Användningsområden

För att måla kan det vara bra att ha tillgång till flera olika sorters pennor och penslar. Här har vi en jättebra målarlåda med just detta. Sedan finns det ju en del att köpa till, men appen är mycket bra redan i gratisversionen.

Här finns stiftpenna, tre olika sorters tuschpennor, krita och akvarellpensel. Det finns flera olika färger men man kan också själv välja en mer precis färg via en färgcirkel. Sedan finns det också möjlighet att måla med ifyllnadsmönster som prickigt, randigt osv. När man målar med de olika verktygen är det häftigt att det blir olika mörkt eller brett beroende på hur snabbt man ritar på skärmen.I appen finns det bra hjälp att få. Då trycker man på frågetecknet i övre vänster hörn. Här får man då lära sig de fingerkommandon som man kan ha nytta av. (En del av dessa visades också första gången appen startades, se bildspel nedan.) Här ser man t ex att om man vill ta bort det senaste man ritade sveper man med två fingrar åt väster på skärmen och till höger för att få tillbaka det igen. Du kan också använda två fingrar för att zooma eller flytta bilden. Verktygslådan hittar du på vänster sida. Denna kan du stänga genom att svepa bort den mot kanten och lika lätt ta tillbaka den igen genom att svepa åt motsatt håll. Dubbelklickar du på suddgummit så rensar du hela bilden och för att börja på en ny tom sida, utan att ta bort den gamla, sveper du åt vänster med tre fingrar.

För att avsluta din bild och spara den, nyper du helt enkelt ihop den med två fingrar. När du nu kommit ur editeringsläget kan du ta bort din bild genom att dra den mot nederkant. Drar du uppåt istället kan du dela med dig av bilden via mail, Facebook, Twitter eller till kamerarullen. Med två fingrars svep åt vänster i det här läget kan du åstadkomma en kopia av din bild.

Klickar du på ”i” kan du få upp andras bilder som är inskickade till galleriet och du kan också se vilka extra tillbehör det finns att köpa. Här finns t ex lagerhantering, stämplar/former, typsnitt, extra verktyg som bred pensel och airbrush. Dessa kan man testa en timme innan man bestämmer sig och det tycker jag är ett bra erbjudande men det hade varit ännu bättre om man hade kunnat köpa appen med alla funktioner redan från början och slippa sådana är i-app-köp. Under inställningar kan du också ha inställningen att bilden du jobbar med autosparas (förinställd på detta).

Kommandona är enkla att lära sig och uppfattas snabbt som logiska tycker jag. Appen är välgjord och snygg rent grafiskt. Jag tycker att det är synd att det finns så pass mycket man måste köpa till om man vill ha appen lite mer avancerad. Jag hade också önskat att man hade kunnat smeta runt och blanda färger som t ex röd och blå oljekrita eller akvarellfärg för att få till lila. Appen får en fyra av mig.

Funktioner

 • 6 olika ritverktyg.
 • Ca 20 lika förutbestämda färger samt en färgcirkel att välja mer exakt färg från.
 • Mönsterfyllningsfunktion med prickigt randigt osv
 • Dubbelklicka på suddig för att ta bort allt på pappret.
 • Snabbkommandon med olika fingerrörelser.
 • Skriftlig hjälp med funktionerna i appen.
 • Göm undan verktygslådan medan du målar.
 • Zooma. och flytta pappret.
 • Automatiskt sparande med jämna mellanrum om du valt detta.
 • Gör dubblett av din bild.
 • Spara bilden till bildalbum.
 • Dela via Facebook, Twitter eller mail.
 • Se andras delade alster.

Undervisningens syfte

Bl  Undervisningen i ämnet bild ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om hur bilder skapas och kan tolkas.

Bl  I undervisningen ska eleverna ges möjligheter att utveckla kunskaper om hur man framställer och presenterar egna bilder med olika metoder, material och uttrycksformer.

Bl  Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar sin kreativitet och sitt intresse för att skapa.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Bl  Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap.

Bl  Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recensenter
Facebook
Twitter