. Då lägger man upp text, bild och eventuellt ljud separat för varje sida i boken och bygger på så sätt upp den. Både videoquizen och boken kan man sedan välja om man vill publicera, dela med sig till sin skola eller hålla privat.

För den lärare som önskar ha en diskussion med sina elever kring en film eller en bild finns möjligheten att ladda upp dessa medier tillsammans med en text. Eleverna kan svara med både text, bild och film.

Appen vänder sig delvis till elever med annat språk och till dessa elever kan man med fördel använda sig av flipcardsfunktionen. När du skapar korten kan du kombinera bild, ljud och text. De ord eleven har svårt för kan du välja ut och låta eleven träna på igen.

Ännu en funktion finns i denna mångsidiga app. Du kan dela ut tomma böcker som eleverna ska skriva i. Där kan de fylla i med text, bild och ljud.

Tyvärr är bilderna inte alltid så tilltalande och barnen på bilderna ser äldre ut än man skulle vilja ha dem om man tänker på innehållet.

Appen behöver få in fler böcker, fler språk och jobba lite mer med bilderna. Den får en 4 av mig i betyg.

Funktioner

 • Testa gratis i 4 veckor.
 • Skoladministratör delar ut konto till lärarkollegorna.
 • Läraren administrerar klass och konto till sina elever. Lägg till elever från lista eller enstaka.
 • Eleven kan själv byta foto från sin enhet.
 • Svenska eller engelska som språk i appen.
 • Böcker på många olika språk. De språk det finns flest böcker på är svenska, dari, engelska, somaliska, arabiska, grekiska, spanska, danska, norska, bulgariska, serbiska och polska.
 • Filtrera böckerna efter författare, genre eller språk.
 • Sök efter särskild bok då du vet titeln.
 • Förhandsvisa boken.
 • Ljudinspelad för att få boken uppläst vid behov.
 • Skapa eget videoquiz. Dela offentligt, med din skola eller behåll privat.
 • Skapa egna böcker med text, bild och ljud. Dela offentligt, med din skola eller behåll privat.
 • Tilldela böcker och videoquiz till hela klassen eller enstaka elever.
 • Tilldela olika böcker och videoquiz till olika elever.
 • Lägg in en diskussion med film, bild och text.
 • Skapa flipcards för träning med bild, ljud och text.
 • Dela ut tomma böcker som eleverna kan skriva i, lägga till bild och ljud.
 • Uppgifter som läraren kan ge eleven: Spela in uppläsning av boken, svara på frågor skriftligt, muntligt eller med flervalssvar och summera boken skriftligt eller muntligt.
 • Se, via dator, elevens framsteg och resultat för varje uppgift. Lyssna på elevens inspelade uppläsning, svar och/eller summering.

Bokfiltrering

Undervisningens syfte

Sv SvA Eleverna ska ges möjlighet att utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära.

Ml Utveckla sitt tal- och skriftspråk.

Eng Mspr Förstå talat och skrivet språk, att kunna formulera sig och samspela med andra i tal och skrift.

Sv  SvA  Ml Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv SvA Eng Mspr  Ml Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

EngMspr  Förstå och tolka innehållet i talat språk och i olika slags texter.

Sv Ml Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften.

Eleverna tycker till

Eleverna på Rutgerskolan i Skurup är väldigt glada för appen. De tycker att det är bra att man kan få olika böcker och då särskilt för att det finns elever med annat modersmål i klassen. Det är också kul att träna sin engelska med appen.Verktyg
Talsyntes

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

5 Responses to Svaapp – Lästräning och läsförståelse

 1. Margareta Karlson skriver:

  Hej!
  Hur kan man logga in och få testa SVA appen? Jag jobbar med en förberedelsegrupp och vi är flera lärare spm laddat ner appen men sen kommer man inte längre. Det går inte att logga in och komma vidare. Det står att man ska kunna testa gratis.
  Mvh
  Margareta Karlsson

 2. Hej Margareta!
  Skolan måste först registrera sig på http://www.svaapp.se och bli aktiverad. Sedan måste läraren skapa klasser, elever och dela ut material. Därefter kan eleverna logga in sina appar. Det har hänt en hel del sedan denna recension skrevs, idag kan eleverna logga in på datorer (chrome och firefox webbläsare) och chromebooks. Eleverna kan också logga in med qr-koder. Elever och lärare kan göra egna böcker också… Det har som sagt hänt en hel del. Maila oss på [email protected] om du har flera frågor 🙂 /Michael

 3. Sabina Persson skriver:

  Undrar om vi som arbetar på Arbetsmarknadsförvaltningens etableringsenhet använda oss av denna app? Hur fungerar det med kostnaden, betalar vi 500 för appen för hela förvaltningen i så fall?

 4. Kerstin Boman skriver:

  Hej!
  Vi har nu prenumeration på SVA appen till vår skola.
  Jag är skoladministratör och undrar nu hur jag gör för att dela ut konto till lärarkollegorna. Jag hittar bara en funktion för att skapa konton till elever/klasser?

 5. Ulrika Ahlbäck skriver:

  Detta är omständigt. Jag jobbar som logoped centralt och jag vill ju bara se om appen är något jag kan rekomendera. Men jag kommer inte in- och jag lägger nog inte ner mer jobb än så här innan jag ger upp- tyvärr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Twitter
Recensenter
Facebook