Användningsområden

Tellagami Edu är en trevlig app där användaren enkelt kan skapa egna interaktiva figurer och spela in animerade videoklipp, eller ”gamis” som de kallas. Namnet är i själva verket en ordlek och uttalas Tell-A-Gami. Tellagami Edu är en skolanpassad betalversion av den mycket mer begränsade gratisappen Tellagami (iOS, Android) och är fulladdad med alla de funktioner som finns att köpa i gratisappen.

TellagamiEDU



Det är en app som även de yngsta eleverna enkelt kan komma igång med och börja använda själva. Vid första uppstart finns det dessutom möjlighet att gå igenom en kort animerad användarguide. I appen skapar användaren en egen animerad figur genom att välja bl.a. hudfärg, ögonfärg, frisyrer och olika sorters kläder. ”Garderoben” är en aning begränsad, men det finns tillräckligt för att skapa en figur som liknar dig själv, åtminstone en aning. Det är även möjligt att bestämma ansiktsuttryck och humör på sin figur, vilket skapar ytterligare karaktär. När den animerade figuren är färdig går det att ändra storlek på den genom att ”nypa” med fingrarna och man flyttar den enkelt över skärmen med fingerrörelser.

En rolig detalj i den här appen är att det finns möjlighet att infoga egna bilder som bakgrund. Dessa bakgrundsbilder tas direkt med kameran eller hämtas enkelt från kamerarullen. Vill man inte använda egna bilder som bakgrund finns ett fullproppat bakgrundsbibliotek att tillgå i appen. Det finns även en ”doodle”-funktion som gör det möjligt att rita och skriva för hand på den befintliga bakgrunden, vilket kan vara användbart om man vill göra bakgrunden mer personlig.

När du är nöjd med din figur och din bakgrund är det dags att göra din gami interaktiv genom att lägga till tal. Det finns då två olika alternativ. Antingen spelar man in sin egen röst eller så använder man den inbyggda talsyntesen direkt i appen. Väljer man att använda talsyntesen så finns det i sin tur åtta olika röster att välja på, men i ärlighetens namn så funkar talsyntesen bäst om man skriver på engelska (eftersom inga av rösterna är anpassade till det svenska språket) eller om man inte har något emot att figuren pratar med engelsk brytning. När du har spelat in ditt tal eller skrivit in vad talsyntesen ska säga är du färdig. Appen sköter sedan resten genom att synka läpprörelser med ditt tal och gestikulera lite slumpmässigt med armarna.

Om man inte är nöjd med sin gami kan man enkelt spela in nytt ljud, ändra position på sin figur eller byta bakgrund. Är man dock nöjd så kan man spara sin gami direkt i kamerarullen, men det finns även möjlighet att dela sitt klipp via Facebook, Twitter, e-mail eller sms.

Jag gillar verkligen den här appen, men har hittills endast använt den för att spela in egna interaktiva genomgångar som mina elever kan titta på. Jag ser dock även en stor potential i att använda den tillsammans med eleverna.

Se gärna på Rebekka Ringqvists utmärkta exempel nedan på hur man kan använda Tellagami. ”Dessa filmer är så bra för eleverna – de fångar deras uppmärksamhet, de är tydliga och eleverna har mindre frågetecken. Inte nog med det så vet jag när jag har 18 klasser att alla får samma information och har då samma förutsättningar för att lyckas. (Det ska inte bero på vem pedagogen är.)”

Funktioner

  • Skapa egna digitala figurer och låt dem tala med inspelat tal eller talsyntes.
  • Lägg till egna bakgrunder eller använd de som finns i bakgrundsbiblioteket.
  • Gör egna animerade filmklipp.
  • Dela dina filmklipp på Facebook och Twitter eller via e-mail och sms.

Tänk utanför appen

När det gäller användningsområden för den här appen är det bara fantasin som sätter gränser. Att använda den som verktyg vid kommunikation och presentation, på både svenska och på andra språk, är kanske det mest självklara, men jag skulle vilja påstå att det även finns mängder av andra användningsområden. Varför inte använda den inom ramen för bildundervisningen för att utveckla kreativiteten och skapa egna digitala konstverk eller infoga egna bakgrundsbilder på kända historiska eller geografiska platser som eleverna kan berätta om. Kanske skulle man till och med kunna spela in räkneuppgifter eller kluringar som kan användas på matematiklektionerna.

Undervisningens syfte

Sv  Eleverna ska stimuleras till att uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer.

Sv SvA Få tilltro till sin språkförmåga så att de vågar uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syfte.

Sv Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur man formulerar egna åsikter och tankar i olika slags texter och genom skilda medier. Eleverna ska även stimuleras till att uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer.

En Mspr Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla en allsidig kommunikativ förmåga. Denna förmåga innebär att förstå talad och skrivet språk, att kunna formulera sig och samspela med andra i tal och skrift och kunna anpassa sitt språk till olika situationer, syften och mottagare.

Bl Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar sin kreativitet och sitt intresse för att skapa.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv SvA Mspr En Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

Bl  Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap.



Verktyg
Talsyntes

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!
Twitter
Facebook
Recensenter