Vad är VPP?

I flera år har skolor runt om i landet skapat lösningar för att kunna hantera köp av appar till sina iPads.

Det vanligaste scenariot är att en skola skapar ett Apple-ID till varje iPad som sedan laddas med ett presentkort från iTunes. Därefter kan skolan köpa de appar som de vill skall finnas på varje enhet.

En annan variant som många skolor tagit till är att skapa ett Apple-ID till 10 iPads. När de sedan köper en app på en av enheterna dyker appen upp på de andra 9 enheterna. Denna lösning strider mot reglerna för ett Apple-ID. I skola och på företag gäller ett Apple-ID per iPad.

VPP

Men nu har en bättre lösning äntligen kommit. Apples nya program för volymköp, VPP – Volume Purchase Program, tillåter skolor att köpa volymlicenser. Skolor kan köpa flera licenser för en app och sedan kan skolan antingen ge den eller låna ut den till en elev/iPad. Med en MDM-lösning (Mobile Device Management) kan man dessutom ta tillbaka appen när eleven inte behöver den mer och sedan skicka den till någon annan.

Dessutom får skolor 50% rabatt på i stort sett alla appar om de köper 20 eller fler licenser av samma app.

Vad gör en MDM-lösning?

Med MDM-lösningen skickar man ut appen till ett Apple-ID, t.ex. en elevs Apple-ID och då kan eleven även installera appen på sina andra enheter (iPhone eller iPod). När man tar tillbaka appen har eleven 30 dagar på sig att spara ner dokument som kan ha lagrats i appen eller köpa appen. När 30 dagar har passerat kan man skicka ut appen till ett annat Apple-ID.

Vill du veta mer om VPP och MDM, se filmen nedan.



48 Responses to VPP – Så köper man appar i volym

  1. Annelie Médoc skriver:

    Måste man ha en MDM-lösning för att kunna utnyttja VPP? /Annelie

  2. jesperlevallius skriver:

    Hej Annelie!
    Om skolan vill kunna ta tillbaka apparna måste man det. Annars köper man volymer och får koder som gäller för varje app. När koden är förbrukad kan man inte ta tillbaka appen. Den blir knuten till det Apple id som installerade den.

  3. Fredrik Ajell skriver:

    Hej, trevlig film.

    Sitter och pillar med MDM lösningsalternativ för vår skola. Har nu kollat på Cisco Meraki Systems Manager. Har du något förslag vilken gratislösning som funkar bäst? Det lät som om denna gick att koppla samman med Apples DEP för att förhindra bortagning av protokollen från iOS-enheten, det lät ju lockande.

  4. Anna skriver:

    Vad kostar VPP och MDM?

  5. Till Mac finns ju gratisprogrammet Apple Configurator som fungerar bra för att distribuera appar till iPad.

  6. jesperlevallius skriver:

    Apple configurator kräver att man ansluter med USB när man installerar Appar. Apple har en egen lösning som heter Profile manager men kräver en Mac.
    Meraki är en bra lösning.
    DEP – Device enrollment program finns tyvärr inte i Sverige ännu.

  7. jesperlevallius skriver:

    VPP är gratis att använda. Man registrerar ett konto på Apple.
    Apples MDM – profile manager kostar 150:- (ingår i osx server). Det krävs en Mac för att köra.
    MDM lösningen Meraki är gratis.

  8. Erik Landfeldt skriver:

    En stor brist med VPP just nu är att det inte finns något smidigt sätt att betala för apparna utan att behöva registrera ett konto- eller kreditkort. När man arbetar i kommunal verksamhet blir det ett stort problem då ekonomerna inte tillåter att kort kopplas till en skola. Man ska även kunna betala via paypal eller clickandbuy.com men även de bygger ju på att man har ett kort kopplat till tjänsten.
    Det hade varit toppen om Apple tillät fakturaköp i VPP.

    Hur har ni löst betalningarna av apparna i VPP?

  9. jesperlevallius skriver:

    Apple ser just nu över denna utmaning men osäker om när det finns en annan lösning.
    Hör med er återförsäljare om de kan knyta ett kort till skolan. De skulle sedan kunna fakturera skolan för de kostandes som skolan lägger på inköp av appar.
    En annan lösning just nu är att handla Spendon presentkort på 7/11 eller Pressbyrån (laddas med max 1500:-/st) och sedan köpa appar med dessa. De fungerar då som MasterCard.

  10. Morten Ingwersen skriver:

    Vi har precis kommit igång med VPP och använder Merakis MDM-lösning. Jag måste säga att det fungerar över all förväntan trots att det är lite fördröjning i systemet.
    Jag har en fråga angående Apples egna appar som tex. Pages, Numbers, Imovie, Garageband och några till. Om man loggar in på App-store från en iPad så kan man ladda ner dem gratis, men ska jag köpa licenser via VPP, så kostar de pengar.
    Min fråga är då om det är möjligt att skaffa licenserna gratis via VPP? Det är ju nödvändigt att ha licenserna för att kunna administrera apparna via Meraki.

  11. jesperlevallius skriver:

    Hej Morten! Om en ipad inte är aktiverad (inget apple id har loggat in på App Store) kan man begära att få dessa appar tillgodoräknade så att du kan distribuera dem och samtidigt äga dem.
    I första rullgardinen väljer man iOS fulfillment. Du behöver även någon form av kvitto (proof of purchase), DUNS nummer samt enheternas serienummer. Inte helt enkelt men man kan få dem tillgodoräknade sitt VPP konto.

    https://www.apple.com/support/itunes/vpp/

  12. Max Albien skriver:

    Jag har installerat Merakis MDM vilket var smidigt men står nu inför nästa problem….
    När jag trycker ut appar till paddorna så vill dom ha lösenord till apple-ID, är det någon som vet hur man kommer förbi det?

  13. Andreas Larsson skriver:

    Merakis MDM. Är det vekligheten gratis? inga dolda kostnader? Att man måste köpa uppgradering, extra moduler osv?

  14. lailasiden skriver:

    Hej! Tillkommer det några kostnader med MDM lösningen Meraki? Behöver man köpa till några extra moduler för att få extra funktionalitet osv? Någon som har kontaktuppgifter till Cisco Meraki?

  15. jesperlevallius skriver:

    Meraki är gratis. Om man köper merakis kompletta IT lösning med acesspunkter och switch får man fler avancerade funktioner. Man kan då tex. bestämma bandbredd på varje användare, ställa in tillåten trafik beroende på app m.m.

    När man skickar ut appar via Meraki skall man välja MDM->VPP. Vid rätt inställningar och konfiguration kommer de att installeras automatiskt.

    Den andra funktionen MDM-> Apps är inte kopplat till VPP konto. Det är bara ett sätt att tala om för användaren att installera en viss app. Användaren får en notis på skärmen och kan välja att installera eller avfärda. Man måste uppge sitt lösenord.

    Cisco har kontor i London och återförsäljare av deras hårdvara i bl.a. Stockholm. De har ingen direkt support för de som använder sig av gratis delen men de har en hel del information att läsa sig till på egen hand.

  16. Hej
    Om man använder en MDM-lösning kan läraren ändå istallera appar själv utan att det sker via MDM-lösningen? Kan man kombinera ett ”eget” giftcard med pengar på OCH MDM?

  17. Petri Matalamaa skriver:

    Vilka tips har ni till oss som har 30 ipads som eleverna delar på? Jag vet att tanken med ipad är att varje elev ska ha sin egen precis som ”en till en”datorerna men på vår skola har vi lyckats få båda systemen sida vid sida. Datorerna är för eleverna som går i år 7-9. När eleverna slutar år 9 tas datorerna åter och hamnar nere i år 4-6 men då som allmänna datorer som man bokar upp för de lektioner de ska användas på. Så funkar det med paddorna också som ligger i två vagnar som rullas ut när de ska användas.
    Hur är det smidigast att adminstera ut nya appar på dem och fortfarande ha dem låsta så att eleverna inte ska kunna mixtra med de appar som vi bestämt att ha på dem?

  18. maxalbien skriver:

    Kör Meraki MDM med Apples VPP vilket går smidigt nu… MEN när jag köper en app (Geocaching) som är gjord för iPhone går den inte att få in den i iPaden vilket funkat bra utan MDM/VPP. Det går bra ända till Meraki och där loggen säger att den är utrullad succesfully! Är det möjligen någon som gjort samma miss eller är jag först. Tur att man bara köpte en licens för att testa och inte 60 som vi ska ha.

  19. maxalbien skriver:

    hittade lösningen själv… iPhone-appar kan inte tryckas ut till iPad utan dom hamnar i ”köpta” så det är bara att välja iPhone-appar och klicka på molnet. Detta gör ju att man bör undvika iPhone-appar för att minimera handpåläggningar.

  20. jesperlevallius skriver:

    Man kan kombinera VPP/MDM med att intstallera appar för hand med presentkort.
    När man inte har 1-1 bör man låsa ipaden så att barnen inte kan installera själva. Dessutom bör man ställa in så att de inte kan ta bort appar. Detta kan man ställa in via en MDM lösning eller manuellt.

    En lösning som vissa valt är att använda Apple configurator (kräver en Mac och att man kopplar alla ipads med USB) och återställer ipaden när den byter användare. Man kan då säkerhetskopiera den till varje användare och förlorar inte elevernas arbeten och allt de gjort.

  21. cecilia stavert skriver:

    Hej, jag är central IT-samordnare i en liten kommun. Vi har en högstadieskola och fyra F-6. Kan jag skapa VPP-konto och sedan skapa administratörskonton till personer ute på skolorna och förskolorna? Dvs vi har hela (lilla)kommunen som ett stort skoldistrikt?

  22. Jesper skriver:

    Hej Cecilia! Du kan ha ett huvud VPP konto och skapa VPP konton/administratörer för varje skola. Varje konto styr över VPP kontot på respektive skola.

  23. andreas F skriver:

    Hur ser jag hur ett apple-id är kopplat till ett VPP-kontot? efter att jag associerat Apple-idet med VPP-kontot.

  24. Jesper skriver:

    Hej Andreas!
    Man kan inte se vilket Apple id som är kopplat. Man kan se vilken epost som inbjudan är skickad till. När man skickar en VPP inbjudan till en e-post adress så svarar användaren med att logga in på ditt Apple id.
    Tanken med denna koppling är att användaren skall kunna använda vilket Apple id som helst och administratören behöver bara veta vilken epost som användaren har. På så sätt slipper admin hatera användarens Apple-id.

  25. Tobias skriver:

    Är Meraki fortfarande gratis? Jag ser bara att det står free trial på deras webbplats.

  26. Jesper skriver:

    Hej Tobias! Meraki är gratis upp till 100 enheter och för dem som registrerade ett konto före mars månad i år.

  27. Monika skriver:

    Undrar över Meraki, krävs det en mac för att köra? Är det den bästa MDM-lösningen eller är det ngt annat som gäller nu?

  28. Jesper skriver:

    Hej Monika!
    Meraki kräver ingen mac utan går lika bra på en PC, Chromebook eller iPad. Man hanterar allt från en hemsida. Meraki är en MDM lösning från Sisco som är världsledande i kring nätverkslösningar. Min erfarenhet och efter att jag satt mig in i apples egna samt ett par andra är att Meraki är lätt att förstå och hantera.
    Anledningen till varför meraki är vanligast är för att den var gratis fram till i våras. Nu är den gratis för upp till 100 enheter och sedan betalar man för varje enhet som ligger i systemet.
    Det finns fortfarande sätt att få tag på gratisversionen med utrymme för obegränsat antal enheter om en skola eller kommun skulle vara intresserad.

  29. Tobias skriver:

    Efter de hundra kostar varje licens 360 kr inkl 3 års support.

  30. Anna skriver:

    Om man köper alla appar vi VPP-konto och skickar ut dem via MDM, måste man ändå ha olika Apple-id på olika iPads?

  31. Jesper skriver:

    Hej Anna!
    Det beror på vilken MDM lösning man väljer och vilken app man vill skicka ut. Vissa utvecklare har släppt kravet på Apple id och dessa kan man skicka appen till ipaden istället för ett spple id.
    Dock har inte alla MDM lösningar stöd för den nya funktionen.

  32. Anna skriver:

    Tack! Har du någon aning om vilka MDM som funkar utan olika Apple-id?

  33. Leif skriver:

    Tobias!

    Vet du om dessa 360 sek/år och ipad är Merakis skollicenspriser?

  34. Jesper skriver:

    Hej Leif!
    Priset 360kr/år (som går att förhandla ned beroende på hur många enheter man har) gäller licens för en iPad i tre år. De första 100 är gratis men efter 100 enheter så tillkommer en lägre kostnad för de första 100 som redan är innan i Meraki.

  35. Susanne Ågren skriver:

    Hur funkar det om man inte har en iPad till varje elev utan har t ex 10 iPads som ska kunna användas av tre klasser?

    Det verkar inte vara lika enkelt… Tacksam för tips!

  36. Andreas skriver:

    Intressant artikel. Finns det någon version som är vanligare än någon annan idag på skolor? Är det ens möjlighet, rent avtalsmässigt, att varje elev som i sig är miderårig, ska ha ett eget Apple-ID?

    Oavsett lösning. Måste vi som enhet ställa några speciella krav på själva apputvecklaren?

  37. Jesper skriver:

    Hej Andreas!
    Flera MDM lösningar kan idag distribuera appar till enheter istället för apple ID förutsatt att utvecklare tillåter det. Vanligast idag, med delade enheter, är att varje iPad har ett eget apple id och att man skickar till det apple id som finns på iPaden.
    Ett krav som man bör ställa apputvecklarna är att de inte har köp inuti app funktion eftersom det inte går att köpa detta med VPP.

  38. Fredrik Larsson skriver:

    Hjälp!
    Min konsult och IT-tekniker säger nu att apple migrerar in i allt i ett nytt Apple School Manager och att man inte bara kan köra VPP och MDM (via Meraki).
    Och att apple kommer att ta betalt via licenser för denna tjänst?
    Jag som hade hoppats på allt ovanstående i denna tråd, och att det verkade så smidigt och gratis.
    Jag har just köpt in 75 ipads till skolan, och hade tänkte lägga upp det enligt info från denna tråd.
    Går nu inte det längre, utan man kommer att tvingas använda apples nya school manager som ger elever konton/login osv?

  39. Jesper skriver:

    Hej Fredrik!
    Inget jag känner till i dagsläget. Det finns en Facebook grupp: MDM, VPP, DEP och andra tekniska lösningar. Där har du expertisen och även en apple anställd som svarar på frågor.
    I Lund kör vi gratis versionen av meraki och kommer inte gå in i apples school manager än då gratisversionen saknar stöd för denna tjänst.

  40. Micael Edberg skriver:

    Hej!
    Hur konterar man köpen och var kan man lägga upp ett konto när Kommunen har en inköpsportal där allt ska registreras för kontering? Hur har ni gjort i Lund!

  41. Mirva skriver:

    Hej! Vi använder Meraki MDM och VPP i våran kommun, tidigare har vi skickat appar till Apple ID men nu undrar jag om man kan skicka en app direkt till en enhet utan inblandning av Apple ID? Vi har även haft en fundering på att gå över till School Manager, har du nån erfarenhet om det?

  42. Jesper skriver:

    Hej Mirva!
    Först och främst vill jag tipsa om en Facebook grupp som heter MDM, VPP, DEP och andra tekniska lösningar.
    Meraki i gratisversionen kan bara skicka till enheter om ni har max 100st. Det samma gäller apple school manager.

  43. Sara Jönsson skriver:

    Hej!Jag vill skaffa licensen till en fsk-klass på 22 elever. Hur gör jag det för att få rabatte på 50%. Vår skola har MDM-lösning och hur går då detta till så faktureringen blir rätt? När man köpt appen finns den på Ipaden för alltid?
    Tacksam för svar snarast möjligt
    Mvh Sara, GÖteborg

  44. Ni köper appen via https://volume.itunes.apple.com/?l=en. Där dras rabatten automatiskt. Licenserna finns på kontot för alltid, och via MDM kan ni skicka ut appen till de iPads ni vill. Ni kan även dra tillbaka licensen och skicka ut till en annan iPad.

  45. Marie skriver:

    inte värt det för en liten enhet på 5 ipads med andra ord!

  46. Monika skriver:

    Hej! Kräver Apple School Manager en MDM-lösning eller används den utan?

  47. Mirva skriver:

    Hej! jag skulle skapa ett gemensamt VPP konto till hela förskolan i kommunen via deploy.apple.com men nu verkar det som att man tvingas in i Apple School Manager eller Apple Business Manager, kan inte se att jag kan skapa ett VPP konto utan att behöva tvingas in i dessa system, är det verkligen så? Står även att driftsättningsprogrammet migreras 1 dec, vad innebär det när vi har en gratisversion av ett MDM (Meraki)?

  48. Kerstin skriver:

    Hej!

    Är det möjligt att ange organisationens VAT-nummer till Itunes, så att de fakturerar utan moms, så som det SKA vara på köp mellan EU-länder? Och är det möjligt att få fram ett kvitto/faktura med nollmomsen specificerad och där vårt VAT-nummer framgår? Detta behövs bl a för att bifoga till kontokortsfakturan.

Twitter
Facebook
Recensenter