Användningsområden

När jag fick tips om den här röstigenkänningsappen tänkte jag: ”Jaha, ännu en app som säger sig klara något den inte klarar av”. Den tanken fick jag snabbt omvärdera! Med hjälp av den här appen kan du säga det du vill skriva och appen processar ditt tal till skrift. Jag fick testa några gånger innan jag hittade min stil att tala för att appen skulle ta alla mina ord perfekt och transponerade mitt tal till svart tryckt text. Texten kan jag sedan dela vidare via ikonen för ”dela” uppe i högra hörnet. Appen återger mitt tal fantastiskt bra i text och det blir därmed ett annat sätt att skriva på, som öppnar nya vägar till att erövra skriftspråket för fler. Jag ger appen Voice Assistant betyget 5.

 iVoice bild 5

Funktioner

När du öppnar appen ser det ut så här, rent och enkelt. Två knappar. Den stora i mitten är inspelningsknappen, på den duttar du för att spela in och då blir knappens alla hål självlysande i blått. För att avsluta din inspelning duttar du en gång till och då startar appen att processa ditt tal till text. Om du skulle vilja lägga till mer talad text, gör du det med hjälp av micken (se bild ovan). I högra hörnet sitter det en knapp som ser ut som ett kugghjul, bakom den ikonen döljer sig inställningarna.

iVocie bild 3

I de generella inställningarna kan du bland annat ställa in språk. Det finns 27 st språk att välja bland. Det går att ändra språk när du så önskar. Jag har testat svenska, engelska och franska. Mitt franska uttal behöver nog slipas lite för att den här appen ska förstå mig, men svenska och engelska fungerade perfekt. Under inställningar går det även att ställa in hur appen ska detektera: kort, långt eller inget. I mina test har jag inte upptäckt någon skillnad mellan dessa lägen ännu. Det finns några inställningar till, de överlåter jag till den nyfikne att utforska.

Det finns möjlighet att interagera via ”Fast Acess” med iMessage, e-mejl, Twitter, Facebook, SMS etc, dock med en i taget som det är utformat just nu.

Det går att ställa in så att appen gör ett ljud när den startar inspelning. Det kan vara bra om man exempelvis är synsvag.

iVoice bild 2

 

Tänk utanför appen

Att använda sin röst för att skriva det man tänker, kanske även om man inte ännu äger förutsättningarna för att skriva för hand. Att ges möjlighet att utforska sitt talade språk i skriftform ser jag som en stor potential hos den här appen. Även att ges möjlighet att utforska skillnader mellan talat och skrivet språk – tala in det jag tänkt skriva, se det i skriftform och sedan koppla iPaden till en projektor för att tillsammans med andra föra ett samtal om skillnader mellan talat och skrivet språk. Det kan bli lärande samtal om att följa språkliga normer. Hur skriver man egentligen i olika sammanhang?

I mitt arbete möter jag många elever som har läs- och skrivsvårigheter. För en del personer kan den här appen fungera som antecknings- eller skrivstöd. Att kunna ”slänga ihop” ett meddelande till någon, skriva en statusuppdatering till Facebook, Twitter eller ett inlägg på klassbloggen blir plötsligt mer möjligt om en del får använda sin röst som penna. Ett av alla våra verktyg för att skapa texter med.

Undervisningens syfte

Sv Ml  Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur man formulerar egna åsikter och tankar i olika slags texter och genom skilda medier.

En Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla en allsidig kommunikativ förmåga.

Ml Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla sitt tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften.

Mspr Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla en allsidig kommunikativ förmåga. Denna förmåga innebär att förstå talat och skrivet språk, att kunna formulera sig och samspela med andra i tal och skrift och att kunna anpassa sitt språk till olika situationer, syften och mottagare.

Jag vill även koppla appen Vocie Assistant till Lgr 11:s övergripande del, med elever med funktionsskillnader i åtanke.

Lgr 11 Hänsyn ska tas till elevernas olika förutsättningar och behov. Det finns också olika vägar att nå målet. Skolan har ett särskilt ansvar för de elever som av olika anledningar har svårigheter att nå målen för utbildningen.

Lgr 11 Alla som arbetar i skolan ska uppmärksamma och stödja elever i behov av särskilt stöd.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv Ml  Urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer.

Sv En Ml  Mspr  Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

Sv En  Ml  Mspr  Anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

15 Responses to Voice Assistant – Skriv med hjälp av din röst

 1. Fick ett tips 😉 Har precis laddat ner och ska prova lite imorgon. Nice!

 2. Annelie skriver:

  Suttit och pratat in kort feedback till halva klassens föräldrar via appen voice assistent. Superbra att slippa skriva alla mail. Fortsätter med resten imorgon tror jag…
  /Annelie

 3. IreneLennartson skriver:

  Jag har prövat att läsa in korta texter, men jag blev besviken på den här appen. Den text som produceras är något helt annat än det jag läst in, trots att jag försökt tala långsamt och tydligt. Anser inte att den fungerar på ett funktionellt sätt.

 4. Ulrika Jonson skriver:

  Vad tråkigt Irene, när vi använder den fungerar den förvånansvärt väl och efter sista uppdateringen som skedde helt nyligen (läs sommaren 2013) fungerar den än bättre.

 5. Josefine skriver:

  Hur klarar den dialekter och brytningar? Har ej kunnat ladda ner än…

 6. Katarina skriver:

  Hej! Hur långa sekvenser kan man spela in med Voice Assistant? Går det t ex att transkribera en timmes intervju? Tack för snabbt svar! /Katarina

 7. Jag vet inte hur långa sekvenser man kan spela in, men att använda den som transkription vid intervju är jag tveksam till. Det gäller att man talar ganska långsamt och tydligt för att det ska bli bra resultat.

 8. Katarina skriver:

  Okej, då vet jag. Stort tack för ditt svar Joachim!

 9. Ulrika Jonson skriver:

  Halloj! För den ändamål du efterfrågar Katarina, skulle jag testa med iVoice Recorder eller någon av Quick Voice apparna (det finns två, en gratis och en som kostar. Den som kostar tar tal till text). Vänligen/ Ulrika

 10. Katarina skriver:

  Tack snälla för tipsen!

 11. Fredrik Drackner skriver:

  Den här appen kraschar hela tiden sen omöjlig ominstallera.

 12. Läser man recensionerna i AppStore är de ju rätt negativa. De flesta har problem.
  Själv har jag inte testat och avse heller inte att chansa. Android är ju överlägset Apple i det här fallet. Installera en app i Android, ångar dig om den inte fungerar och du får pengarna tillbaka.

 13. Tack för din kommentar, Bengt-Olof. Man har ångerrätt även i App Store numera. http://www.pappasappar.se/angerratt-appar/

 14. Per-Erik Johansson skriver:

  När kommer denna för Android?

 15. Tina skriver:

  Hej, jag söker transkriberinfsappar och undrar över tips för androidtelefon? Har sökt på ovan nåmnda quick voice men tror mig endast hitta för röstinspelning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Facebook
Twitter
Recensenter