Användningsområden

Merriam-Webster står bakom USA:s mest använda ordbok, en amerikansk motsvarighet till Svenska Akademins Ordlista. Ordboken har nyligen kommit ut som app för såväl iOS och Android. Appen finns både i gratis- och premiumversion. Premiumversionen kostar 28 kr och är helt reklamfri. Den har fler funktioner än gratisvarianten, till exempel har den förklarande bilder till många ord. Gratisvarianten fungerar bra men för att få ut det mesta rekommenderar jag premiumversionen.

Lättnavigerad. Från startsidan söker du skriftligt eller muntligt, och du hittar dina favoriter, dina tidigare sökningar och Dagens ord.

Appen erbjuder allt man kan kräva av en ordbok. Den har bredd, jag har ännu inte stött på ord som inte är listade. Den är smart, den hjälper dig i sökprocessen med att gissa rätt ord. Förklaringarna av orden är genomarbetade och för det mesta lätta att förstå. En av fördelarna med en digital ordbok är att man enkelt kan klicka sig till nästa ord om man inte skulle förstå en förklaring. De flesta ord är insatta i exempelmeningar för att man ska få förståelse för hur man kan använda det, detta tycker jag är mycket behjälpligt. Appen listar även synonymer och motsatsord (där det finns) till uppslagsordet samt böjda former.



Något av det jag gillar mest med appen är att den sparar alla ord du sökt på i en ”Tidigare sökt”-mapp, där du får en personlig ordlista med dina svåra ord. Ofta när man slår upp ett ord tar man till sig det för stunden men glömmer ganska snabbt av det. Med ordlistan kan man alltid enkelt gå in och kolla på ett ord man sökte på igår, förra veckan eller förra året. Jag tror att detta är en bra bas för inlärning.

Den kanske viktigaste och mest intressanta funktionen är ”Röstsök”, man säger ordet man vill ha reda på i mikrofonen och appen tolkar och hittar ordet åt dig. Detta kan vara bra när man tränar uttal. Appen är rätt kinkig med korrekt uttal, om man inte uttalar ordet tydligt och ordentligt hittar den inte ordet. Man kan även få orden man söker på upplästa av appen, även detta kan vara bra i den muntliga utvecklingen.

Använd funktionen Röstsök

Kort sagt är Merriam-Webster en fantastisk källa till det engelska språket, en pålitlig ordbok som med finurliga funktioner drar nytta av den moderna tekniken. Den är lättnavigerad och tydlig i sin formgivning. Merriam-Webster har en välbesökt hemsida, med bland annat korta lärorika videofilmer som mycket väl kan användas i undervisningen på olika sätt. (Ingen har väl missat flippa-vågen som just nu drar fram över Sverige?!) På hemsidan finns också en rad utvecklande spel och frågesporter. En förhoppning från vår sida är att dessa funktioner i framtiden involveras i appen. Men trots det: Merriam-Webster  får en klar femma.

Funktioner

  • Röstsökning efter ord.
  • Uppläsning av ord.
  • Förklaringar av ord i flera sammanhang + exempelmeningar.
  • Lista med tidigare sökta ord.
  • Favoritlista dina ord.
  • Dagens ord – lär dig ett nytt ord varje dag.
  • Kan användas utan internetuppkoppling, men vissa funktioner kräver uppkoppling.

Ljudfunktionerna kan, som jag tidigare varit inne på, användas för att träna uttal. Informationen om när ordet för första gången används kan användas i diskussioner om språket och dess utveckling. Listan för tidigare sökningar och favoritlistan kan användas till att träna glosor.

Värt att notera kan vara att Merriam-Webster också har kommit med en Learners Dictionary, för elever och lärare som inte har engelska som modersmål. Den kostar 38 kr. Jag har försökt att undersöka skillanderna mellan dessa två appar. Kanske kan du mer än jag om detta, men det jag kommer fram till är att det finns färre ord med i Learners Dictionary, men att exemplen på hur de används är fler. Den verkar också innehålla fler exempel på idiomatiska uttryck och vanligt förekommande och användbara fraser. Kanske kan en kombination av dessa två appar vara att rekommendera? Learners Dictionary hade varit klockren om den hade kopplats till en lexikonfunktion, där jag också hade kunnat översätta svenska ord.

Undervisningens syfte

En  Eleverna ska utveckla kunskaper i engelska språket och kunskaper om områden och sammanhang där engelska används.

En  Eleverna ska utveckla tilltro till sin förmåga att använda språket i olika situationer och för skilda syften.

En  Eleverna ska ges förutsättningar att kunna använda olika hjälpmedel för lärande, förståelse, skapande och kommunikation.

Förmågor som eleverna ska utveckla

En Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

En Förstå och tolka innehållet i talad engelska och i olika slags texter.

Recensionen är skriven av Jon Demred och Anki Demred.



Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!
Facebook
Recensenter
Twitter